Opera 12: 9 hlavních změn, kvůli kterým ji musíte zkusit

Zkuste nové vzhledy, rychlejší spouštění, opravu tuny chyb a 64bitovou verzi. Určitě vás také potěší vyšší stabilita díky běhu zásuvných modulů v samostatných procesech.

Vývojáři na nové Opeře 12.00 odvedli pořádný kus práce. Kromě nové ikony se většina změn konala pod kapotou. Opraveno bylo spoustu chyb, zlepšila se stabilita a schopnosti vykreslování. Navíc se objevilo i několik příjemných novinek a vylepšení.

1. Tematické vzhledy

Změnu témat nabízí Opera už dlouho. Vývojáři je ale trochu přepracovali. Doslova říkají, že si teď můžete jednoduše stáhnout „lehké motivy“ a přizpůsobit vzhled prohlížeče. Instalace je snadná a rychlá, přímo z webové stránky. Fajn je, že poté nemusíte prohlížeč restartovat.

theme1.png
theme2.png
theme3.png
Vzhledy v Opeře 12

Podívejte se na dostupné vzhledy. Klávesou Shift + F12 můžete zobrazit správu vzhledů, a případně některé odinstalovat či přepnout na výchozí grafickou podobu.

2. Rychlejší start a HTTPS

Nová Opera 12 slibuje rychlejší spouštění a svižnější načítání webových stránek. Dříve mohlo déle trvat, než se spustila se všemi weby načítanými po spuštění. Nyní je Opera chytřejší a dokáže weby načíst tak, aby to nijak neomezilo rychlost spouštění.

Rychlejší je také komunikace na šifrované verzi protokolu HTTPS. Efektivnější je také načítání veškerých zdrojů, tj. obrázků, scriptů či kaskádových stylů. Ve výsledku tak načtení stránky je opět o něco rychlejší.

3. Zásuvné moduly běží v samostatných procesech

Víte, co je častou příčinou nestability prohlížeče? Jsou to zásuvné moduly. Vývojáři Opery bohužel nemají přímou možnost ovlivnit kvalitu zásuvných modulů, jejich běh proto vyčlenili do samostatných procesů. Když zásuvný modul zhavaruje, Opera bez problémů funguje dál.

Stačí jen znovu načíst danou stránku, aby se modul znovu načetl – například flash s videem na YouTube.

4. 64bitové verze

Přestože 64bitová verze webového prohlížeče není bezmezně důležitá, uživatelé se po ní ptali. Vývojáři jejich prosby vyslyšeli a s dvanáctou verzí Opery ji nabídli do ostrého provozu. Slibuje u některých funkcí vyšší výkon a větší volnost při přidělování paměťového prostoru. U běžné práce ale nic, bez čeho byste se neobešli; možná spíše naopak, zpočátku budete častěji narážet na nestabilitu.

5. Hardwarová akcelerace (experimentálně)

Hardwarové akcelerace měla být v minulé stabilní verzi Opery, ale nepodařila se dostatečně odladit, takže ji nechali na později. Teď s ní přišli, ale také pouze v rámci experimentálního fungování – stále se tedy nejedná o plně odladěnou funkci.

Akceleraci zapnete nastavením EnableHardwareAcceleration na hodnotu 1. Některé vykreslování poté bude přeneseno z CPU na grafickou kartu, což může na výkonnějších sestavách zvýšit rychlost při náročnějších animacích.

Grafickou akceleraci také využívá WebGL, které můžete jednoduše povolit nastavením EnableWebGL na 1.

6. Vylepšený našeptávač adresního řádku

Vývojáři se s našeptávačem adresního řádku opět nespokojili. Kromě toho, že vylepšili našeptávání, tak navíc zavedli „inteligentní“ zkracování URL, abyste viděli to, co je vážně potřeba.

radek.png
Našeptávač adresního řádku je jednodušší a použitelnější

Zobrazuje se také titulek a část textu ze stránky při plném prohledávání stránky. Našeptávač je konečně přehlednější, bez zbytečného rušivého textu okolo.

7. HTML5 Drag and Drop a CSS3

Novinkou je také podpora pro Drag and Drop z HTML5 specifikace. Umožňuje přetahování objektů do okna prohlížeče, například přílohu (soubory) do e-mailu, tak jak to umožňuje Gmail. Sympatická je také podpora animací a přechodů u kaskádových stylů třetí verze.

Pokud máte chuť na detaily, vše potřebné najdete v podrobném seznamu změn.

8. Vytíženost procesoru

Od teď můžete jednoduše zjistit, jak která stránka či rozšíření vytěžuje procesor (CPU). Dozvíte se to na stránce opera:cpu, kde se docela přehledně zobrazí vytíženost jednotlivými částmi Opery.

cpu.png
Jak Opera vytěžuje procesor?

9. Opera Unite, Opera Widgets a Opera Voice

Z Opery 12.00 definitivně zmizela podpora hlasu (Opera Voice). Stejný osud brzy potká webový server Opera Unite a Opera Widgets, které byly náhradou za rozšíření, prakticky se ale jednalo o miniaplikace. Obě služby jsou ve dvanácté Opeře vypnuty, v budoucnu budou odstraněny.

Dočkali jsme se

Vývoj trval dlouho, ale čekání se vyplatilo. Nová Opera je opět svižnější, navíc oddělený běh zásuvných modulů (snad) zajistí dlouhé dny na internetu bez nepříjemných pádů prohlížeče. Novou Operu budou mít rádi i autoři rozšíření (doplňků), pro které je nachystáno upravené API.

Diskuze (105) Další článek: Nejlepší programy pro USB klíčenku podle čtenářů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,