Osvěžte si paměťové buňky

Silvestr. Pro některé bilancování často nenaplněných předsevzetí a nesplněných plánů, pro jiné výborná možnost hodit za hlavu to staré a zadat si nové úkoly na příští rok. Jaký ale byl rok 2006 na stránkách Živě.cz? Malý neformální výlet do historie čtenosti Živě.cz, kterou jste tvořili právě vy, naši čtenáři, můžeme uskutečnit měsíc po měsíci právě nyní.

Leden

Leden byl doslova ve znamení připojení k internetu, tedy alespoň na Živě.cz. O tom, zda na to mělo vliv počasí, se můžeme již jen přít, ale skutečnost je taková. A to i přesto, že zastavila výrobu továrna LG Philips v Hranicích a třeba v Londýně přestaly jezdit populární Routmastery (Doubledeckery).

Nejčtenějším lednovým článkem byla informace o navýšení rychlostí ADSL od společnosti Volný.cz, následováno v rychlém sledu článkem o rychlostech tehdy ještě Českého telecomu. A aby internetové tématiky nebylo málo, na pomyslnou třetí lednovou příčku čtenosti jste dosadili tuningované prohlížeče. Absolutně vámi nejčtenější krátkou zprávou pak pro změnu byla opět informace o možném navýšení rychlosti, tentokráte v podání Karnevalu. Pro úplnost se sluší dodat, že nejčtenější tiskovou zprávou měsíce byla spotřebitelská soutěž o navigaci.

Únor

V únoru se sice z Asie do Evropy dostala ptačí chřipka a Hyundai se svou investicí v Nošovicích, na Živě.cz přesto i tentokráte dominovala problematika konektivity. A v televizi Olympijské hry. Katko, děkujeme!

Únor tak bude moci být považován za měsíc, kdy konečně zrychlil internet. A taky za měsíc, kdy se opakovaně potvrzovala odůvodněná myšlenka vzniku nového serveru s možností stahovat volně dostupné programy z jednoho místa. Pozadu však nezůstal ani ministestík ze znalostí našeho národa, i když ve výhodě asi byli báječní muži na létajících stojích. Že mezi čtenáři Živě.cz je velké procento voyeurů svědčí velmi vysoko si stojící „kamerová“ bleskovka a potěšující je pro změnu velmi vysoko posazená tiskovka o výsledcích našich kolegů.

Březen

Ani měsíc knihy, ani měsíc internetu, ale měsíc březen je ve znamení GigaMania.cz! Ano, dočkali jste se. Začala v březnu a vede si velmi dobře. Na „znovuzvolení“ Lukašenka to snad vliv nemělo, ale ptačí chřipka už i na naše labutě ano. A Microsoft na CeBitu dal nahlédnout do vývojového střediska, kde si - věřte nevěřte - vývojáři v pracovní době skládají Origami. Chtěl bych zaměstnán v Redmontu a mít vlastní firemní nůžtičky.

V březnu jste nejvíce stahovali, pak vícekanálově poslouchali, a docela málo legalizovali. V nejčtenější krátké zprávě měsíce jste sice jen prstem po mapě, ale cestovali, a v tiskové zprávě oceňovali.

Duben

Nevím, zda to má nějakou souvislost, ale v naší malé zemičce se rodí stále a stále více dětí – a Živě.cz je stále čtenější a čtenější. Asi ne, ale oboje je pozitivní. Třeba nám vyrostou další „Živáci“. V dubnu také americká vláda konečně zveřejnila seznam několik let bez soudu na Guantánamu zadržovaných osob. Ten náš seznam je sice s tím americkým nesrovnatelný, ale hlavně že je příjemnější, zaručeně pravdivý a bez výpadků. Tedy těch Seznamových, ze stejného důvodu opakovaných.

V dubnu jste ukázali, že i po skoro šestnácti letech si občas pořád rádi zacinkáte klíči, tedy pokud jako já nosíte flashdisk na klíčích, máte rádi bulvární kauzy, a že v každém je trochu softwarové závisti – když ostatní, tak i já. Nejčtenější krátkou zprávou měsíce byla informace o práci public relations Českého telecomu a nejčtenější dubnovou tiskovou zprávou byla informace o In-kartách Českých drah.

Květen

Milovníkům moře asi přišla vhod zpráva o osamostatnění se Černé Hory a našim policejním špičkám asi nevhod informace, že i v americké plutokracii jde odsoudit management Enronu. A do čela ČSSD byl zvolen Paroubek.

Ale konec zlým zprávám. V květnu díky vám převzal vládu nad Živě.cz Suse Linux, opět zabodovaly testy a ani Microsoft si díky vám nenechal ujet vlak. V krátkosti jsme vás informovali a vy jste hodně četli o nové verzi Windows Media Playeru, a nenechali jste si ani ujít tiskovou zprávu ze světa showbyznysu.

Červen

V červnu sice skončily volby patem, legendárnímu OT-64 rakouský Steyr zahrál místo Radeckého pochodu umíráček a katolická církev vysoudila ze státní sbírky dostavěný Chrám sv. Víta. Takže nejen v Nepálu se děly věci.

A Živě.cz se četlo! Nejvíce jste si prorejdili písmenka a obrázky o Windows Vista, pak jste se spojovali, aby v červnové trilogii Ubuntu nakonec vrátilo úder. V nejčtenější krátké zprávě jste se aspoň trošku vrátili do dětských let a v tiskových zprávách jste i tentokrát dali přednost styku.

