Izrael | Navigace | Waze

Pandemie zamotala hlavu navigaci Waze – zmatený algoritmus posílá izraelské řidiče do kolon

Navigační aplikace Waze, spadající pod křídla Googlu, řeší problém s algoritmy stojícími za plánováním trasy. V úvodu pandemie onemocnění covid-19 totiž kvůli vzestupu práce z domova výrazně klesl provoz na silnicích. Nyní, když se zaměstnanci postupně vracejí do kanceláří, se situace zásadně mění. Izraelští uživatelé si stěžují, že je navigace opakovaně navedla do dopravní zácpy.

Problémem se zabýval izraelský deník Haaretz, podle kterého generální ředitel Waze Guy Berkowitz uznal, že algoritmus skutečně nefunguje tak, jak by měl. „Koronavirus nás dostal do situace, kdy jsme museli náš algoritmus znovu vymyslet,“ uvedl.

Problémy Waze v Izraeli

Navigace Waze bere při plánování trasy z bodu A do bodu B v úvahu celou řadu faktorů. Kromě rychlostních omezení a aktuální dopravní situace počítá také s historickými daty o průjezdnosti jednotlivých segmentů silničních komunikací. A právě zde je zakopaný pes.

Izrael totiž zaznamenal poměrně rychlý nárůst osobní dopravy, související s rozvolňováním opatření a návratem lidí do kanceláří. To způsobilo zmatek v algoritmu, který kvůli tomu navrhuje neefektivní trasy, čímž vyvolává u více než milionu izraelských uživatelů všeobecnou frustraci.

Finanční zpravodajský web Globes uvádí, že provoz na izraelských silnicích byl v prvních dvou říjnových týdnech o 23 % vyšší než před pandemií. K nárůstu vedla mimo jiné kombinace prací na silnicích a rostoucí počet lidí, kteří se kvůli obavám o své zdraví vyhýbají veřejné dopravě.

Nespokojení uživatelé

Několik uživatelů uvedlo, že je navigace vedla nesmyslně dlouhými objížďkami, a stěžovali si, že se aplikace „prostě zbláznila“. Často také končili v kolonách, což jen prohloubilo jejich frustraci. Důvodem byla prostá skutečnost, že ještě před několika týdny byla situace na daných komunikacích výrazně odlišná.

„Historická data, která jsou součástí našeho algoritmu, již neodrážejí realitu,“ popsal situaci ředitel Waze. „Představte si silnici, jejíž historie ukazuje, že na ní nebývají žádné zácpy, ale dnes je ucpaná. Koronavirus zničil naši historii a algoritmy se musí změnit a přikládat mnohem větší váhu tomu, co se děje v reálném čase.“

Dle Berkowitze nyní vývojáři intenzivně pracují na zavádění potřebných aktualizací, jež by měly nepříjemný problém vyřešit. Potíže se údajně týkají pouze Izraele a v tuto chvíli není známo, zda se změna algoritmu, spočívající ve zvýšení priority aktuální dopravní situace, promítne i v dalších zemích.

Diskuze (30) Další článek: G. Skill má zatím nejrychlejší pamětí DDR5-6666. Už ale testuje i modely s frekvencí 7 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,