Operátoři vysvětlují, proč nemůžeme mít neomezená data. Rozbíjíme jejich argumenty

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 75

Názory k článku

avatar
29. 06. 2018 09:51

Jako pěkný nedávno jsem do operátora chtěl pevný LTE který všude nabízejí až s rychlostí 40Mbps, protože u nás máme pouze 10Mbps/6Mbps wifi nebo ADSL "až" 20Mbps/2Mbps (čti: ve špičce funguje stěží 5Mbps/0,5Mbps) tak mi odvětili že LTE u nás nelze sít by to nezvládla.... I když by jste bydlel o barák vedle tak by to šlo. Co to do pr... je? Barák vedle o 30m je napojen na jinou BTS? Jo počkat tam ADSL jede až 100Mbps... Takže tak si to nikdo nekoupí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 06. 2018 14:42

Zajímalo by mne kdy se někdy zeptá někdo soudců a lidí pracující s právem úplně mimo IT svět. Možná zjistíte, že FUP byl původně jako vyjímka ze zákona kvůli prokázání užití internetu v masovém měřítku a možnosti říci si pak o peníze na dotace ohledně rozvoje. Dnes může mít internet člověk doslova v kapse a přesto se toto pořád užívá. Když půjdu dál tak zákon o daních zase praví ohledně daní z médií a jednotek úložitě. Na žádné škole zaměřené an IT se neučí tvořit sítě na základě dat. Přesto se to masově aplikuje. Dále není povoleno poupravovat při přerodeji služby ani zboží. Přesto se tak děje v celosvétovém měřítku. operátor nakupuje konektivitu a prodává ji na jednotky úložného prostoru. Konektivita má své vlatní zákony. Jednotky a množství přeneseného obsahu také. A nijak na seb nenavazují. Další věc, když si udělám test 3G a dalších modulů tak zjistím, že se přetížit ani nedá. Od doby, GPRS kdy se počítalo připojení na CLASSy bylo možné obsloužit 12lidí připojených na buňku. Dnes když si spočítám množství lidí připojených na 3G, 4G zařízení je to kolem 65ti tisíc na jednu anténu. Co se týká dat a jejich přetížení stačí si vyžádat v rámci svobodného přístupu k informacím od operátorů jakou nakupují konektivitu a jaké je maximálně vytížení v síti včetně na jednotlivé regiony. Další věc je, že ČEZ využívá zákony, které umožňují rozdělovat provoz na více režimů známé jako denní a noční proud. Podle těch samých může postupovat i operátor, pokud jak tvrdí je problém v přetíženosti sítí. Další věc je, že na každé anténě 3G a 4G jsou ještě konktrolní scripty, které v případě nějaké kolize nebo odstávky antény dokáží anténu odstavit a tak změnit připojovací uzel na jinou anténu, kteá umožňuej pokrýt odbavení. Stejně tak v celé síti lze použít dynamický FUP, který by reguloval celkovou konektivitu podle aktuiálního vytížení sítě... mimochodem operátoři těmito scripty již disponují a jsou využívány právě při monitorování sítě, tvorbě grafů apod. COž je mnohem těžší než doplnit stávající scripty o možnost regulace. například když operátorovi hrozí přetížení celkové konektivity v Praze, vypůjčí si konektivitu z nejméně využitých krajů. IoT zařízení mají toto jako standartní funkci (Clouding) a věřím, že pro operátora není jakýkoliv problém si od společnosti Siemens (pokud jim ještě správu dělá ta) nechat na to naprogramovat modul ačkoliv v hodnotě asi 20 tisíc Kč. Pokud na to operátor nemá peníze a zpřístupní mi API rád mu takový modul doprogramuji zdarma nebo může pořádat veřejnou sbírku kde na každé pobočce umístí kasičku na výběr peněz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 06. 2018 10:50

Jinak co jsem sesbiral poznatky... sice to neni neomezeny tarif, ale porad ceny uplne nekde jinde:
Egypt - 4GB za 100Kc
Cerna Hora - 10GB za 8€
Sri Lanka - 20GB za 90Kč
Polsko - 10GB za 7zlotychproste jsme v pr...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 06. 2018 23:31

protoze jsme cesi a muzeme si za to sami, jsme narod blbu, jak mohl nekdo proboha volit ODS, TOP, CSSD, KDU v poslednich 3 parlamentnich volbach, po tom co nasledovalo predtim ?
a to ze ,,ti politici pro vas nic neudelaji" a trpite exekutory, uredniky, drahe banky a operatori to presne podle toho tak dopada

