Testy | Notebooky | OLED

OLED displej a rychlá RTX 2070 k tomu: Test notebooku Eurocom Nightsky RX15

  • OLED displej v notebooku vás velmi rychle rozmazlí
  • Vypalování by měl omezovat menší jas při běžné práci
  • V HDR režimu panel dokáže svítit až k hodnotě 600 nitů

Eurocom rozhodně nepatří mezi vyhlášené světové notebookové značky, ale sebejistě dominuje v malé oblasti, kterou si pro sebe vykolíkoval. Notebooky této značky jsou totiž vyhlášené až absurdní konfigurovatelností a použitím komponent, na které jiní výrobci dlouho sbírají odvahu, ať už jde o použití desktopových procesorů nebo jako v dnešním případě - osazení displejem OLED.

Herní notebooky prověřené generacemi

Notebooky Eurocom používají šasi firmy Clevo, která je známým OEM výrobcem notebooků pro řadu dalších značek a třeba vyráběla notebooky Alienware a VoodooPC než tyto značky koupily Dell a HP. Clevo tedy ví, jak vyrobit robustní herní notebook, neprodává je ale přímo, ale jen přes partnery jako je právě Eurocom.

Ty nejvýkonnější stroje Eurocomu popravdě nejsou zrovna přenosné, jsou to spíš náhrady stolního počítače než notebooky do batohu. Podobně i jejich design nekopíruje aktuální trendy a bodují více výkonem než elegantním vzhledem.

Testovaný Nightsky RX15 už ale vypadá líp. Díky tenkým rámečkům okolo displeje má i na 15,6“ notebook kompaktní rozměry a tloušťka se už dá označit jako normální. Není to tenká žiletka jako MaxQ notebooky, ale ani absurdně tlustá záležitost s desktopovými komponenty. Design je sice od pohledu stále trochu zastaralý, ale víc než vrchovatě to kompenzuje ta nejmodernější výbava.

Eurocom Nightsky RX15

Core i7-9750H ● RTX 2070, 8 GB ● 32 GB DDR4 ● 15,6" 4K OLED, lesklý, 60 Hz (jas 406 (max 590) nits, sRGB dE 9,51 (4,73 s ICC profilem) ● 1 TB NVMe SSD, 1 TB SSHD (volný M.2 slot) ● 3×USB 3.0, 2× USB-C (1 Thunderbolt 3), Gb LAN, HDMI, miniDisplayPort, 2× audio, čtečka SD ● 802.11ac 2×2, Bluetooth 4.2 ● 62 Wh ● 35,9 × 25,8 × 3 cm ● 2,5 kg

Cena: 78 644 Kč
Předkonfigurovaná verze na Goldmax.cz

Dlouhá cesta k OLED

OLED displeje v noteboocích nám výrobci slibují už několik let, vždy je ukážou na výstavě, pak překvapivě u první série zjistí, že „se to vypaluje“ a notebook stáhnout ještě před prodejem. Opakuje se to s každou novou zaručeně kvalitní generací displejů OLED a stále nic.

P7150228.JPGP7150229.JPGP7150233.JPG
Podle designu byste zrovna neodhadli, že jde o aktuální model s nejmodernější výbavou. Nejvíc pozornosti u méně známých notebooků budí provedení pantů displeje. Tady vypadá vše dostatečně dimenzované

Letos se to ale mění. Samsungu se podařilo konečně vyrobit AMOLED (marketingové označení displeje OLED s aktivní maticí) panel s dobrými parametry, který by měl fungovat. Letos v lednu na CESu jsem jej viděl u Lenova a Dellu včetně slibů od dalších výrobců. Prvním, kdo to ale skutečně dostal na náš trh, je Eurocom v podobě displeje na notebooku Nightsky RX15.

Ohromující displej

OLED displej na tomto notebooku představuje naprosto famózní zážitek. Absolutní černá, žádné prosvítání podsvícení jako u LCD, široké pozorovací úhly, podpora HDR ve hrách s jasem 600 nitů, živé barvy pokrývající rozšířený barevný prostor DCI-P3 a k tomu rozlišení 4K. Sledování filmů na běžném notebooku znamená často silný kompromis, tady ale necháte televizi vypnutou a ponoříte se do báječného obrazu.

Displej umí fungovat ve dvou režimech dostupných přes standardní nastavení Windows. Buď s plným jasem a barevným dynamickým rozsahem napříč všemi aplikacemi, nebo v utlumeném sRGB režimu s volitelným HDR a vyšším rozsahem v aplikacích.

Plný jas s intenzivními barvami není popravdě vhodný na běžnou práci. Drtivý kontrast a intenzivní odstíny hodně unavují oči. Mnohem lepší dojem budete mít z běžného sRGB režimu, kdy je z toho výtečný notebookový displej vhodný na dlouhodobou práci. Nižší jas a tlumenější barvy současně znamenají nižší zátěž pro OLED, které tak nebude tolik čelit vypalování.

