Software | Grafický editor

Paint.net opět zrychluje. Současně ukončuje podporu 32 bitů a Windows 7/8.1

Populární bitmapový editor se loučí se světem 32 bitů. Čerstvý Paint.net 4.3.3 totiž představuje poslední verzi, jež ještě vychází ve 32bitové edici. Používá ji minimum lidí a s ohledem na rostoucí kapacitu operačních pamětí v běžných počítačích ostatně využití 32bitových Windows typicky nedává smysl.

Nejde však jen o 32bitové edice. S tímto vydáním rovněž úplně končí podpora Windows 7 a Windows 8.1. Následující řadu 4.4, jejíž vývoj právě začíná, tak spustíte pouze ve Windows 10 nebo 11. Důvodem je prý rostoucí náročnost údržby pro zmíněné systémy. Program přitom v Sedmičkách a Osmičkách už mnoho lidí neprovozuje.

Vývoj Paint.net v poslední době není zrovna pomalý. V září se řada 4.3 vydala do světa procesorů architektury ARM. Program byl navíc převeden na .NET 5, což se pozitivně promítlo do výkonu. Technologie se v editoru moc neohřála, neboť ji střídá .NET 6. Dle Ricka Brewstera, hlavního vývojáře, se díky tomu program spouští rychleji. Svižnější je i vykreslování.

paint.net 4.3.3.png

Vývojář dále zlepšil podporu tmavého režimu. Tmavé jsou už i posuvníky a další prvky. Upravil i některé prvky, aby se lépe zobrazovaly v zakulacených Windows 11. Eliminoval rovněž řadu chyb včetně paměťových úniků. Webový instalační program stáhnete z oficiální stránky, přenosnou variantu nebo klasické instalační programy seženete na Githubu. Vývoj můžete podpořit zakoupením placené varianty ve Storu.

Zdroje: Rick Brewster na fóru Paint.net | seznam změn v aplikaci Paint.net

Váš názor Další článek: BIS: Loni došlo ke kyberútokům na politické strany. E-maily úředníků jsou problém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,