Opera 10.50: vypadá jako Google Chrome, nabízí ale více

Nové uživatelské rozhraní, rychlejší JavaScript, anonymní režim, lepší použitelnost oken a možnost spouštět widgety přímo z plochy Windows. Takto vypadá narychlo vydaná Opera kvůli Ballot screen.

Windows 7 a konečně použitelná dialogová okna

Zlepšila se podpora pro operační systém Microsoft Windows 7. Kromě standardních efektů Aero Glass je funkční i dočasné zprůhlednění okna - Aero Peek. Dostupný je také Jump List, tedy přepínaní listů přímo z dolního panelu ve Windows.

Významného vylepšení se dočkala dialogová okna. Manažer hesel, http autentizace nebo jen okno vyvolané JavaScriptovou funkcí alert(). Vše využívá nový styl okna, které je přímo součástí webové stránky.

Opera 10.50/1050 - 10 Windows 7.png Opera 10.50/1050 - 9 Windows 7.png
 Opera 10.50 na Microsoft Windows 7 s podporou Aero Peek a Jump List

Hlavní výhodou je, že může být více takových oken. Pokud se vám dříve objevilo okno pro http autentizaci, nešlo přepnout do jiného listu se stránkou. Bylo nutné nejprve dialogové okno potvrdit, nebo zrušit. Tomu je nyní konec.

Opera 10.50/httpzdenekvecera.cztest.php - 
Opera.png  Opera 10.50/JavaScript.png
 Dialogové okno vyvolané JavaScriptem. Vlevo nová podoba, vpravo dřívější verze Opery 10.10

Dialogové okno pro uložení hesla na stránce zmizelo úplně. Opera se inspirovala u Google Chrome či Firefoxu, takže po zadání hesla a potvrzení se objeví v horní části okna lišta, ze které máte na výběr: heslo uložit, zavřít, anebo nikdy neukládat.

Opera 10.50/Gmail - Opera (2).png
 Lišta v horní části okna umožňuje uložit heslo

Vylepšené hledání na stránce a adresní řádek

Pokud na stránce občas vyhledáváte nějaká slova, zpozorujete další změnu. Po stisknutí klávesy pro hledání, např. klávesa „tečka“, se otevře vyhledávací pruh v horní části okna. Je stejný jako pruh pro uložení hesla, nahradil tak dřívější pole v levém dolním rohu stránky.

Opera 10.50/Jak je 
to s NBD zárukou notebooků DELL, zakoupených v běžných obchodech  Zdeněk
 Večeřa - Opera.png
 Nová podoba vyhledávání na stránce

Jakmile začnete psát hledaný výraz, stránka se ztmaví a vyhledávané znaky se zvýrazní. Zelenou barvou se označí aktuální pozice nalezeného výrazů; pomocí tlačítek nahoru a dolů, vedle pole pro vyhledávání, můžete nalezené výsledky snadno procházet.

V liště můžete označit možnost pro hledání jen celých slov, nebo vyžadovat rozlišování velkých a malých písmen.

Adresní řádek také doznal změn – vypadá lépe a zvýšila se jeho funkcionalita. Zobrazuje dříve hledané weby včetně stránek, které máte mezi záložkami.

Opera 10.50/opera
 10.5_adresni_radek.png
Adresní řádek v nové Opeře 10.50
Opera 10.50/opera
 10.1_adresni_radek.png
 Adresní řádek ve starší Opeře 10.10

Anonymní režim, aneb na stránky tajemně

Soukromé prohlížení, hanlivě nazývané jako porno mód, již nabízí také Opera 10.50. Vstup na stránky v tomto režimu nezanechá v počítači žádné záznamy. Žádné uložené dočasné soubory, žádné cookie a žádná historie.

Opera 10.50/Soukromý
 list - Opera.png
 Anonymní režim můžete spustit samostatně pro list

Opera přichází s „anonymním režimem“ jako poslední; bereme-li v potaz pouze hlavní prohlížeče. S funkcí anonymního režimu přišel jako první Google Chrome. Následoval pak Internet Explorer 8, funkci nazval jako InPrivate. Pozadu nezůstal ani Firefox, anonymní procházení přinesl ve verzi 3.5.

Každý prohlížeč ale nabízí anonymní režim tak trochu po svým. Pokud chcete přistoupit na stránku anonymně, tak u Google Chrome a Internet Explorer 8 je třeba nejprve spustit nové anonymní okno. Původní okno zůstane otevřeno.

Firefox se chová jinak – vypne původní okno, a nahradí jej anonymním oknem. Při přepnutí zpět znovu otevřené původní stránky.

Opera v tomto ohledu nabízí nejlepší přizpůsobitelnost. Můžete otevřít nové anonymní okno (tak jak všude), anebo pouze anonymní list v původním neanonymním okně.

stáhnout program Opera Portable 10.62 final Licence: freeware, 16 MB
Autor: Opera Software
Web programu: www.opera.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,