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 06. 2018 20:07

Bydlim v Anglii a svete div se- mam neomezeny tarif, bez uvazku s mesicnim obnovovanim. Muj operator tohle vyresil velmi elegantne a jednoduse. Pokud svuj mobil pouziju jako Hot Spot, mam omezeni na 30 GB (muze byt i mene, dle tarifu). Pokud chci surfovat, divat se na filmy, poslouchat hudbu primo na telefonu, tarif je neomezeny. Timhle padaji veskere cancy operatoru o pouzivani jednoho telefonu pro rodinu, celou vesnici a nebo dokonce celou zem. Technicka implementace tohoto omezeni je zcela banalni, protoze Hot Spot pouziva jine pakety nez bezne pripojeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 06. 2018 15:26

Veskery keci operatoru jsou zbytecny. Oni kaslou na zakaznika a bohuzel ani obchodnici a operatori uz to neskryvaji, jejich pristup je katastrofalni, stejne vedi, ze nemate kam utect. Neomezeny mobilni internet uz mam od Erimobile, mam vsak opacny problem, potrebuju neco domu. A krome parazitu nalepenych na CETIN tu neni za boha nic. Kdyby nebylo mistniho lokalniho providera, tak by snad problem nemel zadne reseni, jenze 50 tisic momentalne nemam a nez je nasetrim, premyslim, ze bych na chvili vydrzel na 5GHz. Tyto prvky jsou totiz mnohem levnejsi a 10 tisic na porizeni PTP snad staci. Zatim tu mam ten neomezeny mobilni internet jako nouzovku. Samozrejme mi uz omezili rychlost, protoze ho pouzivam v rozporu s podminkami a uzivam ho na stale adrese (opak pevneho internetu, ktery to vyzaduje), jinak bezi skvele, kdyz ho pouzivam, jak mam. Jednou jsem si provedl na mobilu orientacni mereni, protoze kupodivu internet pres mobil byl rychlejsi a spadla mi celist az na zem. Vodafonu to tu lita 70Mb/s down. a 100Mb/s up. Spokojene jsem si nakracel s celou rodinou do prodejny Vodafone a rekl jsem, ze chci ten jejich pevny internet pres LTE. Oni mi pry radsi daji kabel. Rikam, ze nechci kabel, ze chci LTE, protoze mi to tam lita takhle. To oni mi stejne nedaji, rychlost je pry 30/5, je pevne dana a neda se s tim nic delat. Rikam jim, delate si srandu? Nadeji pak dal jedine T-Mobile, ktery ma tarify 3 a pokud by pry technik nameril vyssi rychlost, nez jakou mi tu nabizeji (jak jinak nez tu nejnizsi), tak by mi to tu nechal a dali by mi vyssi tarif. Pokud bych nebyl s merenim spokojen, hodil bych mu to na hlavu a nic by se nedelo, vyjezd a mereni technika jsou pry zdarma. Takze...? V cem je problem? Vyjma T-Mobile, u ktereho bych to necekal, proste neni zajem, to je cele. Dneska uz nikdo nebojuje o zakaznika. Chcete platit 1500 mesicne jen za net? Fajn, ja vam je klidne zaplatim. 2000? Dobre, nemam s tim problem. Ale tady se s vama vubec nikdo nebavi. Proste reknou bud berte nebo nechte bejt. A ja takovy pristup primo nenavidim, takze bohuzel pro takove lidi vzdycky nechavam bejt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 06. 2018 14:29

Slavná věta paní Kemrové (mluvčí T-m....) platí stále: Český trh je specifický .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 06. 2018 14:20

Myslím, že v zahraničí mají kolem 40gb a pak se to zpomaluje podle vytížení sítě, aby ti co to používají doma jako hlavní internet nebrzdili provoz sítě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 06. 2018 13:56

