Okna na plný plyn i v tučňákovi

Diskuze čtenářů k článku

Jano  |  30. 06. 2001 20:01

Ja som si tie prispevky nazory naozaj vsetky precital, a velmi som sa cudoval. Pracujem uz dlhsi cas ako system admin v nemenovanej institucii v rezorte zdravotnictva. Vyskusal som obe platformy (win 9x/NT/2000 <> linux) a dodal by som nasledovne. Kto chce linux, nech si stiahne a nainstaluje linux a nejaky ten staroffice ci koffice, je to fajn a pomerne lacne, alebo aj zadarmo. Kto chce windows od M$ nech si ich kupi a nainstaluje, ked je k tomu office, nejaky ten photoshop a tak, je to fajn ale trosku drahsie. Myslim, ze ak sa rozhodnem pre hociktore riesenie, nemam do podobnych veci hocikomu (susedovi, kamaratovi, manzelke (?!) ..) co hovorit, naopak budem mu drzat palce aby mu to dlho a dobre fungovalo. Iba velmi mudrym ludom rada nahradi zivotnu skusenost, preto by som Vas chcel vyzvat: Budte dobroprajny ku kazdemu uzivatelovi  pocitaca!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Chyský  |  21. 06. 2001 10:34

To je tedy skvělý. Zaplatím za licenci windows a ještě za emulátor. To mě to vyjde skoro na 10 tisíc....

Není to moc?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Tichý  |  21. 06. 2001 06:14

Windows používám, protože musím (hlavně kvůli aplikacím - účetnictví, kancelářský soft - bohužel většina ceníků je v excelovském formátu, který sice lze načíst v různých jiných officech, ale většinou to nedopadne nejlépe - a to i pod windows), s Linuxem si zatím jenom hraji . Přesto se divím některým výpadům - jde o názor a ne o hospodskou rvačku. Naopak - Linuxu přeji dlouhý život, protože z Windows jsem lehce šedivý - jestliže pecku nerestartuji alespoň dvakrát denně, pak jsem nebyl ve firmě .

Přesto s kamarádem neustále probíráme myšlenku napsat účetnictví (protože tím se hlavně živíme) pro linux na nějaké SQL platformě. Proto uvítám na majlu i reakce na tuto myšlenku (spolupracovníky vítáme). A máme myšlenku udělat ho free - stejně jako je free jádro. Nám to pomůže ve firmě a možná tak přesvědčíme další "normální" uživatele, aby přešli...

Mějte se a těším se na Vaše majlíky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DELCOP  |  14. 06. 2001 16:31

No ja to zkousel, ale mam blbou grafiku a porad mi to haze chyby pri behu nekterych programu... uz mi to pripada jako ve Vindowsech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
IvanX  |  06. 06. 2001 07:44

... čekal jsem tu nějaké zkušenosti s Win4Lin - víte, že o tom byl ten původní článek?!

Ivan.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  04. 06. 2001 23:06

No, s temi ovladaci je to trosku slozitejsi. Zalezi, na jake zarizeni.
Je rozdil mezi klasickym ovladacem (=modul jadra) a ovladacem graficke karty(XFree server). Binarni ovladace pro Linux nejsou. Kazdy modul jadra muze totiz fungovat pouze pod jednou verzi jadra. Proto se obvykle distribuuji zdrojove soubory modulu, ktere si pak uzivatel prekompiluje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  04. 06. 2001 22:58

No, umisteni konfigurace Xka se lisi. Napr. v RH 7.1 je to /etc/X11/XF86Config pro 3.3.6 a /etc/X11/XF86Config-4 pro 4.x.
Ovsem konfiguracni soubor je hledany v /usr/X11R6/lib/X11. Tam take je symlink na /etc/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  04. 06. 2001 12:20

Pri instalaci LILO probiha zaloha MBR... Staci ji jen obnovit zpet...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cartman  |  04. 06. 2001 11:46

Nechápem tieto žabomyšie vojny. Dovoľte aby som prispel aj ja svojou troškou do mlyna. Nie som ani skalný linuxák ani skalný windowsák. Dualboot Linux/Win mám už od doby, čo vyšiel RED HAT tuším 4.0. Vtedy ešte boli KDE a GNOME v plienkach a robilo sa v len v konzole a v X-och. Takže si myslím, že nejaké skúsenosti mám a dovolím si vyjadriť pár názorov.

V prvom rade existujú tzv. free distribúcie Linuxu a KOMERČNÉ distribúcie Linuxu. Cena komerčnej aj free distribúcie závisí od spoločnosti ktorá ju vyvíja. Ak si daná spoločnosť myslí, že si za komerčnú distr. zapýta 600$ tak je to jej vec, pretože jej to dovoľuje licencia. Ak daná spoločnosť povie že free distr. bude stáť 25 centov tak je to tak isto jej vec, pretože je to tak isto v rámci licencie. Ale to je myslím jasné.

Ďalej, ak už som rozhodnutý, že budem pracovať/učiť sa/experimentovať/hrať sa ... pod Linuxom, tak si proste nechám poradiť, ktorá distribúcia by mi najviac vyhovovala. Potom zvážim, či je Linux to čo chcem, či mám na komerčnú distribúciu s plnou podporou alebo mi bude musieť stačiť free distribúcia a ak už to mám premyslené tak si Linux kúpim (...stiahnem/napálim). Podstatné však je, že MÁM NA VÝBER z hojného počtu distribúcií s viacmenej rôznym obsahom. U M$ to asi tak nie je. Mám na výber akurát zo  štyroch ( win9x/me a winNT/2000), ktoré naviac majú internet explorer, ktorý sa nedá NEinštalovať (a ktorý zaberá na disku 90MB !!!). Prečo sa mi preboha niekto snaží vnútiť nejaký softvér. Ak sa mi raz páči trebárs Netscape alebo Opera, a IE nepouživam, tak prečo mi nie je dovolené ho ODINŠTALOVAŤ.  Ale ako som spomínal. Ak ma linux zaujíma, tak si ho kúpim a nainštalujem, ale nikto z linuxákov netvrdí, že windozy sa MUSIA vymazať.

