Router | CZ.NIC | Turris

Pamatujete na stařičký Turris za korunu? Nyní z něj opět uděláte dělo s 802.11ac

Brzy to budou čtyři roky, co správce české domény CZ.NIC vypustil do světa první generaci nabušených Wi-Fi routerů Turris. Největším lákadlem byla cena, v rámci experimentálního měření zdejšího internetu totiž CZ.NIC rozdával routery zdarma.

Noví majitelé na oplátku souhlasili s tím, že na routeru několik let poběží analytický software, který bude monitorovat případné kybernetické hrozby a posílat statistiky do ústředí. Aby to tehdy vše utáhl, uvnitř plechové schránky se skrýval 1,2GHz procesor Freescale P2020, 2 GB RAM a 256MB flashové úložiště.

789205494
Turris není jen Wi-Fi router. Díky OpenWrt je to také poměrně tvárný linuxový počítač, na kterém mohou díky 2GB RAM a výkonnému procesoru běžet i mnohé servery a další aplikace.

Router měl zároveň snadno modifikovatelný linuxový operační systém (OpenWrt), takže pokročilejší uživatelé na něm mohli zvesela instalovat nejrůznější servery, psát skripty třeba pro Python atp.

Turris první generace sice později nahradil už ryze komerční model Omnia, nicméně jednička měla natolik solidní konstrukci a výbavu, že se i dnes řadí k poměrně výkonným mašinám. Jednou ze slabin je Wi-Fi, chybí totiž 802.11ac.

Pokud patříte k těm, kteří doma mají úvodní bezplatný model (modrý) , můžete si k němu nyní přikoupit oficiální Turris Wi-Fi Upgrade pack, který spočívá právě v nové PCIe Wi-Fi kartě WLE900VX 802.11ac (3x3 MIMO Atheros QCA198880). Více detailů najdete na webu Turrisu.

506944298
Upgrade spočívá v nové PCIe kartě pro WiFi 802.11ac

Za balíček zaplatíte včetně DPH 1 596 korun, což s ohledem na nulové pořizovací náklady původního routeru není úplně marné. Tímto upgradem i starý Turris 1.x v mnohém srovná krok s Omnií.

Pokročilejší uživatelé zároveň mohou nově podle oficiálního návodu převést souborový systém staršího Turrisu na Btrfs, který používá Omnia a který nabízí některé speciality včetně lepší zálohy a snapshotování.

Diskuze (33) Další článek: Šokující: Téměř 40 % úmrtí na rakovinu by se dalo předejít změnou životního stylu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,