Osobnosti počítačové historie | IT Osobnosti

Otec osobního počítače Ed Roberts. Chtěl být lékařem, ale nakonec změnil podobu IT

Ed Roberts chtěl být původně lékařem. Nakonec se pustil do světa IT a i díky němu dnes vypadají osobní počítače tak, jak vypadají. Letošního 13. září by se zakladatel společnosti MITS dožil osmdesáti let.

Jak se říká, jablko nepadlo daleko od stromu. Ed Roberts se narodil v roce 1941 do rodiny opraváře domácích spotřebičů. Od otce si tak osvojil základy elektrotechniky, které později rozvíjel při studiu. Už na střední škole si postavil malý reléový počítač a před původně vysněným studiem medicíny ještě absolvoval elektrotechnický kurz. Ještě během studií se zamiloval, oženil a stal se otcem.

image.png

To mělo pochopitelně na jeho další kariéru vliv. Musel se začít otáčet – vždyť z manželství s Joan Clarkovou vzešlo šest dětí, takže pokud je chtěl uživit, nebyl na další studia příliš prostor. Nakonec využil možnost, kterou nabízela americká armáda. Za příslib několikaleté služby se přihlásil do programu letectva, které bylo ochotno jeho studia platit. Studoval kryptografii, inženýrský titul získal v roce 1968 na Oklahomské univerzitě. V armádě následně pracoval v divizi vývoje laserů, kde se seznámil se svým budoucím obchodním partnerem a přítelem Forrestem Mimsem.

Z raket ke kalkulačkám

Spojoval je zájem o modely raket. V době prvních startů do vesmírů a vyvrcholení programu Apollo pobláznily kosmické letouny celý svět včetně obou přátel. A protože v nich viděli zároveň i investiční příležitost, založili společnost Micro Instrumentation and Telemetry Systems. Zkratka MITS měla trochu evokovat zkratku Massachusettský technologický institut MIT. A jak už to v začátcích počítačových firem bývá, vývoj a výroba probíhaly v garáži Robertsova domu. Porady pak prý v jeho ložnici.

Prvním produktem jejich spolupráce byla malá blikající destička, díky které mohli její majitelé sledovat noční let modelu rakety. Zkrátka nic, z čeho by tehdy mohli dva inženýři zbohatnout.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Recenze herního notebooku Asus ROG Zephyrus M16. Váží jen dvě kila a neštítí se ani práce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,