Opera 10.10 s Opera Unite: sociální prohlížeč

Měla tu být na konci léta, přišla až nyní. Nová Opera 10.10 s Unite otevírá nové možnosti. Sdílení souborů, hudby a fotografií, jak to ještě neznáte.
Kapitoly článku

Začátky s Operou Unite

Zprovoznit Operu Unite je jednoduché. Stačí mít účet na my.opera.com. Přihlašovací údaje jsou shodné i s Operou Link, kterou možná už nyní využíváte pro synchronizaci Opery s jinými počítači. Stejné údaje tedy můžete využít pro přihlášení do Opery Unite.

Pokud máte v přihlašovacím jménu nějaký nepovolený znak, například tečku, budete mít menší problém. Opera Unite takové znaky neakceptuje, nabídne vám ale změnu uživatelského jména.

Nastartování Opery Unite provedete v levém dolním rohu Opery přes nabídku „Povolit Opera Unite“. Po přihlášení bude dostupná vaše webová stránka.

opera 10.10/Opera Unite  - nastavení.jpg opera 10.10/Opera Unite  - nastavení (2).jpg opera 10.10/Opera Unite  - nastavení (3).jpg
 Uvítací obrazovka Opery Unite, registrace a nastavení adresy

Pokud máte uživatelské jméno „zdenekvec“, standardně bude vaše adresa http://home.zdenekvec.operaunite.com/. Tvar domény čtvrtého řádu (home) si můžete nastavit libovolně. Kromě home můžete vybírat z work, office, notebook, school. V jednu chvíli můžete mít dostupnou pouze jednu adresu.

opera 10.10/Opera Unite Home  Opera Unite - Opera.jpg
 Domácí stránka po připojení k Opeře Unite

Po připojení k Opeře Unite můžete začít spouštět jednotlivé aplikace, které jsou popsány výše. Unite je otevřená platforma. Vývojáři proto nabádají, aby si lidé naprogramovali vlastní aplikace. Prozatím několik dalších zajímavých aplikací naleznete na unite.opera.com/applications/. Kdybyste například chtěli synchronizovat své dokumenty, mohli byste pro to využít aplikaci Document Sync.

Pokud Operu Unite vypnete, nebudou samozřejmě žádná data nadále dostupná. Na následujícím obrázku můžete vidět, co se zobrazí uživateli, který se snaží připojit k webovému serveru Opera Unite, který není on-line. Jak je vidět, přistupovat ke sdílenému obsahu lze i z jiného webového prohlížeče.

opera 10.10/Mozilla Firefox.jpg
 Opera Unite ve stavu off-line

Nastavení Opery Unite

Nastavení se nachází na dialogu pod názvem Pokročilá nastavení. V okně s pokročilým nastavením můžete určit výchozí číslo portu, na kterém má probíhat komunikace. Jedna z důležitých voleb, kvůli kterým do nastavení půjdete, bude omezení rychlosti odesílání dat. Ve výchozím nastavení rychlost odesílaných dat není nijak omezena, využívá tedy plnou rychlost vašeho internetového připojení.

opera 10.10/Pokročilá nastavení.jpg
 Pokročilá nastavení a omezení rychlosti odesílání dat

Google a ani další vyhledávače standardně vaši stránku nezahrnou do indexu. Pokud byste přece jen chtěli, abyste byli ve vyhledávačích k dohledání, musíte zatrhnout Zviditelnit domovskou aplikaci Opera Unite pro vyhledávače.

Počítejte ale s tím, že se mírně zvýší zatížení vašeho internetového připojení. Počet připojených uživatelů, spuštěných aplikací, stažených dat a další informace naleznete pod odkazem Stav Opera Unite, taktéž v levém dolním menu Opery.

opera 10.10/Stav Opera Unite.jpg
 Informace o přenesených datech

Operou Unite nic nekončí, naopak začíná

Vývojáři konečně dotáhli slibované funkce do konce. Budoucnost Unite je teď i na samotných programátorech, s jakými zajímavými funkcemi přijdou. Pokud chcete vědět více o vývoji aplikací pro Operu Unite, navštivte oficiální webové stránky dev.opera.com.

Opera Unite bez pochyb najde využití, v dohledné době ale nemůže být řeč o masovém rozšíření. Jeden z důvodů je malá základna uživatelů Opery. Nesporná výhoda je, že lze k nasdílením datům přistupovat i pomocí jiných webových prohlížečů. Možná se Opeře díky tomu podaří vytěžit nějakou desetinu procenta z podílu internetových prohlížečů. Aby se tak stalo ve větší míře, musel by se především změnit marketing Opery, který ale pokulhává od samého počátku. Bohužel.

Vývojáři už teď pracují na nové Opeře 10.20. Zatím můžete vyzkoušet finální Operu 10.10.

stáhnout program Opera 10.63 Licence: freeware, 13 MB
Autor: Opera Software
Web programu: www.opera.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,