ooVoo: Konečně funkční videokonference pro každého

Vyzkoušejte videokonferenci až pro šest lidí, krásné real-time efekty a videopoštu. Do USA volejte za 0 Kč na pevnou i mobil.
Kapitoly článku

Kvalitní a spolehlivý internet dnes dovolí i běžnému domácímu uživateli provozovat hromadné VoIP konference. Pomocí běžného počítače můžete volat přes internet kolegům za oceánem i příbuzným na běžný mobilní telefon nebo pevnou linku.

Velké oblibě se dnes těší textový i hlasový komunikátor Skype, podobné služby však nabízí také VoipBuster, WengoPhone, Gizmo a další. Na internetu narazíte na desítky hlasových komunikačních programů. Stručný seznam a srovnání několika desítek z nich najdete v anglické verzi encyklopedie Wikipedia.

Pokud vám nestačí pouze hlas, na výběr máte z mnoha komunikátorů, které si poradí i s obrazem. Skype umí vysílat video o vysokém rozlišení, na své blízké či pracovní kolegy se můžete podívat i v programech Yahoo! MessengerWindows Live Messeneger, SightSpeed a podobných.

S videokonferencí si poradí i poměrně mladý projekt ooVoo z New Yorku. První oficiální verze se na internetu objevila teprve v červnu 2007 a s příchodem nového roku autoři představili novou funkci – volání zdarma na mobilní i pevné telefony v Kanadě a USA.

ooVoo umí telefonovat zdarma na čísla v USA a Kanadě

Proč vyzkoušet v záplavě téměř identických programů zrovna ooVoo? Jeho hlavní zbraní je videokomunikace až s pěti dalšími uživateli naráz. ooVoo nabízí také zajímavé uživatelské rozhraní, integrované třicetidenní demo WebcamMax čítající několik desítek real-time efektů, kterými můžete osvěžit svou kameru, a videopoštu, se kterou odešlete „video e-mail“ i svým známým bez ooVoo účtu.

gui0.jpg  gui.jpg  gui2.jpg
Hlavní okno se příliš neliší od Skype

Hlavní okno je poměrně přehledné a na první pohled má podobnou organizaci jakou najdete třeba u konkurenčního Skype. V horní části můžete upravit svou miniaturu vložením libovolného obrázku nebo snímku z připojené webkamery. Samozřejmostí je textová zpráva, kterou si bude moci přečíst každý, kdo si vás uloží do seznamu kontaktů.

oovoo_history_msgs.jpg  oovoo_history_calls.jpg  oovoo_history_sbook.jpg  oovoo_history_recs.jpg
Historie videozpráv a hovorů, adresář pro internetový telefon a nahrané videokonference

V horní části najdete také lištu s pěti tlačítky pro přístup do archívu. Postupně se tedy dostanete do historie odchozích a příchozích videozpráv, videohovorů a odeslaných souborů. Nechybí jednoduchý adresář s importem z Outlooku a komunikátor ooVoo dokáže i každý probíhající hovor ukládat do FLV souboru nebo AVI videa s kompresí DivX.

oovoo_volani0.jpg  oovoo_volani.jpg
Uživatel Bobík volá na běžné telefonní číslo mezinárodního letiště ve Filadelfii

ooVoo nabízí také virtuální telefon. Ihned po registraci můžete volat zcela zdarma na mobilní telefony i pevnou linku. Tato speciální nabídka, kterou vývojový tým spustil teprve nedávno, je ale určena zatím jen pro americká a kanadská telefonní čísla.

Funkční videokonference pro šest lidí

Specialitou ooVoo je po všech stránkách fungující videokonference až pro šest lidí. Obraz i zvuk si jedním kliknutím můžete nahrávat. Po ukončení nahrávání program převede záznam do formátu FLV, který přehrajete v každém dobrém multimediálním přehrávači. Pokud vám tento formát nevyhovuje, v historii nahrávaných hovorů můžete převést FLV záznam do běžného AVI souboru s kompresí DivX.

konference.jpg  sidebar.jpg
Běžný videohovor o dvou účastnících a speciální pohled pro videokonferenci

Kvalita nahrávání:

  • Vysoká  1 Mbps, 550 × 325 pixelů, 25 fps (1 minuta záznamu zabere asi 7,5 MB)
  • Střední  512 Kbps, 550 × 325 pixelů, 15 fps (1 minuta záznamu zabere asi 3,75 MB)
  • Nízká  256 Kbps, 550 × 325 pixelů, 10 fps (1 minuta záznamu zabere asi 1,88 MB)

Během videohovoru můžete pozvat k diskuzi další čtyři uživatele. Videopřenosy připojených uživatelů se řadí ve vysílacím okně s pěkným 3D efektem. Každé okno můžete na úkor ostatních zvětšit, celoobrazovkový režim však ooVoo neumí. Pokud chcete při konferenci pracovat, můžete minimalizovat hovor do postranního panelu. Tuto možnost jistě uvítají čtenáři, kteří chtějí společně komentovat naše články na Živě.cz.

konferencevelkai.jpg  konferencedivx.jpg
Tříčlenná videokonference a záznam spuštěný v přehrávači Windows Media Player

ooVoo se během testování těšilo zájmu celé redakce. Obraz byl velmi dobrý, otázkou ale zůstává, jak by si s videokonferencí o šesti členech poradilo běžné ADSL přpojení k internetu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,