Na slovensku máme operátora 4KA ktorý za 20€ ponúka nekonečne volania a nekonečné sms k tomu 1GB dát v 3G od orange siete pre vykrytie signálu na miestach kde nemá vlastné pokritie a vo vlastnej sieti 4G neobmedzené dáta čo predstavuje konečné obmedzenie na 300 GB .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  03. 06. 2018 11:21

K tomu neomezenému LTE internetu co O2 nabízí do domácnosti... To je taky pěkný fail. V praze jsme si to pořídili a byli jsme rádi když to jelo 3Mb/s a dost často to jelo méně než megabit. To bylo fakt zoufalý. Po zkušebním měsíci kdy nám operátor lhal a tvrdil, že všechno jede jak má a zdržoval abysme to vůbec ani nestihli v tom zkušebním měsíci vrátit jsme si zařídili klasiku a jsme spokojeni.
Operátoři jsou u nás prostě největší scum a přál bych jim aby se na trhu objevil někdo kdo by dal ty miliony na novou infrastrukturu a kdo by jim natrhnul zadele...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 06. 2018 10:25

najusmevnejsi je ten argument, ze "ked otec nebude doma, zostanu bez konektivity" Aj skolkara napadne, ze tak si otec zoberie 1 kartu na doma, ktoru vlozi do LTE routra a konektivita je 24/7/365 ;), ci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 06. 2018 09:31

Na pozadi "IP:266.14.99.42"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
02. 06. 2018 21:16

To srovnání s neomezeným voláním je z technického hlediska naprostá blbost. Pro přenos hlasu je potřeba 9,6kb/s. Když k vysílači vede linka s rychlostí v desítkách či stovkách Mb/s, umožňuje to realizovat desítky tisíc hovorů současně (ovšem v praxi to tolik nedá), ale pouze jednotky či nízké desítky datových spojení s rychlostmi v desítkách Mb/s. Co když se ale o těch pár současných spojení začnou přetahovat třeba stovky lidí?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
02. 06. 2018 18:19

Jo soukromá firma (korporát) nám vysvětluje že nemáme neomezená data protože mu na to stát nedá peníze ten člověk si nevidí do huby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
02. 06. 2018 18:06

Mám za 777 Kč měsíčně neomezený tarif Vodafone se 7 Gb internetu. K tomu mám navíc zdarma 60 Gb dat na přenosném modemu (který jsem dostal taky zdarma jinak je asi za necelé 2 litry) co si můžu kdekoliv připojit kde mají zásuvku na 220 V :D V práci jsme na mobilech tři na té Wi-fi co tam dělám a za 2 týdny mám vyčerpáno nějakých 7,5 Gb z 60 Gb dat. Mobilní data využívám tedy vlastně jen venku. No jo jenže o takové nabídce co mám já si můžete jen nechat zdát protože je to přes retenci a kdo si neumí dupnout a neví jak na ně tak dostane ceníkový počet dat a hlavně ceníkové služby. Ale lidi jako vy nám co máme levnější tarify a věci zdarma tohle všechno platí takže se dál prosím nechte oblbovat se svými tarify s 1,5 Gb dat na měsíc za 8 kil ať to my průbojní máme víc a víc levnější :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
02. 06. 2018 17:31

"Neomezený" internet s poníženou rychlostí, proč ne, alespoň by jsme si polepšili..
Ale něco jako 32kb/s není ponížená rychlost jako spíš blbý vtip operátorů a nabádání k tomu: "Pojď si v aplikaci koupit další balíček dat za mastnou cenu"..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
02. 06. 2018 16:51

Pánové, zapomínáte na jednu drobnost... Video je prd, youtube dává na full HD kolem 2,5 Mbps. Blbé giga za hodinu. O dalších věcech (streamované audio) nemluvě. I když na ten YT budete čumět čtyři hodiny denně, tak to za měsíc udělá 120 GB. Vysloveně drobné oproti tomu, co se tím bezdrátem dá reálně za stejnou dobu protáhnout. Ale jedna instalačka lepší hry ze steamu v dnešní době chramstne 60 GB a přes 35Mbps LTE to máte za čtyři hodiny. A když to takhle udělá současně víc lidí, tak to fakt může jít do kolen. Když budete tahat 4K ripy přes torrent, tak ty už mají taky trochu jiné velikosti a tu lajnu to zaseká na obě strany.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (12)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor