Ondřej Marek, Citrix: při práci třeba vyvenčím Barnabáše (rozhovor)

Ondřej Marek je regionální marketingový manažer firmy Citrix Systems pro východní Evropu. Uvažujete o práci z domova? Možná vás odpovědi v rozhovoru v mnohém inspirují. Nevynechali jsme ani otázky týkající se společnosti Citrix a jejích produktů.
Kapitoly článku
Vy sám tyto aplikace používáte? Je mi známo, že před kanceláří dáváte přednost pohodlí práce z domova.
Každý den přecházím „z kanceláře domů“ tak aspoň dvacetkrát. Do kuchyně to mám tři metry, tak to není příliš daleko, že? Ačkoli jsem měl z počátku z práce z domova poněkud obavy, nyní na tento způsob práce nedám dopustit. I když to samozřejmě není ani zdaleka zásadní důvod, vyhovuje mi, že mi to párkrát v průběhu dne umožní vyvenčit našeho psa Barnabáše. Někdo si udělá v práci přestávku na cigaretu, a musí s ní ven před budovu, protože pracoviště je nekuřácké, já vezmu psíka a na deset minut se jdu projít. A psík aspoň není doma sám. Tedy v případě, pokud já osobně jsem doma, tedy v kanceláři a ne někde na cestách.
 
Ale k vaší otázce. Asi i díky práci z domova jsem mohl využít snad všech výhod a aspektů našich produktů. Když přestala na nějakou chvíli fungovat kabelová televize a její připojení k internetu, připojil jsem se přes vytáčené spojení. Před několika lety jsem i z domova musel využít připojení přes GPRS. Vždy jsem mohl pracovat tak, jako kdybych seděl v naší regionální centrále v Mnichově. Když jsem měl na pár dnů svůj notebook v opravě, bez nejmenších problémů jsem přešel k domácímu počítači a pokračoval v práci bez potřeby instalace jakýchkoli aplikací. Co opravdu miluji, je GoToWebinar. Pokud potřebuji s kolegy, partnery nebo některou z agentur cokoli projednat a přitom se dohadovat nad nějakým dokumentem, nebo pokud jen potřebuji něco odprezentovat, není nic jednoduššího. A děsně to šetří čas a peníze.
Souhlasíte s tím, že práce z domova vyžaduje větší pracovní morálku než docházení do kanceláře?
Lidé mi často říkají, že by to pro ně bylo dost obtížné a že by se nedokázali přinutit pracovat v takovém nasazení, jako v případě dojíždění na pracoviště. Asi to opravdu záleží na každém člověku a na jeho sebekázni. V kanceláři musíte být od–do, máte pocit, že vás vaši kolegové, nadřízení či podřízení nevědomky kontrolují. Nic podobného při práci z domova není. Tady se na pracovišti kontrolujete sám.
 
Já jsem však přesvědčen, že drtivá většina těch, kteří říkají, že by se nepřinutili pracovat z domova, by takové situace nezneužívali a pravděpodobně by jejich pracovní nasazení a produktivita byla asi i vyšší. Protože práce z domova má i své nevýhody. V kanceláři zavřete počítač a jdete domů či za přáteli. Když ale pracujete doma, tak pracovní doba vlastně nekončí. A po večeři se většinou zase vrátíte k rozdělané práci.
Jak se bránit tomu, aby člověk nezůstal při takovémto způsobu práce odříznutý od živých lidí? Mimo rodiny samozřejmě.
Pro mne je to trochu jiné. Moji kolegové a obchodní partneři jsou po celé střední a východní Evropě, proto hodně cestuji. Takže sám „v kanceláři“ nezůstávám zase tak moc dlouho a často, aby na mne měl takový způsob práce negativní vliv. Abych nevěděl, co se děje venku.
 
Naopak, mám úžasnou příležitost poznat spoustu lidí z mnoha států nejen Evropy. I když to možná bude znít jako klišé, fakticky to člověka tak nějak obohacuje. Mít možnost poznávat různé mentality, způsoby života i uvažování, zvyky apod. je opravdu úžasné
Máte nějaké „podřízené“? Jak s nimi komunikujete?
Mé hlavní komunikační nástroje jsou telefon a e-mail. Protože většinou komunikuji s kolegy a partnery v cizině, tak vám raději ani nebudu ukazovat svůj měsíční účet za telefon.
Využíváte VoIP služeb?
Ano. Nedám na ně dopustit, opravdu jsou pro mne nepostradatelné. A to i v kontextu s předchozí otázkou – umožňují mi šetřit nemalé peníze. Rád uvádím příklad a neberte to prosím jako propagaci nějakého konkrétního poskytovatele VoIP služeb: třičtvrtěhodinový rozhovor do Ruska mě stojí přibližně 0,77 eura. Nekupte to!
Mnoho lidí využívá stále častěji tzv. mobilní pracovní styl, kdy jsou díky bezdrátovému internetu připojeni do podnikové sítě téměř odkudkoli a mohou při obchodních cestách (a nejen při nich) pracovat i na jiných věcech. Je podle vás mobilní připojení k internetu v rámci České republiky dostatečné k tomuto způsobu práce?
Asi nejsem ten správný člověk, který by mohl a měl na takovou otázku odpovídat. I když jsem zmínil, že hodně cestuji, tak pravdou je, že častější jsou pro mne cesty letadlem po Evropě než autem po Čechách. Což ostatně vyplývá i z mé pozice. Takže moje zkušenosti s využíváním mobilního internetu v rámci České republiky jsou opravdu omezené.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,