Linux | AMD | Linus Torvalds

Otec Linuxu po 15 letech zahnul Intelu. Linus Torvalds přesedlal na AMD

Včera vyšla sedmá RC verze linuxového kernelu 5.7. V podstatě nudná aktualizace opravující chyby a ladící detaily. Sám Linus Torvalds v poznámkách k vydání uvedl, že největší vzrůšo týdne pro něj byl nový počítač. Tím vyvolal i velkou mediální odezvu.

Upgradoval jsem svůj hlavní počítač a poprvé po 15 letech není postaven na Intelu. Ne, nemigroval jsem na ARM, ale jedu na AMD Threadripperu 3970X,“ říká Torvalds. Ač neuvedl předchozí konfiguraci, na novém železe je kompilace jádra příkazem make allmodconfig třikrát rychlejší než dřív.

Threadripper 3970X je druhým nejvýkonnějším desktopovým procesorem od AMD. Má 32 jader (64 vláken) se základním taktem 3,7 GHz a turbem až 4,5 GHz. K dostání je v ceně okolo 55 000 Kč. Intel do podobného HEDT segmentu cílí Xeon W-3275 s 28 jádry (HT, takty 2,5 až 4,6 GHz), jehož cena je více než dvakrát vyšší, avšak výkon má nižší.

Linus zůstal Intelu věrný, i přestože jej před dvěma lety v mailing listu ostře kritizoval. Když se provalily bezpečnostní díry Spectre a Meltdown, tvrdil, že Intel má neschopné inženýry a nabubřelé PR. V minulosti se tvrdě pustil také do Nvidie kvůli (ne)podpoře ovladačů.

Před šesti lety Torvalds mimochodem vpustil kameru k sobě do pracovny, kde ukázal, že kolem PC má nepořádek stejně jako ostatní. Mnohem více ale zaujal tím, že jeden počítač má instalovaný před chodícím pásem, takže může současně psát a ještě se udržovat v kondici.

via Phoronix

Diskuze (21) Další článek: WhatsApp testuje rychlé přidávání kontaktů pomocí QR kódu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,