Oracle má za sebou „zběsilé“ čtvrtletí

Firma je stále v těsném závěsu za Microsoftem, roste podobně rychle.
Zdá se, že jsou pryč obavy z těžkého období databázových firem, které se měly nalézat pod smrtícím tlakem Microsoftu a jeho SQL Serveru. Neplatí to sice zcela o všech databázových společnostech (Sybase či Informix si zatím enormně dobře nevedou), ale lídr trhu Oracle zatím všem ukazuje záda.

Oracle vydělala za poslední čtvrtletí 384 mil. dolarů při obratu 2,3 miliardy; loni touto dobou měla zisk 274 mil. dolarů při obratu 2,1 miliardy. Zisk šel tedy nahoru podstatně, obrat velmi mírně. Šéf firmy Ellison přitom poznamenává, že u Oracle vůbec nedošlo ke zpomalení prodejů kvůli strachu z problému roku 2000 (Y2K); dodejme, že k tomu nedošlo u žádné ze softwarových či integrátorských firem, a to hlavně díky tomu, jaký závar dokázaly okolo roku 2000 vyvolat. Dodavatelské firmy totiž zřejmě dokázaly problém roku 2000 docela působivě zveličit a právě tím zapůsobit na zvýšení prodejů díky systémovým upgradům – jejich zákazníci se mnohdy z obavy před problémem roku 2000 rozhodli pro plošnou (někdy i docela alibistickou) náhradu staršího systému novým, než pro nějaké pracné hledání možných skrytých potíží a jejich odstraňování.

U Oracle tradičně nejrychleji roste oblast aplikačního software (+31 %), zatímco databázová základna roste pomalu (+17 %); zajímavý je prudký vzrůst software pro dnes nesmírně žhavou oblast CRM (Customer Relationship Management), který vzrostl o 300 % a dnes tvoří hodně nezanedbatelných 50 mil. dolarů kvartálního obratu. Faktem ale je, že jak roste obrat v oblasti aplikačního softwaru (podnikové informační systémy) od Oracle, nalézá se firma ve stále více schizofrenní pozici: dodává databázový základ firmám, jako je SAP, a přitom jim sama konkuruje koncovým řešením. Toho ovšem chytře využívá Microsoft, který se už se svým SQL Serverem k firmám, jako je SAP, vetřel a říká: vidíte, my nebudeme nikdy jako Oracle, ten vám prodává databázi a zároveň vám přímo konkuruje. Víme však dobře, co u Microsoftu znamená „nikdy“; zpravidla se to dá překládat jako „asi tak dva roky“.

Váš názor Další článek: Intel uvádí Celeron 533 MHz

Témata článku: , , ,