Ostrava má zajímavý GIS na webu

Městský informační systém Magistrátu města Ostravy připravilo pro všechny zájemce unikátní způsob vyhledávání informací o svém městě.
Nejde sice o akci vlastního odboru MIS, spíše o jeho oddělení geografických informačních systémů (GIS). Na úvodní stránce Mapového serveru se můžete dočíst, co všechno server svým uživatelům nabízí. Provedení serveru by si jistě zasloužilo pár drobných vylepšení, mnohem důležitější však je samotná existence a hlavně funkčnost celého projektu, pokud o službu bude zájem, určitě dojde v budoucnu i k přidání řady dalších služeb a funkcí.

V současnosti nabízí mapa tři základní funkce: vyhledávání ulic podle názvu, vyhledávání budovy podle názvu, čísla popisného a čísla orientačního a nechybí ani vyhledávání městských obvodů, k tomu ještě možnost zobrazit si jen požadované typy dat, koho nezajímají železniční tratě nebo poloha městských obvodů, může si jednoduše zobrazení mapy zjednodušit.

Od uvedení serveru do provozu bylo v době mé návštěvy na hlavní stránce něco přes čtvrt tisícovky návštěvníků, řada z nich však může navštěvovat mapu přímo na její adrese, kde už počítadlo není.

Nakolik bude mapový server konkurovat jiným službám, třeba mapám na Atlase ukáže čas, jistým lákadlem mohou být pouze funkce, které jiné servery neobsahují (například již zmiňované vyhledávání budov).

Diskuze (2) Další článek: Ericsson A1018s: vidět a být viděn

Témata článku: , , , , , , ,