Opera 10: rychle, rychle na internet

Desátá Opera rozvířila vody webových prohlížečů. Turbo režim pro pomalé připojení, 40% zvýšení rychlosti, rychlý JavaScript, nový vzhled a stovky změn jsou dobrým důvodem k vyzkoušení.

Opera Turbo: vysoká rychlost i na pomalých připojeních

Jedna z nejdiskutovanějších a současně nejpřínosnějších novinek Opery 10 je Turbo režim. Pokud jej zapnete, budete moci bez větších problémů pracovat na pomalých připojení. Typicky jimi jsou wifi či mobilní sítě.

Až budete na cestách k internetu připojení přes mobilní telefon, pocítíte výhody Opery Turbo. Slibuje až 80% nárůst rychlosti zobrazování internetových stránek.

opera10.0/Nastavení Opera Turbo.jpg
Možnosti funkce Opera Turbo

Turbo režim se chová obdobně jako Opera Mini. Web je zpracován přes proxy vzdáleným serverem. Následně je prohlížeči vrácena upravená verze stránky, která v případě Turbo režimu neznehodnocuje vzhled, jako u Opery Mini.

Optimalizace spočívá například v kompresi obrázků. GIF obrázky a Flash ale nebudou komprimovány vůbec. Místo Flashe se zobrazí obrázek. Pokud na něj kliknete, flashový prvek se následně stáhne. Nedochází tedy k načítání „zbytečného“ obsahu.

Ne všechny stránky ale budou procházet kompresí. Například intranetové stránky kompresí dotčeny nebudou. Stejně tak z důvodu bezpečnosti ani žádné weby běžící na šifrovaném protokolu HTTPS, jako například internetové bankovnictví.

Turbo režim je ve výchozím režimu nastaven jako automatický. Znamená to, že pokud Opera detekuje pomalejší připojení, automaticky Turbo režim aktivuje. V nastavení také nalezneme volby pro trvalé zapnutí a vypnutí Turbo režimu. Pokud jste Turbo režim vypnuli a máte pomalé připojení, Opera na tuto skutečnost upozorní a doporučí vám zapnutí Turbo režimu.

Automatické aktualizace

Velký problém dřívějších verzí Opery byla absence automatických aktualizací. Přestože vás na novou verzi upozornila, byli jste nuceni stáhnout novou instalaci a v průvodci se proklepat k možnosti aktualizace. Tomu je naštěstí konec.

Aktualizace.jpg
 Opera se připojí k aktualizačnímu serveru a pokusí se zjitit, zda-li existuje nová verze

Nová Opera 10 konečně nabízí mnoha uživateli vytouženou automatickou aktualizaci. Pokud vývojáři vydají novou verzi Opery, budete na ni upozorněni. Klepnutím na tlačítko poté dojde k jejímu automatickému stažení a nainstalování. Sympatické, akorát to zde už mělo být o pár let dříve.

Aktualizace (2).jpg Aktualizace (3).jpg
 Stažení nové verze a možnost její instalace

Konec problémů se stabilitou

Vývojáři se snaží pořádně zatočit i s pády Opery. Pokud Opera havaruje, vytvoří zprávu s bližšími informacemi o chybě a umožní vám ji jedním klepnutím odeslat vývojářům. Tým vývojářů poté provede analýzu zaslaných údajů a pokusí se chybu opravit. Funkce je dostupná nejen pro Windows, ale také uživatelům Linux a Mac OS X.

Gramaticky správně a bez chyb

S novou Operou se můžete vyvarovat překlepům a gramatickým prohřeškům. Opera 10 přichází s kontrolou pravopisu, kterou oceníte při psaní zpráv na Facebooku, v komentářích pod články, na blogu či e-mailových zprávách. Kontrola pravopisu je standardně zapnuta a využívá slovník s americkou angličtinou.

Slovníky kontroly pravopisu.jpg
 Výběr slovníků kontroly pravopisu

Bez problému můžete doinstalovat další slovníky, včetně českého. Do textového pole (textarea) na stránce klepněte pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte Slovníky -> Přidat/Odebrat slovník(y). V otevřeném okně označte požadovaný slovník a řiďte se pokyny pro dokončení jejich instalace. Zapnout/zrušit kontrolu pravopisu můžete ve stejném kontextovém menu klepnutím na položku Kontrolovat pravopis.

Opera-10-Peregrine/opera-10-kontrola-pravopisu.png
Kontrola pravopisu v Opeře 10.0

Kontrola funguje u víceřádkových vstupních polí (textarea), v poznámkách a e-mailovém klientovi. Opera 10 využívá slovníky ve formátu Hunspell, tedy stejně jako OpenOffice.org.

E-mailový klient s možností odesílat HTML e-maily

Možná vás od používání integrovaného e-mailového klienta Opera Mail odrazovala nemožnost odesílat HTML e-maily. I na tomto vývojáři zapracovali. Počínaje Operou 10 můžete vytvářet nejen klasické textové e-maily, ale i plnohodnotné HTML e-maily plné obrázků a vlastního stylování.

Další novinkou je automatické smazání e-mailů z POP serveru po několika dnech. Ocení ji především uživatelé s omezenou velikostí e-mailové schránky.

Opera také přichází s kontrolou databáze e-mailů po startu prohlížeče či nastavených intervalech. Pokud je jeden ze souborů nekonzistentní či nějak poškozený, Opera se pokusí takový soubor opravit. Tímto chováním se Opera snaží předejít problémům s e-maily.

Opera 10 se hlásí jako Opera 9.80

Webové prohlížeče při komunikaci se serverem odesílají tzv. HTTP hlavičky. Jedna z odesílaných hlaviček se nazývá User-Agent a obvykle obsahuje jméno webového prohlížeče, verzi, platformu a případně verzi zobrazovacího jádra. Vývojáři ale narazili na problém. Pokud Opera odesílá v hlavičce verzi 10.0, tak je na některých webech chybně detekována jako Opera 1.

Není asi v silách autorů Opery tento problém zdárným způsobem vyřešit. Přiklonili se k nejschůdnější variantě, která ale způsobí chaos v číslování verzí. Nová Opera 10 je v hlavičce User-Agent označena jako 9.80. Aktuální česká verze Opery 10 pro Windows tedy odesílá následující hlavičku:

Opera/9.80 (Windows NT 6.0; U; cs) Presto/2.2.15 Version/10.00

Skutečná verze prohlížeče je uvedena na konci řetězce. Opera je první webový prohlížeč, který tento problém musí řešit. Ostatní webové prohlížeče zatím mají ještě pár verzí před sebou.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,