Opera: nedoceněný internetový prohlížeč

Opera je robustní nástroj, nabízející rychlý internetový prohlížeč, integrovaného e-mailového a BitTorrent klienta, RSS čtečku a stovky nejrůznějších funkcí a voleb nastavení.

Správce stahování – snadný a přehledný

Opera obsahuje přehledného správce stahování, který se standardně zobrazuje jako záložka. Obsahuje přehled stažených souborů, včetně cest, velikostí a dalších informací. Kdykoliv při stahování můžete stahování přerušit a později znovu navázat, nebo zahájit nové stažení již jednou stáhnutých souborů. Přehled stažených souborů můžete samozřejmě z Opery smazat, nemá to vliv na soubory umístěné fyzicky na disku.

opera/stahovani-prehled.png
 Správce stahování

Když na webových stránkách klepnete na odkaz, který vede na stažení souboru, tak vyberete ze zobrazeneného dialogového okna možnost „Uložit“. Následně se zahájí stahování a zobrazí se vám okno se správcem přenosů. Toto chování, při kterém se neustále správce přenosů zobrazuje, může být nepříjemné, pokud chcete například stáhnout z takového webu více souborů. Vyberte proto na správci souborů možnost „Při stahování otevírat přenosy na pozadí“, což zajistí, že nebudete takovým oknem rušeni.

opera/stahovani-pozadi.png
 Nastavení, aby se správce stahování zobrazoval na pozadí

Zakažte obrázky, šířka stránky a přiblížení

Po klepnutí na ikonu se symbolem brýlí, nacházející se v pravém horním rohu okna Opery, se zobrazí další nástrojová lišta, na které jsou umístěny čtyři zajímavá tlačítka. Hned první tlačítko umožňuje přepínání mezi Autorským a Uživatelským módem, ve kterém si můžete upravit styl zobrazení. Snadno tak změníte kontrast písma a pozadí nebo zakážete zobrazení formulářových prvků.

opera/nastroje1.png
 Tlačítka pro příjemnější práci s prohlížečem

Druhé tlačítko „Všechny obrázky“ má tři stavy, přičemž v prvním zobrazuje skutečně všechny obrázky. Klepnutím na toto tlačítko zamezíte zobrazování obrázků, další klepnutím povolíte zobrazení obrázků, ale pouze tech, které již byly někdy zobrazeny.

Třetí tlačítko „Přizpůsobit šířce“ oceníte na webech, kde se počítá s větší šířkou okna prohlížeče, než jakým disponujete. Někdy i chybně napsané weby mohou způsobit přehnané roztažení stránek, takže podstatné informace mohou být před vámi skryty. Po klepnutí na toto tlačítko bude šířka stránky optimálně přizpůsobena oknu Opery.

Jste-li na webu, kde je písmo kvůli své velikosti nečitelné, můžete využít možnost pro přiblížení stránky. Dochází ke zvětšení nejen veškerých textů, ale i obrázků. Přiblížení docílíte i přes klávesy „plus“ a „minus“ na numerické klávesnici. Pro návrat do standardního přiblížení, tedy 100 %, postačí stisknout „hvězdičku“.

Domovská stránka a určení, co se má stát po spuštění Opery

Na první záložce v menu Nástroje →  Nastavení lze určit, co se má stát po spuštění Opery. Můžete pokračovat tam, kde jste minule skončili, budou vám tedy opět otevřeny všechny záložky, nebo lze například nechat otevřít prázdný list se Speed Dial či načíst domovskou stránku.

nastaveni.png
Nastavení domovské stránky

Domovskou stránku nastavíte na stejném dialogu. Kdykoliv chcete domovskou stránku zobrazit, stačí, když současně stisknete klávesy CTRL + mezerník. Na stejném dialogu lze také natavit, jak se má zacházet s vyskakujícími okny, což je ve většině případů nežádoucí obsah, standardně tedy dochází k jejich blokování.
 

Gesta myši usnadní brouzdání internetem

Opera obsahuje integrovanou funkci pro gesta myši, které využijete například pro přecházení mezi stránkami nebo při jejich zavírání. Gesta je nutné nejprve aktivovat, nejjednodušeji nějakým gestem, proto kdekoliv v prostoru stránky stiskněte a podržte pravé tlačítko myši a táhněte s myší dolů, poté tlačítko uvolněte. Pokud se jedná o první použité gesto, budete dotázáni, zda-li si přejete aktivovat podporu pro gesta, tento dialog odsouhlaste.

Nyní můžete využívat gesta, například pro přejití na předchozí stránku podržte pravé tlačítko myši a následně s ní pohněte doleva. Chcete-li stránku načíst znovu, podržte pravé tlačítko myši, pohněte s ní nahoru a pak dolů. Pro zavření záložky podržte pravé tlačítko myši, pohněte s ní dolů a pak doprava. Kompletní přehled gest naleznete v oficiální české nápovědě.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,