Technologie | Rozšířená realita | Zrak

OrCam MyEye 2: Možná nejsmysluplnější rozšířená realita, která je dnes na trhu

Když se na trhu před lety objevila první testovací verze chytrých brýlí Google Glass, mnozí podlehli zdání, že do roka a do dne budeme mít všichni na hlavě nejrůznější chytré asistenty. Až čas ukázal, jak byla tato představa vzdálená realitě.

Na stranu druhou, je tu jeden segment trhu, kterému by nástup podobné chytré elektroniky opravdu pomohl – trh s pomůckami pro lidi s vadami zraku a nevidomé.

Představte si drobný váleček s miniaturní kamerkou, který upevníte na brýle, a kamkoliv se osoba podívá a ukáže prstem, procesor uvnitř brýlí rozpozná v daném místě text a přečte jej. Samozřejmě česky. Anebo se k vám přiblíží osoba, načež ji obrazový procesor identifikuje podle databáze nahraných kontaktů.

Chytré brýle pro nevidomé:

Do třetice by se hodila ještě funkce na rozpoznávání objektů, na které se zrovna díváte – ať už to bude bankovka, anebo třeba popisek jogurtu v obchodě. Taková technologie by na rozdíl od mnoha jiných a relativně zbytečných gadgetů opravdu společnosti pomohla a zlepšila mnoha lidem každodenní život.

Prý už existuje. Jmenuje se OrCam MyEye 2 a tuzemský distributor Sagitta jej nabízí k prodeji. Nutno podotknout, že se v tomto případě nejedná o běžný elektronický gadget za pár tisícikorun, ale poměrně specifickou zdravotní pomůcku s počítačovým viděním, čemuž odpovídá i cena, která se přehoupla lehce přes 134 tisíc korun.

Na stranu druhou, lze na ni uplatnit státní příspěvek a případní zájemci si mohou zařízení i vyzkoušet na vlastní oči.

Diskuze (5) Další článek: Malware Nodersok útočí přes webovou aplikaci. Počítač oběti zneužívá ke klikání na reklamy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,