OnLineLive: váš internetový televizor

Poslech rádia po drátu už nefrčí. Nyní je tu internetové vysílání. OnLineLive vám usnadní jeho příjem.

Příjem internetového rádia nebo televizního vysílání přes internet je stále populárnější. Uživatelé internetového připojení bez datových limitů nemají prakticky kromě výběru vhodného programu co řešit. Ti ostatní musí bohužel počítat každý přenesený bajt, takže internetový přehrávač jim nepoběží celý den v kuse. Pokud jste se ještě nerozhodli, jaký přehrávač pro internetové vysílání zvolíte, pak zkuste třeba OnLineLive, který se pravidelně objevuje v žebříčku popularity na stahovacím serveru GigaMania.

OnLineLive vám umožní „naladit“ si vysílání více jak tří tisícovek internetových stanic, které své vysílání navíc nezpoplatňují. K televiznímu vysílání navíc přidává podporu pro příjem rádia a přehrávání multimediálních souborů z vašeho počítače. OnLineLive existuje jak v komerční verzi, tak ve zdarma dostupné, která má zablokován příjem některých stanic.

Mezi množstvím stanic nechybí ani ty české

Základem programu je okno přehrávače s několika ovládacími tlačítky, seznamem stanic a možností práce s oblíbenými položkami. OnLineLive využívá k přehrávání Windows Media Player, což mimo jiné poznáte při naladění rádia – místo obrazu se vám ukáže vizualizace aktuálně nastavená ve Windows Media Playeru.

onlinelive-1.png
OnLineLive nabízí již připravený výběr oblíbených stanic

Seznam stanic obsahuje několik vybraných položek zařazených mezi oblíbené, stanice tříděné podle obsahu, státu a žánru. Tříděním podle obsahu mám na mysli komedie, stanice pro děti, filmy, přírodu, techniku atd. Samostatně jsou vyčleněny stanice s filmy a sportem. Poslední položkou v seznamu je Games. Nejde však již o rozhlasové nebo televizní stanice. Ve složce s hrami se skrývají odkazy na několik flashových her.

Při procházení seznamu by vás mohlo zmást, že stromová struktura naznačuje, jako by jednotlivé složky se stanicemi ve vybraných zemích nebo složky s určitou tématikou byly prázdné. Nenechejte se tím vyvést z míry a na vybranou složku poklepejte. Její obsah se vzápětí načte a zobrazí.

onlinelive-2.png
Seznam internetových televizí pro Českou republiku

Ve výčtu států, ze kterých si můžete vybrat internetové vysílání, nechybí ani Česká republika. Z televizí zde najdete zpravodajské 24.cz a ČT24, HDTV s vysokým rozlišením (běžěla kupodivu nejplynuleji), Meteo Tv s informacemi o počasí, hudební Óčko, hráčskou PG 24, rodinnou Top TV, křesťanskou TV Noe a brněnskou TV brněnská 1. Všechny fungují bez sebemenšího zádrhelu. Seznam rádií obsahuje dvacet položek, najdete mezi nimi známá i méně známější rádia.

onlinelive-3.png
Česká rádia

Pod složkou Web se nachází odkazy na několik internetových stránek, význam jsem asi nepochopil. Jde vesměs o zpravodajské servery, hodně odkazů je však přesměrováno jinam, případně jejich domény jsou určeny k prodeji.

Celá obrazovka i minipřehrávač

Seznam stanic není neměnný, aktualizace lze stahovat přes internet přímo z programu. Samozřejmě můžete přidávat také vlastní položky, případně upravovat ty stávající. Přehrávač umožňuje přepnutí do celoobrazovkového režimu, který však má význam samozřejmě jen u těch stanic, jejichž vysílání je v dostatečně vysokém rozlišení.

V horní části okna programu najdete sadu tří tlačítek umožňující přepínání do režimu internetového přehrávače, Media Guide a přehrávače lokálních souborů. Tzv. Media Guide je internetová stránka zobrazená místo panelu přehrávače. S podobnými funkcemi jste se jistě již setkali v mnoha jiných přehrávačích, netřeba ji dále představovat. Snad jen, že vypadá až příliš přeplácaně.

onlinelive-4.png
Režim Media Guide

Abyste byli schopni přehrávat soubory nacházející se v počítači, musíte se přepnout do příslušného režimu a přehrávači sdělit složku/složky, ve kterých se soubory, které chcete přehrávat, nacházejí. Není to příliš pohodlné, stromová struktura s obsahem lokálních nebo připojených síťových disků by možná byla mnohem lepší.

onlinelive-5.png
Přidávání složky s lokálními soubory

V případě, že OnLineLive budete používat především k poslechu internetového rádia, můžete si ho přepnout do režimu MiniPlayer. V tom případě zabere na obrazovce minimum místa, zobrazí se totiž jako lišta s tlačítky po zastavení a spuštění přehrávání, informací o stanici, nastavením hlasitosti a sadou tlačítek pro ovládání programu.

onlinelive-6.png 
Režim MiniPlayer

OnLineLive dovede přehrávat soubory přímo z určité URL adresy, stačí ji programu sdělit. Podobně můžete otevírat webové stránky v Media Guide – opět stačí zadat URL adresu. Všechny tyto funkce jsou ukryty v programové nabídce, kterou najdete pod tlačítkem v pravém horním rohu okna aplikace.

Nastavení programu nevyžaduje žádný váš zásah. Tomu také odpovídá jeho jednoduchost. V okně s nastavením programu najdete pouze filtr typů souborů, které má program zpracovávat, nastavení způsobu otevírání webových stránek a blokovač obsahu určeného pouze dospělým uživatelům.

onlinelive-7.png
Nastavení programu s blokování obsahu pro dospělé

OnLineLive je jednoduchý přehrávač se srozumitelným ovládáním. Přestože příjem internetového vysílání zvládají všechny větší multimediální přehrávače, doporučuji OnLineLive vyzkoušet. Minimálně jeho přehled internetových stanic vám pomůže s nalezením té oblíbené.

 

OnLineLive Free Edition 6.3.16

 Přehrávač internetového vysílání
 

Stáhnout: Gigamania.cz

plusy

snadné ovládání

české stanice v sezamu

minusy

nepohodlné nastavování hlasitosti

práce s lokálními soubory

Diskuze (9) Další článek: Logitech VX Nano: Zapoj a zapomeň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,