Chápu, že u OLEDu bude mít řada lidí fóbii z vypálení trvale viditelného loga Windows vlevo dole a ikon na hlavním panelu. Já si samozřejmě za krátké týdenní testování žádného problému nevšiml, ale právě nižší jas a intenzita v běžném režimu by měl životnost panelu významně prodloužit.

Ne úplně přesná kalibrace

Na panelu jsem naměřil jen trochu horší barevnou kalibraci. Ač pokrývá široký barevný prostor a základní sRGB by tak měl být schopen trefit levou zadní, při přepnutí Windows do sRGB režimu není pokrytí přesné a kompletní. K notebooku si můžete dokoupit kalibrační ICC profil, ale ani ten nesrovnal displej do podoby, kterou bych mohl doporučit pro přesné úpravy fotografií a barevné korekce videa.

IMG_20190710_085852.jpgdcip3.JPGsrgb.JPG
Struktura pixelů na OLED panelu. Panel překonává pokrytím prostor DCI-P3, ale úspornější sRGB přesně nepokryje

Rozlišení 4K je pak na 15,6“ displeji (a na herním notebooku zvlášť) zbytečně vysoké. Ve Windows pojedete ve 4K s velikostí textů na 200 % a ve hrách použijete nejspíš FullHD. Ač tedy úplně nevyužijete maximální rozlišení, zmizí díky tomu struktura pixelů na panelu. Ten nevyužívá tradiční stejně velké RGB subpixely jako běžné LCD displeje, ale není tady ani pentile matice známá z mobilních telefonů, která by na počítači rušila barevným moiré na kontrastních hranách. Pixely na tomto AMOLED panelu tedy mají čtvercový tvar, fyzické pixely se nesdílí mezi logickými pixely 4K rozlišení a obraz vypadá skvěle.

Musí vám stačit 60 Hz

Náročné hráče nejspíš zarazí maximálních 60 Hz na panelu. Americký Eurocom dává ostatně v konfiguraci na výběr mezi 144Hz FullHD IPS displejem nebo za příplatek 200 dolarů navíc tímto OLED 4K. Pokud je pro vás důležitější, jak hry vypadají a nastavujete co nejvyšší detaily, OLED vás jednoznačně nadchne víc a vtáhne do hry s intenzivnějším zážitkem. Pokud snižujete detaily pro co nejrychlejší obraz a váš čas strávený u počítače se přelévá mezi Apex Legends a CS:GO, volte raději rychlejší tradiční panel.

Hráče také rozhodně zaujme podpora HDR. To už sice našlo místo u stolních monitorů, v případě úsporných notebookových displejů se ale omezuje jen na širší barevný prostor u videa, ale ne jas. Tento OLED ale dokáže nabídnout plný HDR zážitek i na notebooku. Jas v menším prostoru dokáže dosáhnout 600 nitů (plošná bílá má něco kolem 590 nitů) a současně panel dokáže zřetelně vykreslit i velmi tmavé odstíny v jednotkách procent jasu.

Hry, které nepodporují HDR, se alespoň zapnou v rozšířeném barevném prostoru, takže o jas a intenzivní barvy nepřijdete, podpora HDR ale dokáže lépe odlišit přirozeně světlé a intenzivně zářící objekty.

Dominuje nejen díky OLED

Nightsky RX15 je nejrychlejším notebookem s kartou Nvidia GeForce RTX 2070, jaký jsem dosud testoval. Vděčí za to dobře dimenzovanému chlazení, které nemusí být nikdy hlučné, aktuálnímu procesoru Core i7 deváté generace a také štědrým 32 GB paměti. Samozřejmě se notebook nemůže měřit s RTX 2080 a hrát ve 4K vám doporučím jen ve starších méně náročných hrách, ale oceňuji, že vysoký výkon není vykoupený absurdně hlučným chlazením.

P7150238.JPGSnímek-obrazovky-(1).jpgSnímek-obrazovky-(2).jpg
Výkonné chlazení nasává ze spodní strany a fouká do tří stran. V nastavení můžete lehce přetaktovat grafiku nebo nastavit vlastní podsvícení kláves

V nastavení můžete přepínat různé režimy spotřeby a výkonu a případně grafiku lehce přetaktovat, i bez toho je ale notebook velmi rychlý a případně vyšší takty nedoprovází hlučné chlazení. Samozřejmě notebook v zátěži uslyšíte, šum ale nemá agresivní charakter vyhánějící spolubydlící z místnosti a v pohodě ho překryjete při použití sluchátek.

Konektory se nešetřilo

Výdechy chlazení jsou na třech stranách notebooku a naštěstí se to nepromítlo na menším počtu konektorů. Na zadní straně Gb LAN doplňují hned tři výstupy na monitor – HDMI, miniDisplayPort a USB-C s vestavěným DisplayPortem.

