Osm živých map, které vám popíšou, co se děje ve světě

Každou sekundu se na světě odehraje ohormné množství událostí. Některé můžete sledovat živě. Třeba letadla, lodě, komunikaci fyziků, hackery, satelity nebo třeba zemětřesení.

Právě teď miliony lidí na celém světě odesílají e-mail, přihlašují se na Facebook, posílají zprávičku na Twitter, cestují v letadle, jedou po dálnici, čelí kybernetickému útoku, cestují vlakem či lodí, sledují malou bílou tečku na noční obloze, cítí dozvuky zemětřesení kdesi v zemské kůře.

Všechny tyto informace dnes díky internetu můžete v reálném čase sledovat i vy, na webu totiž najdete nepřeberné množství dynamických map, které zobrazují nejrůznější jevy a procesy, které se dějí právě teď. Ne včera, ne před hodinou, ale právě teď.

Vybrali jsme několik nejzajímavějších mapových kousků, které vám ten velký a složitý svět trošku zjednoduší.

HoneyMap: Kdo právě teď útočí na internetu

HoneyMap je speciální mapa, která v reálném čase zobrazuje kybernetické útoky na měřící stanice (počítače) projektu. Tyto počítače jsou schválně velmi chabě zabezpečené, takže se útočník snadno dostane dovnitř. Tato mapa tedy zobrazuje malý výřez náhodných útoků, kdy útočník zpravidla strojově prochází všechny možné adresy a zjišťuje, na jaké konkrétní technologie může útočit. Když nevědomky objeví sladkou medovou vábničku projektu Honeynet, zanechá stopu. Mapa pak zobrazí útočníka na mapě podle jeho IP adresy.

honeymap.png
Ty červené tečky na mapě jsou ti, kteří právě teď útočí na některou z vábniček v síti

Akamai: Kde to teď na internetu nejvíce žije

Další živou mapou jsou statistiky firmy, přes jejíž servery teče podstatná část internetových dat. Akamai je totiž jednou z největších CDNek (Content Delivery Network) na světě. Akamai používáte třeba tehdy, když stahujete zkušební verzi Photoshopu z webu Adobe (ve skutečnosti z webu Akamai) a servery firmy používá i Microsoft a (přinejmenším v minulosti) i Google.

akamai.png
Je večer a Evropa pomalu zažívá špičku

Grid/Géant: Podívejte se na internet (nejen) fyziků

Grid a Géant jsou velké evropské výzkumné internetové sítě. Jedná se o infrastrukturu, která propojuje desítky evropských i světových univerzit a výzkumných laboratoří a tento monitor napsaný v Javě vám v reálném čase ukáže, jak spolu všichni právě komunikují. Systém Grid byl zpočátku vyvíjený pro spolupráci na urychlovači LHC, dnes je však jeho využití širší.

grid geant.png
Tak copak dnes asi v Ženěvě zrovna urychlují? Barevné čáry představují aktivní datové spojení mezi různými lokalitami – nejčastěji právě mezi CERN a evropskými univerzitami.

FlightRadar24: Kdo nad vámi právě teď letí

Pokud se podíváte z okna, nejpozději během několika minut uvidíte na nebi jasnou kondenzační stopu po velkém Boeingu. Nebe doslova praská ve švech, o čem se přesvědčíte pohledem třeba právě na tuto živou mapu letecké dopravy. V systému nejsou zdaleka všechny stroje, ale Evropa má docela dobré pokrytí pro většinu aerolinek (data pochází z příjmu bezpečnostního rádiového signálu ADS-B). Nově se na konkrétní letadlo můžete podívat i ve 3D.

flightradar24.png
Až pošlete rodiče na Kanáry, můžete je sledovat

MarineTraffic: Kdo se kde právě plaví

Podobně jako FlightRadar24 pracuje i živá mapa MarineTraffic, která funguje na principu příjmu bezpečnostního signálu AIS. Vysílač dnes musí mít na palubě každá větší loď, a pokud rádiový signál zachytí počítač dobrovolníka, data se dekódují a pošlou na mapový server.Dobře je pokryté hlavně pobřežní oblasti, na mapě ale najdete i mnohé říční lodě třeba na Dunaji. Širý oceán pochopitelně chybí.

sledovani vodni dopravy.png
Copak asi pan Papadulos zrovna veze?

Google Maps: Kde zrovna houstne doprava

Mapy aktuální hustoty silniční dopravy samozřejmě nabízí mnoho poskytovatelů, na jedné hromadě je ale najdete třeba v mapách od Googlu. Stačí si jen zapnout vrstvu Doprava. Pokud změníte měřítko, rázem uvidíte aktuální provoz v celé Evropě, v USA a dalších lokalitách. Google data sbírá jak od svých partnerů, tak i od samotných uživatelů s navigační aplikací (třeba v Německu). Když se tedy na městském okruhu pohybují pomalu, nejspíš je to dáno tím, že stojí v zácpě. Podobný anonymní sběr dat používají i ostatní navigační firmy.

doprava praha.png  doprava evropa.png  doprava svet.png
V mapách od Googlu můžete sledovat aktuální vytížení dopravy ve většině vyspělých oblastí světa – stačí zapnout vrstvu s dopravo ua oddálit pohled...

Live Earthquake Mashup: Kde se zrovna otřásá země

Aplikací pro sledování aktuálních zemětřesení je mnoho, vybral jsem tedy jednu z těch nejčistších. Tato verze postupně zobrazuje nad mapou všechny zachycené seismické otřesy, které se zobrazují v časové ose, takže jimi můžete procházet. Mapa je živá, otřesy ale nejsou zase až tak časté, na čerstvé zemětřesení si tedy budete muset počkat i pár hodin.

zemetreseni.png
Jen několik minut starý otřes

NASA J-Track 3D: Kde zrovna letí umělé družice

Nakonec nesmím zapomenout ani na sledování umělých družic Země. Na webu najdete ohromné množství nejrůznějších aplikací a map, které zobrazí, kde se zrovna nachází ISS, já si však vybral tento kousek. Nečekejte žádnou převratnou grafiku, nad 3D modelem Země ale můžete zobrazit oběžnou dráhu libovolné dostupné družice s označením její aktuální polohy. Snadno si tedy představíte, jak neskutečně vysoko jsou třeba satelity systému GPS, jejichž signál musí až do vašeho chytrého telefonu urazit vzdálenost mnoha desítek tisíc kilometrů.

druzice.png  druzice gps.png
Země a poloha umělých družic, které vytváří několik prstenců. Na druhém obrázku aktuální poloha jednoho ze satelitů navigačního systému GPS.

Pokud se chcete na přelet družice připravit a chcete se koukat správným směrem, navštivte web Heavens Above, který vám vygeneruje kompletní přeletový časový plán a mapku pro vaši polohu u vybraných družic včetně stanice ISS..

Znáte některé další zajímavé mapové aplikace, které v reálném čase zobrazují nejrůznější informace? Podělte se nám i ostatním v diskuzi pod článkem.

Diskuze (11) Další článek: O Windows 8 se firmy nezajímají, Microsoftu to příliš nevadí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,