OSForensics: Pedantní nástroj pro sledování počítače

Otravuje vás mít na každou činnost zvláštní program? Dáte raději přednost všestranné aplikaci, která nabídne celou řadu různých funkcí? OSForensics může být váš zcela zdarma.

Program OSForensics nabízí nemalé množství různých funkcí, které z něj činí univerzální nástroj pro práci s počítačem. Veškeré své dovednosti nabízí jednoduchou a přehlednou formou, doplňuje je informačními popisky (zamrzí absence češtiny) a uplatňuje je za pomoci snadného ovládání. Navíc je možné jeho pestrou škálu využívat pro osobní užití zdarma, popř. zainvestovat do o něco pokročilejší verze, přičemž ona bezplatná není výrazně na funkčnosti omezena.

Přehledný seznam funkcí

Hlavní okno programu sice neoslní kdovíjakým grafickým pozlátkem, potěší ale svou maximální funkčností a efektivitou práce. Tvoří jej v podstatě soupis jednotlivých funkcí rozdělených do několika základních škatulek vypsaných ve formě položek v dlouhém sloupci. Při kliknutí na každou položku dojde k zobrazení podobsahu nebo k automatickému spuštění funkce.

sshot-1.png
Hlavní okno aplikace.

Základní schopnosti včetně jejich stručného popisu ale uživatel získá již v první záložce aplikace nazvané jako Start. Po prohlédnutí výpisu dovedností je lze podle orientace rozdělit na nástroje určené k poskytování informací o systému, monitorování aktivit uživatelů, pokročilému vyhledávání dat včetně údajů uvnitř dokumentů, obnově smazaných souborů, sledování výkonu počítače a extrahování přístupových údajů a hesel z webových prohlížečů.

sshot-2.png
Detailní sledování pevného disku.

Až do detailu

Pestrou škálu schopností OSForensics nikterak neodbývá. U poskytovaných informací nabízí i ty nejdetailnější údaje, takže si přijde na své jak méně zkušený, tak náročnější uživatel. Například u monitorování aktivity, sledování operační paměti či získávání dat o pevném disku je dodáváno takové množství informací, že neznalý může být lehce ztracen, o využitelnosti těchto dat nemluvě.

sshot-3.png
Vytváření obrazu disku.

Naopak získávání hesel pro přístup k webovým službám, indexování souborů a jejich vyhledávání či prohledávání obsahu e-mailů je něco, co bez problému využijí i začátečníci. Jak již bylo řečeno, OSForensics je možné používat zdarma, či si zaplatit za komerční a pokročilejší verzi. Omezení freewaru je ale minimální a vztahuje se především na akceleraci šifrování pomocí více jader procesoru, import a export hashe a indexování maximálně 200 000 souborů či e-mailů. Jinak ale program poskytne svým uživatelům bezplatně velice dobrou službu.

sshot-4.png
Obnova smazaných souborů.

Váš názor Další článek: Zprávy Živě: Google zastavil penězovod do Mozilly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,