Vzadu je i další USB a napájení notebooku, takže na stole budou trvale připojené konektory dobře skryté. Vlevo je USB a dva audio konektory, napravo další USB a USB-C, tady ale s podporou Thunderbolt 3. Tím ale ještě nekončíme. Na přední straně je čtečka SD karet, která z jiných herních notebooků dávno zmizela.

P7150234.JPGP7150235.JPGP7150236.JPG
Vše důležité je na zadní straně, kde to nebude překážet, na bocích je prostor pro rychlé připojení dalších periférií včetně USB-C Thunderbolt 3
P7150237.JPGP7150232.JPGP7150230.JPG
Čtečka karet je na přední straně, čtečka otisků se schovává v touchpadu

Herní klávesnice s numerickým blokem umí nastavitelné RGB podsvícení jednotlivých kláves a dokonce tu najdete i čtečku otisků prstů, které v herních noteboocích nemívají ani ty nejdražší stroje. Jen nalezení té čtečky vám zabere trochu času, schovává se totiž v hladké ploše touchpadu a přesnou pozici odhalí až rozsvícený symbol otisku při čekání na dotek prstu.

Akumulátor jak ze starých dobrých časů

Uvnitř notebooku se schovávají dva paměťové sloty, dvě pozice pro M.2 NVMe disky a jedna pro 2,5“ disk. Spodní plastové víko ale po odstranění všech viditelných šroubků stále pevně drží, cesta dovnitř tedy bude vyžadovat větší sílu nebo přesný postup (první jsem nechtěl použít a druhé nemám).

Mnohem snadněji ale vyměníte akumulátor. V dnešní době se to už málokde vidí, ale drží jej dva šroubky a ze spodního krytu jej bez námahy vyjmete. Akumulátor o kapacitě 61 Wh pak stačí kvůli výkonným komponentám tak na 3 až 4 hodiny práce. Není to prostě kancelářský notebook do kavárny, ale herní stroj, kterému bude nejlépe v dosahu elektrické zásuvky.

Naměřili jsme

  Eurocom
Nightsky RX15
Asus ROG
Strix Scar III
Asus GX701G
procesor Core i7-9750H Core i7-9750H Core i7-8750H
grafika RTX 2070, 8 GB RTX 2070, 8 GB RTX 2080 Max-Q, 8 GB
paměť 32 GB DDR4 16 GB DDR4 24 GB DDR4
3DMark
Ice Storm 71 821 74 636 102622/157122
Cloud Gate 32 501 32 735 36247/38621
Sky Diver 33 983 35 680 39534/42774
Fire Strike 17 664 16 530 17906/18720
Time Spy 7 712 7 225 8022/8302
Port Royal 4 482 4 301 4562/4751
DLSS 19,89/28,95 19,92/29,03 21,14/30,86|22,01/32,25
PCMark 10
Celkem 5 641 5 665 5842/6314
Essentials 9 666 9 096 9417/9606
Productivity 7 103 7 755 7937/8153
Creation 7 096 6 993 7240/8725
Unigine Extreme
Heaven [FPS] 137,4 112,2 120,3/137
Valley HD [FPS] 109,2 101,2 101,7/104,8
Superposition FHD Extreme 35,0 33,7 39,22/38,8
Superposition 4K 46,4 44,7 51,3/44,8
 
v-ray benchmark 8892/255 8401/254 1:49/1:34
Shadow of Tomb Raider 65 64 79/88
Cinebench R20 2 742 2 490  
Crystal Disk Mark
sekv. čtení [MB/s] 3 543,1 1 826,6 3 281,4
sekv. zápis [MB/s] 2 746,5 984,0 2 184,8
4KB čtení [MB/s] 1 683,3 340,4 1 317,3
4KB zápis [MB/s] 1 586,1 791,9 1 461,1
Výdrž
Film 3:09 5:53 4:30
Kancelář bez Wi-Fi 4:00 7:07 5:35

Cena víc než férová

Testovaná konfigurace Core i7/RTX2070/32GB/1TB SSD+1TB HDD/4K OLED se prodává za cenu 78 644 Kč a jedná se tak mezi herními notebooky o vyšší cenu. Ale je to notebook s unikátní výbavou. OLED displej zatím jinde na trhu neseženete a i u těch již ohlášených notebooků jiných značek jde většinou o stylové designové notebooky s malým herním výkonem.

Pokud si tedy chcete zahrát na barevně úchvatném OLED s podporou HDR i na notebooku, není zatím na obzoru jiná varianta než tento notebook Eurocom.

Diskuze (35) Další článek: Aerolinky na Twitteru řešily, na kterých sedadlech je největší šance na přežití. Nyní se omlouvají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,