Ondřej Filip zůstane šéfem CZ.NIC, odejde ale z ICANNu a OSN

Nově zvolený člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Filip zůstane šéfem správce národní internetové domény CZ.NIC. Jak ale uvedl pro Connect.cz, z časových důvodů bude muset opustit některá prestižní místa v mezinárodních výborech a organizacích.

„Pozice v Radě není exekutivní, ani zákon takový souběh nezakazuje,“ sdělil Filip. „Nicméně je jasné, že abych mohl skloubit 2 takto náročné funkce, budu muset výrazně upravit svůj časový rozvrh. Z těchto důvodů budu muset opustit některé pozice, které jsem vykonával pro internetovou komunitu, jako například některé funkce v rámci ICANN, práci v OSN a podobně.“

Ondřej Filip byl do pětičlenné Rady ČTÚ včera jmenován vládou a doplnil tak nedávno jmenovaného předsedu Jaromíra Nováka a již dříve dosazeného Ondřeje Malého. Společně s tím tak bude nadále vykonávat funkci šéfa CZ.NIC a dohlížet i na nově vznikající projekty v rámci Laboratoří CZ.NIC, například open source software pro domácí routery.

Filip měl doposud několik prestižních funkcí. Je například součástí vedení světového správce internetu ICANN, šéfuje sdružení firem jako Cisco, Akamai, Microsoft či Google a je členem poradního orgánu tajemníka OSN.

Diskuze (3) Další článek: Visa a Mastercard prý přestávají podporovat anonymizační VPNky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,