Technologie | Hardware | Čipy | Paměti | Fujitsu

Paměti budoucnosti NRAM se už příští rok začnou vyrábět. Do hry vstupují nanotrubice

NRAM právem patří mezi "next-gen" paměti budoucnosti, které dlouhé roky vyvíjí společnost Nantero. Paměti jsou výjimečné díky použití nanotrubic, což je materiál budoucnosti a počítá se s ním i v jiných oblastech trhu. Doposud byl velký problém přejít z laboratorní fáze a zajistit hromadnou výrobu, ale to se zřejmě podařilo vyřešit. Fujitsu oznámilo, že masová produkce bude připravená již v roce 2019, oznámila redakce Hexus.net

NRAM patří mezi nevolatilní paměť, to znamená, že drží svůj obsah i po odpojení elektrického proudu. Má být také výkonnější než tradiční paměti NAND, které se používají u dnešních SSD disků. Vůči nim nabídnou i lepší životnost.

Společnost Nantero, která stojí za vývojem samotné technologie, nedisponuje vlastními výrobními továrnami, proto bude výroba licencována u společnosti Fujitsu. Výroba se zprvu rozjede na technologii 55nm, pokud se tato technologie čipů osvědčí, plánuje se brzký přechod na mnohem modernější a novější proces.

První nasazení pamětí se plánuje nejdříve do automobilového průmyslu, protože čipy budou schopné pracovat velmi spolehlivě i při vysokých teplotách. Také hodně důležitá životnost v tomto segmentu asi nejvíce vyžadována vlastnost by měla dosahovat úrovně pamětí FRAM.

Až se technologie osvědčí počítá se i se stejným nasazením jako současné paměti NAND, vůči kterým přinesou lepší přenosové rychlosti i životnost. Dá se však očekávat že příští rok to ještě nebude a možná ani ten následující. Tuto technologii v tomto směru čeká ještě roky dalšího vývoje.

Diskuze (2) Další článek: Některé kanabinoidy podle všeho mají protirakovinné účinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,