Červenec

Se začínajícími prázdninami začal stát rozdávat neposlušným řidičům pěkně vypečené pokuty sypané pekelně ostrými bodíky, naopak rodičům přibalil nějaké ty pastelky pro budoucí školáky, a Zidane ve finále mistrovství světa všem fotbalovým fanouškům ukázal, že to hlavou opravdu umí. No a nehledě na prázdninové teploty konečně vstoupil v platnost zákon o registrovaném partnerství.

Asi nejen na Živě.cz to kypělo prázdninovými láskami, ale Linuxové dilema domácích uživatelů jste přeci jen vklínili mezi snahu o spojení se všeho se všemi. K nejčtenější bleskovce tak možná přispěli ti, co chtěli naopak více soukromí, a k nejčtenější tiskovce možná cizinci.

Srpen

V srpnu bylo Pluto degradováno rozkazem z pražského Kongresového centra na planetku, ale Živě.cz je v tom tentokrát opravdu nevinně. Stejně tak rozhodně odmítáme spekulace o tom, že jsme se podíleli na osmiletém únosu malé Natashy. Ale přiznáváme, že Živě.cz má aspoň trošku přeci jen co dočinění s nástupci jednoho pětadvacátníka – IBM PC, krycí jméno Acorn.

I v pro mnohé „okurkové sezóně“ jste to se Živě.cz rozbalili, poreferovali jsme vám o nejnovějších generacích Arcona, a nabídli jsme vám něco málo programů ke stažení, samozřejmě bez nároku na honorář. Nejčtenější krátkou zprávou druhé poloviny prázdnin byla informace o chybně opravené chybě a podle čtenosti tiskovou zprávou měsíce informace o tom, že si již nebudeme ťukat na čelo. Musím to zaťukat, ale ani v té chybně opravené chybě jsme prsty neměli.

Září

Tak i u nás jsme si za nemalé peníze zahráli na teroristy a ochránce, zavzdušněný Český telecom začal upouštět bublinky, z amerického děravého deštníku vypálená raketa se konečně trefila a nerezavějící Jan Železný to po mnoha úspěších a dlouhé kariéře definitivně zapíchl.

A Českým telecomem i pokračujeme: Jako zářijovou jedničkou zářící již pod novým názvem a s novou službou, trochu jste se ponořili do hlubin tajemna i zaspekulovali nad hmotným a nehmotným světem lískových oříšků. V krátkých zprávách jste se nejvíce zhlédli v pětadvaceti nejhorších webových stránkách na světě a v tiskových zprávách jste pro změnu nejvíce hleděli, kde ušetřit za telefonování.

Říjen

Nejen v říjnu na Živě.cz testujeme, ale proti Severním Korejcům jsme žabaři. Američané po letech zkoumání té pravé Železné opony si postavili svou vlastní na jižních hranicích, Rusové si došlápli na Gruzínce a Google přeplatil Živě.cz v boji o odkoupení YouTube. Takovou situaci nově zvolenému generálnímu tajemníku OSN by jeden nezáviděl.

No a protože tedy nevlastníme YouTube, tak jste se spokojili pouze s několika obrázky hostesek z Invexu, čímž jste odsoudili válku mezi dvoujádry na druhé říjnové místo a zájemce o první notebook na třetí. Krátkou zprávu o úžasných možnostech grafického prostředí dominantního operačního systému jste katapultovali dokonce na čtvrté místo říjnového žebříčku čtenosti a tak se i logicky stává nejčtenější krátkou zprávou měsíce října. A velmi jste i četli tiskovou zprávu o deseti letech Živě.cz a jeho novém šéfredaktorovi – mé maličkosti. Děkuji.

Listopad

Diktátor Husajn byl v nadiktovaném procesu odsouzen k smrti (a včera popraven), takže na další důležité soudní pře asi nedojde. Ruští agenti nenápadně „pracovali“ v Londýně a naší evropští pivní agenti zase museli zapracovat v Bruselu. A v přenosové soustavě nám po šesti letech „teče zkolaudovaný atomový proud“. Iráčané Iráčanům, Rusové Rusům a Češi Marii Curie-Sklodowské.

O listopadu se dá mluvit jako o měsíci Vist. Posuďte sami – na prvních třech místech první tři díly hexalogie Taková jsou Windows Vista: Jiný pohled na svět, Zkušenosti s instalací a První doteky. Krátkým článkem měsíce je – co jiného než téma o Vistách, tentokrát z té pro někoho zajímavější strany. Pro doplnění se sluší říct, že za tiskovku měsíce listopadu jste v čtenářském klikacím klání zvolili antivirus.

Prosinec

I bez Heparinu zemřel bývalý chilský diktátor Pinochet, zase byl schválen rozpočet s velkým schodkem a po Evropské unii se budeme moci bez hraničních kontrol pohybovat za rok a den. Nedočkavci tedy zatím ať místo metru stříhají pásmo. Ne to hraniční, ale to měřící.

Detektivní záhadu vámi nejčtenějších článků měsíce prosince vyřešila tato trojice: pátý a šestý díl seriálu Taková jsou Windows Vista, následována šestnáctkou grafických karet. A dále jste nejvíce v prosinci četli se zadrženým dechem krátkou zprávu o novém Skype 3.0 a asi již uvolněně tiskovou zprávu o navýšení datových limitů ADSL.

Diskuze (6) Další článek: Na téma: Správa fotografií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,