Open365: Překvapivě funkční LibreOffice a GIMP přímo ve webovém prohlížeči

  • Open365 kombinuje několik desktopových aplikací do jedné online platformy
  • Nabízí především kancelářský balík LibreOffice a editor GIMP
  • Součástí je i úložiště a e-mailový klient
Kapitoly článku

Na konci loňského roku se balík LibreOffice konečně dočkal také svojí webové verze. Bohužel se však jednalo o základní textový editor, který toho nenabízel o moc víc, než Notepad ve Windows.

Za půl rok se toho příliš nezměnilo a na scénu se tak může prodrat další zajímavý projekt, který desktopové aplikace přenáší na web či chcete-li, do cloudu. Je jím open-source platforma Open365, která se staví konkurenci od Microsoftu nejen názvem. Ve webovém balíku totiž nabízí jak kancelářské editory a e-mail, tak cloudové úložiště a dokonce grafický editor.

Kompletně open-source

Vývoj Open365 má na starosti stejný tým, který stojí za platformou EyeOS, která slouží především pro virtualizaci desktopu na webu. Z toho také vyplývá, jak celý Open365 funguje – jde o virtualizování běžných desktopových aplikací, které běží na vzdálených serverech a uživatelům jsou doručovány prostřednictvím HTML5.

Podobně jako základ EyeOS jsou i všechny další komponenty projektu kompletně open-source. Jako vestavěný kancelářský balík slouží Libre Office, pro správu e-mailu včetně kalendáře a kontaktů je určen KDE Kontact a teprve před pár dny přibyla další důležitá součást – otevřený grafický editor GIMP. Všechny tyto nástroje potom doplňuje online úložiště, které aktuálně pro uživatele nabízí kapacitu 20 GB.

obrázek 143.jpg
Aktuálně jsou k dispozici tyto nástroje: LibreOffice, GIMP, cloudové úložiště a e-mailový klient KDE Kontact

Možnosti se tedy příliš neliší od toho, co nabízí Microsoft v rámci svých webových služeb - úložiště OneDrive a služby Outlook.com. Zmíněný GIMP je potom příjemným bonusem, který může nejednou ušetřit čas při potřebě rychlé grafické úpravy, na kterou nestačí jednoduché editory typu Zoner Photo Studia.

Vzhledem k tomu, že se Open365 skládá pouze z otevřených komponent a samotný tedy také nabízí otevřený zdrojový kód, je možné jej nainstalovat na svůj vlastní server. Ten může běžet klidně doma v rámci výkonného NASu a budete tak mít svůj cloudový Open365 stoprocentně pod kontrolou.

Skvěle použitelný LibreOffice, ale…

Před samotným použitím Open365 je potřeba registrace. Ta je již otevřena všem a není třeba čekat na pozvánky. Následně již můžete zamířit na web a po přihlášení také do některé z nabízených aplikací. Úvodní stranu tvoří tzv. Hub, na kterém vidíte především obsah cloudového úložiště. V něm lze data jednoduše třídit do složek a nechybí ani sdílení jednotlivých souborů nebo celých složek. Pokud vám někdo data nasdílí, objeví se ve vašem úložišti jako další položky a lze s nimi běžně pracovat, jako by zabíraly místo ve vašem cloudu.

obrázek 150.jpg
Hub - výchozí místo celé platformy. Slouží především jako správa cloudového úložiště

Všechny dokumenty je třeba vytvářet v samotných aplikacích. Chybí zde tedy podobná možnost, kterou známe z OneDrive – přímo z úložiště vytvořit nový dokument a automaticky tím také otevřít konkrétní editor.

LibreOffice jsou aktuálně dostupné ve verzi 5.0.5.2. Ačkoliv se tedy nejedná o zcela poslední verzi, žádná z funkcí by zde chybět neměla. Nechybí zde Writer pro vytváření textových dokumentů, Calc jako tabulkový editor ani Impress, který si poradí s prezentacemi.

Navzdory tomu, že vše běží, jako virtualizované prostředí jsou reakce velmi svižné. Odezva je sice nepatrně větší, než při běžném použití na desktopu, stále se však pohybuje v dobře použitelné míře. Balíky jsou implementovány v kompletních verzích a ve srovnání s desktopovými verzemi jim tedy nic nechybí.

obrázek 146.jpg
LibreOffice v podobě, kterou známe z desktopů. Nechybí zde takřka nic

Aktuální problém je tedy pouze jeden, ten však pro tuzemské uživatele použitelnost služby značně sráží, ba přímo znemožňuje. LibreOffice totiž pracuje pouze s anglickou lokalizací, která nejen že obsahuje anglické rozhraní, ale především nerozumí naší diakritice.

V praxi to vypadá tak, že stisknuté klávesy s diakritikou zkrátka ignoruje. Pokud chcete do textu vložit písmeno s háčkem nebo čárkou, je jedinou možnou variantou speciální znak. A to je samozřejmě pro běžné použití naprosto nevhodné.

Zde nezbývá nic jiného než doufat, že do LibreOffice v rámci Open365 rychle dorazí lokalizace a třeba také podpora kontroly pravopisu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,