Ďalšia vec. Niekto tu spochybnil ušetrenie peňazí inštaláciou linuxu. Ak niekto potrebuje počítač do kancelárie na administratívne účely (dokumenty, mail, fax ...), vieme zhruba akú konfiguráciu SW potrebuje. Takže malý príklad pre jeden počítač:
M$ Windows 98 SK alebo ME cca 6.000,-Sk + M$ Office 2000 Standart SK cca 20.000,- Sk = cca 26.000 Sk (ozaj veľmi hrubý výpočet)
Linux (trebárs RedHat) free distribúcia cca 200,- Sk + StarOffice cca 300,- Sk = 500,- Sk (zhruba) - plne lokalizované
A ak mám takých počítačov 30, čo sa bežne stáva, tak ušetrím viac ako trištvrte milióna.... A aj keby sa kupovala komerčná distribúcia linuxu, ešte stále je to lacnejšie ako M$ riešenie. Myslím, že k tomu nie je čo dodať. Iba to, že ak tam mám zamestnané baby, ktoré si síce spravia svoju robotu, ale vedia počítač iba zapnúť, spustiť si svoj program a potom počítač vypnúť, a je im úplne jedno, či robia vo Worde, v 602 alebo v Star Office (a firiem s touto situáciou nie je málo ..) tak sa na mňa nehnevajte, ale  radšej si vyberiem platformu linux a toho trištvrte milióna miniem na rozumnejšie veci. Samozrejme toto je len príklad. V praxi sa kupujú M$ multilicencie.

Ďalšej veci, čo by som sa rád dotkol sú HW nároky. Nikto NIKDY netvrdil, že linux je menej náročný na HW. Ja som sa doposiaľ stretol len s tvrdením, že Linux má lepšiu správu systémových prostriedkov. To, že KDE je žrút pamäte, sa vie od jeho vzniku a ľudia ktorím sa to nepáči používajú iné GUI s menšimi nárokmi. Nikto nepovedal, že KDE alebo GNOME sú štandartom. Ak sa mi nepáči ani jedno ani druhé, tak siahnem po inom. Proste  ako som už raz písal - MÁM NA VÝBER. A nehnevajte sa na mňa, ale ak chcem formátovať disketu a win mi popri tom nič iné nedovolí, tak nech ide Bill Gates do r... so svojím multitaskingom, pretože mi netvrďte, že PIII nie je schopná popri formátovaní diskety nič iné robiť, lebo je tak vyťažená. Ja som pod linuxom NAPAĽOVAL a popritom formátoval diskety a browsil po internete (a to mám obyčajné P200). Skúste to pod windowsom. Tak isto som mal dočinenia so sieťou kde bol linuxacky server, postaveny na Debiane. Bola to obyčajná 486 so 64MB RAM a bežal na nej web server, ftp server, samba, proxy a navyše ešte spravoval asi 25GB vzdialenú SQL databázu. Stíhal všetko, sieť bola rýchla, bezproblémová a pri tom v sieti pracovalo okolo 80 ľudí. Skúste spraviť podobné riešenie na platforme M$ na 486 mašine.

Nehovorím, že linux je bez chýb, ale niekoľkoročné aktívne skúsenosti ma utvrdzujú stále viac a viac o tom, že M$ sa vybral nesprávnym smerom. Nemyslím si, že windows je zlý, pretože ho stále používam a pomaly v rovnakej miere s linuxom (ten predsalen o trošku viac) ale už ma rozčuľujú tieto prolinuxáce a prowindowsácke reči. Robím už dosť dlho aj s Win aj s Linuxom, ale ako som už dvakrát spomínal, podstatná výhoda Linuxu spočíva v tom, že užívateľ má na výber a môže sa rozhodnúť sám. Win sa snaží´užívateľovi mnoho vecí vnútiť. A to, že nie je na linux softvér a ovládače, je už len predsudok. Všetok bežný HW má ovládače, menej bežný HW má s ovládačmi problém aj vo win. Ani neviete, čo som sa vo win natrápil s jednou televíznou kartou. Trápil som sa s ňou aj v linuxe ale nie takým úmorným spôsobom ako vo win. kto pozná linux vie o čom hovorím. Čo sa týka softvéru je to trochu chudobnejšie, (napríklad hudobníci toho veľa pod linux nemajú) ale uvedomte si ako dlho je na trhu platforma DOS/WIN a ako dlho je na trhu linux. Našťastie sa začína objavovať čím ďalej tým viac kvalitného linuxáckeho softu. Myslím, že onedlho bude Linux rovnocenným súperom Windowsu a nikto s tým nič nezmôže. A my, keď tu budeme na seba nadávať a jeden druhého osočovať, už vôbec nie.

A úplne na záver sa dotknem aj stability oboch systémov. V praxi sa mi potvrdilo, že windows je náchylný na pády, pretože jeho stabilita závisí hlavne od kvality HW a od ovládačov. Linux je z mojich skúseností prakticky imúnny voči nekvalitnému HW (samozrejme okrem diskov a pamätí) a vďaka lepšiemu systému "ovládačov" (moduly) je viacmenej odolný voči problémom s kartami. Raz som sa natrápil s AMD K6 v nejakej noname doske. Zaboha som tam nevedel dostať žiaden windows. Linuxy chodili v pohode. A doma sa mi zasa stalo, že som na môj predošlý komp nevedel z nejakých záhadných príčin dostať RED HAT 6.1CZ (stále som skončil na hláške KERNEL PANIC bla bla bla), pričom windowsy a iné distribúcie, aj red hat, chodili v pohode.

Netvrdím, že viem všetko a že som ten najlepší. Tiež neviem o Linuxe (a windowse) všetko. Niekedy mám dojem, že by ma hociktorý fagan strčil do vrecka ale niečo už sa sebou mám a myslím, že namiesto písania poloprávd a osočovania, by sme si všetci mali sadnúť ku internetu a podopĺnať si svoje zväčša jednostranné vedomosti a až potom viesť nejaké rozumné diskusie, pretože predošlé príspevky sa rozumnou diskusiou nazvať nedajú

Všetkých vás zdraví Cartman.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jb  |  04. 06. 2001 18:13

Pekne napsane. Je zajimave, ze na windowsy tu nikdo nenadava,
maximalne na monopolni chovani M$, ale na Linux se tu porad
objevuji sproste nadavky. Kdyz nekde reknu: "webdesigneri by meli
pouzivat HTML podle jeji specifikace, ne podle toho, co umi
IE", hned mi nekdo nadava do debilniho linuxaka :(. Nikdo pritom
netvrdi, ze Linux je nejlepsi, at vsichni pouziveji Linux. Ale
i presto se u kazdyho clanku, ktery se jen okrajove otre o Linux
objevi hlasky stylu: "jdete do ... s Linuxem". Zeby zamestnanci
nejake firmy, nebo nekdo, kdo se ho boji??? Ja jsem pred peti lety
taky nesnasel unix a nadaval jsem na nej, protoze jsem mu nerozumel,
takze se dokazu vzit do jejich situace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Majla  |  06. 06. 2001 11:08

Ja souhlasim a dodavam k tomu, ze musime vzit v uvahu to, co bylo cilem Linuxu a proc je kolem neho tolik debat. Vzdyt cilem alespon podle me bylo mit Unix na levnem hardwaru a to se povedlo na jednicku. A vim o cem mluvim, protoze takova pamet na napr. Alpha Server DS20 stoji skoro 100 tis., (256 MB RAM) a to je opravdu velmi drahe.
Dale pouzivame Linux, na nem Lotus Domino, Proxy Squid to vse pro 60 uzivatelu bez problemu a kdyby byla NT buhvijaky system, tak firma musi proste pocitat, na kolik desitek tisic prijdou jen licence. Vim, ze se casto hovori o tom, jak draho prijdou sluzby, ale konfigurace toho vseho netrvala ani 8 clovekohodin.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
graphi  |  04. 06. 2001 11:11

MBR sa da velmi jednoducho killnut z dosu pomocou programika s nazvom aefdisk a spustit ho treba s prepinacom /mbr:
aefdisk /mbr
aefdisk som kedysi stiahol z download.com neviem ci tam este bude, ak chcete ozvite sa majlom. Aefdisk zavedie standardny DOSacky MBR takze Win9x mozu veselo startovat.
A pokial sme este v tom linuxe a chceme MBR vycistit skusme napisat takyto brutus prikaz:
dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512
uvedeny prikaz by mal nakopirovat nuly na prvych 512 bajtov nelteho sektoru, nultej stopy prveho disku - teda do oblasti odkial sa spusta system z HDD (snad neklamem - opravte ma ak trepem nezmysly).
Pokial mate instalovene lilo, tak to sa
da odinstalovat aj 'oficialne' v linuxe prikazom
lilo -U
podmienkou je ze skor nez sa tam lilo nainstalovalo, musel byt v MBR aspon nejaky dosacky zavadzac.
G.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Z Novotny  |  03. 06. 2001 21:36

BTW: Zkouseli jste uz nekdo odinstalovat Linux? Me pomohl jedine Low-Level format. Ani zformatovani MBR nepomohlo. Moje nova deska uz LowLevel neumi, tak se do dalsich experimentu s Linuxem nepoustim. Poucte mne - "amatera" - jak odstranit Linux!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kašpar  |  03. 06. 2001 21:51

fdisk

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Z Novotny  |  03. 06. 2001 22:05

"Ani zformátování MBR nepomohlo" - tím jsem mel na mysli "fdisk /mbr"

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan Bibr  |  03. 06. 2001 22:14

Staci smazat stare a naformatovat nove partition (nikoliv MBR, ten se neformatuje) a dale donutit svj novy OS aby se nainstaloval a do MBR zapsal patricne informace.

Pokud narazite na problem s Win 9x/Me, ktere si s timto neporadi (mysli ze obcas hlasi ze neni volne misto a neupravuji si MBR), pak je to jejich problem. Tyto systemy totiz ponekud omezene predpokladaji ze jsou na svete samy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Z Novotny  |  03. 06. 2001 22:27

Diky za (polovicni) radu. Polovicni - Co kdyz chci pouzit prave uvedene systemy?

Jakozto dluholety uzivatel Widli jsem mozna trochu zaslepen jejich jednoduchosti, proto se v Tucnakovi nevyznam. Poradte, prosim, kde nastavit pripojeni k netu, jak zmenit rozliseni, prip. jak nainstalovat ovladace, jak se konfiguruje sit, a k cemu jsou soubory .gz a podobné?

Predesilam ze s Linuxem jsem zatim pracoval "pouze" 3 dny a pak jsem opet potreboval s pocitacem pracovat, tak jsem ho musel uvest do puvodniho stavu. Nejsem proti Linuxu a rad bych se s nim neco naucil, jde to bez manualu a knizek?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 23:03


Ano jde to. V pripade ze jste ochoten tomu venovat urcity cas a v pripade problemu se zeptat v nektere diskusni skupine, pripadne "laborovat a vrtat se v systemu na vlastni pest" s vedomim /a nekdy i potrebou/ pripadne reinstalace OS.

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  04. 06. 2001 12:19

Pri instalaci LILO probiha zaloha MBR... Staci ji jen obnovit zpet...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jb  |  04. 06. 2001 17:48

Nic si nedelejte z toho, ze vam win95/98 nejdou nainstalovat,
jim staci mit nestandartne rozdeleny disk (jako treba newindowsovy
operacni system v partisne, kterou nemaji radi) a koncej na pate
sekunde po bootu. Zeptejte se na M$ hotline, jak na to . Jde o
jasny bug ve windows.

Rozhodne bych Vam nedoporucoval ucit se libovolny OS bez studia
literatury. Mate dve moznosti: bud to odkoukat u kamarada (jako
windowsy), nebo to nastudovat sam. Kazdopadne plati,
den straveny u knizky = dva tydny pokusu a omylu.

A .gz je soubor zabaleny programem gzip. Me naopak pripada Linux a
obecne Unix jako nejpruhlednejsi a nejjednodussi OS, co jsem zatim
pouzival. Neco tak nadherne logicky a jednoduchy jsem hledal od
zvladnuti DOSu pred deseti lety. Bohuzel si to clovek nemuze
vychutnat bez ponoreni se do hlubin systemu - a to chce studium.

Pozor, Linux nemohu doporucit jako domaci OS pro lidi, kteri
nechteji porozumet pocitacum. Linux je velmi dobry jako desktop do
firem, kde ho zkonfiguruje spravce site a pro uzivatele da na desktop
par zakladnich ikonek. Laik, ktery se pet let uci, jak konfigurovat
windowse, velmi rychle narazi - unix je delany, aby umoznoval maximum
veci, nikoliv, aby umel par veci, ktere se budou delat sami. Proto,
jestli nemate zajem porozumet sitim, programovani, skriptovani,
grafice, hardwaru, nebo nejste nadsenci (jako ja) do vyvoje systemu,
ktery muze ovlivnit uplne kazdy, je pro vas Linux zatim zbytecny
prepych. Nechte si ho ve firme nainstalovat na praci, na zabavu
si kupte PlayStation, internetovou televizi, nebo Windowsy (vsechno
stejny penize).Nenechte se zmast tim, ze nekteri Linuxaci rikaji, ze
jsou winy nepouzitelny OS, pro ne jsou nepouzitelny, protoze jim
nedavaji dostatek prostoru, pro vas je zas nepouzitelny Linux, protoze
vam dava prostoru az prilis (zkuste si vybrat napriklad z deseti
desktopu . Staci netlacit na pilu za kazdou cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stříteský  |  04. 06. 2001 20:37

Nejsem taky všeznalý v Linuxu, ale nejlépe-podle mne- je nastavit připojení k internetu v programu Kppp v prostředí KDE, jen si musíte zjistit DNS Vašeho zprostředkovatele, u připojení u Volného je to 212.20.96.34 a 212.20.96.38, dále je potřeba v nastavení modemu změnit inicializační řetězec na AT&FX3, tuším je tam ATX a timeout modemu na 0. Nejvíc podle mých zkůšeností Vám pomohou u Volného - info@vol.cz. Nedělám reklamu,sám jsem potřeboval pomoc. Rozlišení změníte v etc/X11/Config, kde dole jsou uvedeny hodnoty Vašeho rozlišení, můžete přidat nebo ubrat ale pozor.Může jich být několik, potom se přehazujete mezi něma.Jinak některé věci najdete na internetu, nebo můžete zadat dotaz na 

http://hyperlink.cz/linuxnovice.

S pozdravem Stříteský 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  04. 06. 2001 22:58

No, umisteni konfigurace Xka se lisi. Napr. v RH 7.1 je to /etc/X11/XF86Config pro 3.3.6 a /etc/X11/XF86Config-4 pro 4.x.
Ovsem konfiguracni soubor je hledany v /usr/X11R6/lib/X11. Tam take je symlink na /etc/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peter  |  20. 06. 2001 15:54

Stačí spustit linuxconf, který vám potřebné cesty ukáže (v menu: Nastavení souborů a systémů-Nastavení všech konfiguračních souborů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Z Novotny  |  05. 06. 2001 20:26

Díky za rady, o prázdninách se na to vrhnua vosefuju Linux.

Jak rika jeden znamej: Osedlam si Tucnacka

 

Diky a zdarek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Z Novotny  |  05. 06. 2001 20:26

Díky za rady, o prázdninách se na to vrhnu a vosefuju Linux.

Jak rika jeden znamej: Osedlam si Tucnacka

 

Diky a zdarek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  04. 06. 2001 23:05

No, s temi ovladaci je to trosku slozitejsi. Zalezi, na jake zarizeni.
Je rozdil mezi klasickym ovladacem (=modul jadra) a ovladacem graficke karty(XFree server). Binarni ovladace pro Linux nejsou. Kazdy modul jadra muze totiz fungovat pouze pod jednou verzi jadra. Proto se obvykle distribuuji zdrojove soubory modulu, ktere si pak uzivatel prekompiluje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek  |  22. 06. 2001 20:10

Jeste je moznost, kterou pouzivam ja a LOADLIN, to je program ktery
zavede linux z DOSu a naleza se na jakekoliv CD distribuci linuxu.

Tj. mam W98, a v autoexec.bat jednoduchej vlastnorucne spichnutej
programek, ktery pouze vypise "Kdyz do 5 sec. zmacknes klavesu najede Linux" a ceka 5 sekund, pricemz kdyz zmacknes klavesu do 5 sekund, program vrati ErrorCode cislo 1, ktere pak v tom autoexec.bat
vyhodnotis pres ErrorLEVEL(if ERRORLEVEL==1 Then goto linux)
a zavola linux.bat, ktery udela jen to ze skoci do C:\loadlin a spusti Linux.

Vim ze to vypada slozite, ale neni to, ten v paskalu napsanej programecek muzu poslat(ale je fakt jednoduchej), a konfiguraci
toho loadlinu taky(ale to je taky jednoduche, vzdyt jsem
to zvladl i ja).

Vyse zmineny spusob znamena ze vse je plne windowsovske vc. bootrekordu(tj. zadny blby lilo zavadec, ktery me osobne taky
stval ti jej neprepise)


primarne jsou tam wokna se vsimvsudy, bez jakehokoliv zasahu
do boot sektoru, ten je plne a nemene windowsovkej.

Funguje to nadherne, v pripade detailu se muzes ozvat na mail.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  04. 06. 2001 05:17

Ono to tam stale ostava vsak??????

Jedine co mi pomohlo: DISKEDIT od nortona a premazat cely MBR nulami (alebo si urob v C vlastny program). Je to najjednoduchsie a najrychleisie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  25. 06. 2001 17:24

Na odinstalovani Linuxu staci fdisk, tady vsude doporucovany parametr /mbr prepise Master Boot Record. Pokud vam ovsem porad bootuje Linux, nezapomente taky nastavit aktivni partition na windowsovou. Jednou jsem se na to taky nachytal...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan  |  03. 06. 2001 21:07

Každý má nárok se vyjádřit, a každý bude hájit to svoje. Tak to vážení diskutující berte na vědomí. 

Když už se jednou vyplázne za soft hóóóódně peněz, nezbývá, než mu důvěřovat. U Win platíte za licenci i za servis, u Linuxu převážjně jen servis. U SUNu/Solarisu taktéž jen servis, u Mac OS za licenci (servis je potřebný velice zřídka ), ale to jsme již v profesionálních systémech, což Win9x nejsou a NT/2k/xp se tomu jen blíží a Linux dle použití. také si můžete pořídit SCO a další UNIXy, jenže to jsou úplně jiné ceny...

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vaxek  |  03. 06. 2001 20:23

Viz titulek  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
clive  |  03. 06. 2001 20:22

Ano - Linux zatim neni pro 100% BFU.


Zatim je to vynikajici serverovy operacni system, ktery pronika i do desktopu. BFU, jako je Jirka doporucuji - zustante u Billa Gatese, kdyz vam vyhovuje... Vy totiz k Linuxu pristupujete s implicitnim despektem, ze ktereho prameni nechut se cokoliv noveho naucit... Pro vas prechod na Linux opravdu neni. Pro takove jako jste vy zde budou i nadale Windows...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  03. 06. 2001 19:37

No, tak ja kdyz dostanu *.doc, tak s nastartuji Xko a StarOffice a dokument si prectu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richia  |  03. 06. 2001 14:30

Rád bych podotknul,že existují několik druhů uživatelů.Od naprostých amatérů,kteří mají požadavek pouze napsat např. textový dokument a nic jiného je nezajímá (a než se naučí spouštět program,v kterém mohou napsat tento dokument,uběhne spousta času).Pak existuje uživatel,který si občas něco nainstaluje, odinstaluje ,ale do OS nedělá závažné zásahy.

     Pak existují jedinci,kteří strkají do všeho nos,vrtají,vylepšují... A když se to pokazí a oni to nejsou schopni opravit,tak to jdou reklamovat (ale existují i světlé vyjímky,kteří přiznají,že něco "dělali").  Tito lidé,když narazí na problém,a ten je moc na ně složitej (viz instalace a provoz Linuxu),tak ho zavrhnou (mají na to plné právo ) a začnou ho pomlouvat (na což právo nemají,neboť vlastní neschopnost se neomlouvá).

     Pak jsou samozřejně správci sítě.Ti se samozřejmně mohou dělit podobně.Aby mne nikdo neosočoval z nestranosti,jsou to zkušenosti podložené praxi servisního technika PC. A to je si myslím rozdíl mezi lidma,kteří používají LINUX a WINDOWS. V dneštní době zvládne nainstalovat každej blbec .

Linux požaduje znalosti,které není běžný uživatel ochoten si osvojit.

    A to že někdo nedokázal rozběhnout modem? A pokusil se použít standartní ovladač pro modem? Či vůbec řešit? A pro Ty, co zatracují UNIX. Kolik z Vás má praxi ze spravováním počítačové sítě? Zálohováním dat? Konfigurací sítě? Údržbou? Takový člověk chápe výhody a nevýhody jednotlivých OS a dokáže své názory obhájit. Mě připadá,že někteří uživatelé zdejších příspěvkůtzv. šlapou vodu.

    Já si myslím,že pokud nebudou výrobci standartně podporovat svůj HW pod Linux,budou tyto diskuze pořád.Ale většina DOBRÝCH výrobců píše také ovladače pod UNIX (nVidia).Pokud ne,musí si kupující rozmyslet, zda chce používat Linux a popř. přizpůsobit tomu svůj HW.Dokonce někteří výrobci PC, distreibují své OEM Pc s předinstalovaným Linuxem.

Záleží jen na koncovém uživateli,co chce a kolik je ochoten obětovat peněz a času.Ale to je od PRADÁVNÝCH ČASŮ VÝPOČETNÍ TECHNIKY.Ale dnešní uživatel je na tom neskutečně lépe než před naoř. 5 lety.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  03. 06. 2001 19:48

No, nemyslim si, ze "kazdej blbec" zvladne instalaci Windows 2000 Advanced Serveru...

Ja muzu ze zkusenosti rict, ze Linux muze pouzivat i laik, ale za predpokladu, ze mu jej nekdo nainstaluje, nakonfiguruje hardware a nastavi automaticke spousteni Xka pri startu

No, HW je problem. Je tezke chtit ovladac pro zarizeni, kdyz ho vyrobce nechce napsat, ani dat specifikace pro jeho napsani... nVidia je zatim spise vyjimkou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 06. 2001 01:17

pro Pavel Palát:

Já bych vás opravil - Win 2000 Advanced server zvládne nainstalovat "každej blbec" - když mu budete radit po telefonu - nebo stát za zády :o)

Znám to z osobní praxe (ne sice Win 2000 Advanced server - to si doma nikdo neinstaluje) ale Win /95/98/98SE/2000 já řeším pořád telefonáty typu - "chci si přeformátovat disk  přeinstalovat windows - co mám dělat?" a já začnu - "vem si systémovou disketu, nabootuj z ní" ... "Co to je nabootuj?" ... "Aha, ale mě to zase naběhlo do windows?" ... "Tak musíš změnit v BIOSu bootovací sekvenci na A, HDD, CDROM" ... "Ja to mám udělat?" ... atd.. atd...

Takže si nemyslím, že by Windows zvládl nainstalovat "každý blbec", "každý blbec" a normální uživatel si nechá od někoho známého (a) poradit jak to udělat, (b) nechá si to nainstalovat, reinstalovat opravit. 

 A na druhé straně můžu říct, že automatické instalátory nejnovějších Linuxových distribucí, jako třeba SuSE 7.1 a nebo RedHat 7.0 jsou téměř bezproblémové a komfortní (možná i víc než Windows instalátor).
Normální uživatel si samozřejmě nebude instalovat nějákou distribuci s hardcore instalací, jako třeba Slackware - já mám Slacka rád, a udělal jsem si z něj disketovou instalaci, na PC bez síťové karty (je to rychlejší z disket, než přes LapLink a NFS server), nicméně - nemyslím si, že naprostý začátečník v Linuxu by byl schopen si Slackware nainstalovat - věci jako fdisk /dev/hda, a vytvoření oddílů pro swap, /boot a /, výběr jestli to naformátuji na EXT2, atd... to asi začátečník nezvládne. 
Stejně tak začátečník ale nezvládne nainstalovat Windows na čistý, nezformátovaný disk, s tím že si napřed musí vytvořit diskové oddíly atd ...     

 


 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jakub  |  03. 06. 2001 00:16

chápu to dobře, že Win4Lin podporuje zatím jen suse 7.0 a ne 7.1?br to znamená, že to na 7.1 nerozběhnu vůbec?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 11:23

podporuje i SUSE 7.1, ale až od verze 3.0

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jakub  |  03. 06. 2001 12:07

-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 12:21

to možná nebudeš muset ani moc dlouho. Už je venku, a tak stačí počkat až ji Intac doveze. Jinak informace v češtině najdeš na http://www.intac.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
deadhead  |  02. 06. 2001 12:35

...nie som linuxák, ale keď vidím postup inštalácie ....ak už by som teda potreboval win aplikácie, nebolo by rozumnejšie nainštalovať dual boot win-linux? Však pri tomto tak či tak potrebujem inštalačky windowsov...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 06. 2001 13:47

mozna bylo, ale mate na vyber co je pro Vas lepsi:

1. pokazde pro potrebe pouzit aplikaci Windows restarovat PC provest co potrebuji, znovu restarovat a vratit se do Linuxu; nebo

2. Windows spustit ve stavajicim systemu /Linuxu/, jako jeho aplikaci, provest co potrebuji a Windows jako aplikaci /tzn. stejne jako treba textovy editor/ ukoncit.

Vyber je samozrejme na Vas :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hil  |  02. 06. 2001 11:16

Taky se m ztrácí smysl toho spustit si nejdřív Linux a v něm potom koupené WinX.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 06. 2001 14:01

a co třeba ten, že jsme spolu v obchodním kontaktu, vy máte PC na platformě Windows já Linux. Vy my pošlete důležitý dokument, ale ve formátu *.DOC, který jak víte není zdokumentován. A já protože samozřejmě nemám MS Office, ten Váš dokument nepřečtu. Ale mám emulátor, v něm si spustím jako aplikaci Windows a nich příslušný prohlížeč spol. MS a dokument je na světě :)

A takových příkladů jistě najdete, jen se nesmíte omezit na pohled domácího uživatele, natož pohledu domácího uživatele s programy tak říkajíc z "neoficiálních zdrojů " ... Nebo si skutečně myslíte, že Linux nikomu nevyhovuje více než jinému někde zase Windows?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hil  |  02. 06. 2001 19:32

No jo, jenže Vám drobet uniklo, že ty Wxx musíte mít taky!!!  (Licencováno - to jest legálně zakoupeno). 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 06. 2001 21:25

z čeho usuzujete co mi uteklo? Myslíte, že jste jediný kdo má licencována Windows? Nebo ten kdo chce Windows nesmí mit Linux a naopak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hil  |  02. 06. 2001 22:29

Tak v tom případě znova :

"Taky se mi ztrácí smysl toho spustit si nejdřív Linux a v něm potom koupené WinX."

(Linux mají Linuxáci proto, že je zadarmo, když už mám koupený Windows, nevím proč bych instaloval Linux. A když už mám Linux, nevím proč bych si měl k tomu kupovat Windows - to si je můžu koupit rovnou a s daleko větším SW zázemím. Sám o alternartivě W uvažuju, do dalších verzí už investovat nehodlám, ale zatím to opravdu není to pravé ořechové. Takový fanda do PC zase nejsem abych se po letech učení se nastavování nedodělaných W chtěl zase znovu učit ladit další SW. Chci něco co nainstaluju a budu používat!!! Ne dvě hodiny ze tří u PC ladit . )

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 06. 2001 23:30

copak člověk se rodí linuxákem, windowsákem ...

Sám píšete, že máte windows a uvažujete o alternativě, kdy do dalších verzí Win nechcete investovat. Pomineme, že zatím tu alternativu, jak píšete, nemáte, a budeme spekulovat. Nainstalujete "alternativu" stanete se alternákem a přesto máte licencovaná Windows a nemusíte je kupovat znova. Myslíte si tedy, že většina linuxáku se vyskytla a nikdy v životě neměla nic společného s jiným OS? Mimochodem zkoušel jste koupit u nějaké větší "značkové" společnosti PC bez OEM verze Windows? Kolik takových společností je ochotno Vám PC bez nich prodat?

Mimochodem všimněte si, že netvrdím, že Linux je lepší než Windows. Sám používám systémy oba, něco dělám radši ve Woknem (licencovaných) něco v Linuxu.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hil  |  03. 06. 2001 03:24

Ale jo, ale pořád to neřeší otázku, proč pouštět, W v Linuxu, navíc na simulátoru, který stojí pomalu víc než Wx (OEM) a to ještě nevím jaké mě čekají problémy?   Tak radši nabootoju rovnou do W kdyhž už je mám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 11:17

no vždyť si můžete vybrat: buď OS vyberete při bootu, nebo nabootujete do Linuxu a budete Win spouštěn v emulátoru a odpadnou a Vám restarty. Zase to berete moc z pohledu domácího uživatele, který příjde k PC řekne si budu hrát hry a spustí Win, a až ho hra přestane bavit PC vypne a jde od něho. Pro něj je emulátor, navíc za 3.000,- Kč, jistě zbytečný. Berte ale v potaz i uživatele, kteří primárně pracují v Linuxu /jedno z jakého důvodu/ a aplikaci pod Win potřebují spouštěn opakovaně. Takže pracují v Linuxu, najednou potřebují udělat něco ve Windows /třeba i proto, že to v Linuxu nejde/ tak spustí Win, vrátí se do Linuxu, a po chvíli opět potřebují něco ve Windows, restarují PC  atd... a pro něj bude zřejmě lepší spouštět Win v emulátoru, než 25x restartovat PC.

Ono to je stejný jako s tím srovnáváním Windows vs. Linux, kdy každý najde hromadu důvodů proč je ten či onen OS lepší.Tady taky nemůžete brát, že všichni uživatelé buď pracují ve Win nebo Linuxu a mohou si vybrat při bootu. Někde prostě můžete vybírat OS při bootu, jinde Vás to zdržuje a právě pro ten druhý případ je emulátor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek  |  22. 06. 2001 18:28

proc simulator woken pod lx?
UZ jen kvuli tomu ze kdyz uz zazrakem v nem spadne aplikace, shodi maximalne win4lin, ale ne celeho kompa! Navic nemusite pri kazdem pohnuti mysi restartovat pocitac



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Binary Runner  |  26. 06. 2001 17:30

Budte tak laskav a mluvte jen za sebe. Ja jsem na Linux presel
proto, ze, a nenapada me, jak to rict slusne a vyztizne zaroven,
me Windows proste serou svym pristupem. Nebavi me porad vymyslet
finty jak oblafnout system, aby delal bezne veci a nebavi me cekat,
kdy zase co "vyhnije".
Ostatne, mluvilo se tu o nakladech, a zatim neznam nikoho, kdo
by byl schopen prokazat, ze Windows maji nemaji vyssi TCO
(celkove naklady na vlastnictvi) nez Linux - ony se totiz do toho
pocitaji i vypadky a nefunkcnost systemu po dobu jeho reinstalace
(vesmes jedine, co pomuze).

Pokud chcete nejakou distribuci Linuxu, ktera je vyrazne user-friendly,
doporucuji Mandrake - pokud si ho muzete sam stahnout a vypalit, tak Vas
prijde asi na 40,- za dve media.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Palát  |  03. 06. 2001 19:37

No, tak ja kdyz dostanu *.doc, tak s nastartuji Xko a StarOffice a dokument si prectu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 21:08

jestli to s tím *.doc nebyl příklad?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Kuzela  |  02. 06. 2001 17:22

Linux je viceuzivatelsky OS. Predstavte si, ze mate server s kupou uzivatelu, z nichz kazdy obcas potrebuje vyuzite nejakou tu windowsovou aplikaci, poridite si win4lin (nebo jiny emulator), jedny widows a mate po problemu.

Jedina potiz (zalezi jak se k tomu stavi licence Win, resp. jak by se k tomu postavil soud) by mohl byt v tom, ze vice spusteni najednou by bylo nelegalni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frn  |  04. 06. 2001 09:08

Jedina potiz (zalezi jak se k tomu stavi licence Win, resp. jak by se k tomu postavil soud) by mohl byt v tom, ze vice spusteni najednou by bylo nelegalni...

Podle jednoho rozboru v linuxových novinách (už si přesně nepamatuji číslo) je potřeba licence M$ Win, pokud se ta tom konkrétním počítači ty Wokna vyskytují v paměti.
To tedy znamená, že při serverovém provozování jsou Wokna v paměti jediného počítače - serveru, takže stačí jediná licence i když se připojí např. 10 uživatelů. No a na terminálové zobrazování už licence netřeba ....

On je to spíš nedostatek M$ licence - zkrátka deBill Gates nepočítal s tím, že by se na jednom počítači vyskytly v paměti Wokna vícekrát

Takže to má smysl pro sítě, kde se nasadí linuxy a uživatelé mají občas potřebu honit i Wokna. Tam se dá na licencích ušetřit.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  02. 06. 2001 10:35

Neverim, ze nekdo kdo potrebuje Windows si koupi

Win4lin, pokud samorejme neni uplne kukurigu.

Sam Windows stoji min, verim ze nekolik

blbych fanousku se najdou, ale ten produkt mi

pripada jako poradny  nesmysl. Uz takovych

produktu je spousta - zadny nefunguje, ale

comme on, linux teenagers, ask parents for money and go for it!

Ivan

 

 

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 06. 2001 14:08

... a když potřebuje Windows i Linux zároveň, přičemž Linux je systém primární a na Win NT /a vyšší/ třeba nemá prostředky, protože by je pak potřeboval např. na několik stávajících PC, kde mu nyní pracuje Linux?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
clive  |  03. 06. 2001 20:19

Clovece, co to blabolite.

Potrebuju mit na PC primarne Linux, obcas potrebuju pustit neco specifickeho pod Windows. Prece nebudu delat dualboot, kdyz si mohu Windoze pustit v okne KDE (napr.) !!!
... a prave proto je tu Win4Lin - znovu - vynikajici vec - mne uplne sita na miru.

Tady se clovek fakt pobavi !!! Ja jsem slusnej clovek, ale uplne me nutite prohlasovat cosi o zvysene koncentraci b.bu na ZIVE. Ostatni - prominte - ale toto me vytocilo - opravdu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vit Kavan  |  04. 06. 2001 13:11

"Linux je blato" , tahle hlaska by jiste pobavila borce z IBM a SGI....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alda  |  08. 06. 2001 17:00

Jo to je přesně ono, IBM začala do Linuxu docela valit prachy. A proč asi, aby je tam nechala, nebo aby zničila protivníka, jo kulový, IBM je rozumě uvažující společnost a prachy který někam vrazí tak chce 10x zpět. Tak že aniž bych byl zastáncem Win nebo Linu říkám jen se pouštějte do Linuxu, ono to začne stát nenápadně pořádný peníze a budete cálova a cálovat a cáááá....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RK JOIN  |  20. 06. 2001 14:02

Jo prachy jsou " motor"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  04. 06. 2001 19:57

Zdravim,

je to cca 5 let zpatky kdy jsem delal na SCO Unixu a taky jsem si k nemu koupil WABI. V te dobe to umelo jen Win 3.x a byly problemy s Cestinou, ale jelo to dobre.

Petr

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dali  |  02. 06. 2001 06:27

Jo, docela s Tebou souhlasim, Jirko. A to jsi jeste zapomnel pripocitat k 79$ za SUSE 7.1 a 89$ za Win4Lin take asi 200$ za licenci Winxx, kterou, jak autor clanku zminil, potrebujes pro instalaci do Linuxu. Pokud tohle vsechno nelze najit na inetu nebo mezi kamarady zdarma.

Dali

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  02. 06. 2001 14:12

asi sa do toho trochu dost neruzumies. tak o tom nepis.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  02. 06. 2001 05:07

Porad LINUX FREEEEEE ,,,LINUX ZADARMO OOOO ...lump Microsoft...parchant Bill...Win stoji moc penez ...vsichni radeji bezte do Linuxu zadarmooo ...) Fuj uz toho nechte , porad rvete Linuxaci na Billa , porad nekde ctu o Linuxu zadarmo a o aplikacich pro Linux ty take samo zadara a ....a nakonec koukam Win4lin 89$ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Je fakt ze asi Bill ma pravdu ze diky prave Linuxakum ktery porad cpou do sveta TY SVOJE HOVADINY O FREE je Bill porad nekde u soudu a pak si svoje prosouzene penize musi nahrabat zase na nas ktery si koupime Winxxxx

Sam jsem zkousel Suse 6.4 {dal jsem za nej 39$  a pak se ukazalo ze YAST 2 ma problemy ze nedela v grafickem instalu co ma delat podle navodu} pak jsem cetl clanek o tom jak Bill porad "svina" cpe na trh nove a nove Win9x a ME atd. a jak chudaci zavislaci na winxx museji porad sahat do kapes a platit tomu "lumpovi" Billovi penizky  A HLEEEE NAJEDNOU CUMIM A ONO SUSE 7 A HNED ZA NEKOLIK {snad proboha jen tydnu}  SUSE 7.1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No a jsme u toho Jak to dela Bill je lump a hura snim k soudu ,ale to same dela Linux take a NIC vse je OK Linux je preci zadara ) SASKARNA JE TO A LUMPARNA  stejna jako s Billem , jen je divne ze nikdo necpe Linux pred soud jako Billa a jeho M$

Osobne jsem si chtel zase zkusit Linux instalovat a jen proto ze mam rad hru AOE II {a to jako jedinou co hraji uz asi 3 roky od AOE} koukam KDE JSOU TEDA TY APLIKACE PRO LINUX FREE abych zkusil jestli mohu mit Linux treba {drahej } Suse 7.1 a v nem nejakej emulator abych si mohl jednou tydne zahrat AOE II ... A CO NEVIDIMMMMM !!!!!!  $89 za win4lin !!!!! Nejhorsi je ze vsude si prectu neco o Linuxu a jak je free a pak hledam zdroj web a samo "ORDER" ) a za penizky!!!

Opravdu jsem nasranej a jak jsem Linuxu tise fandil a vazne o nem uvazoval TAK TED UZ ASI NEEEEEEEEEE proste uz jsem unaven z tech Vasich Linuxackejch kecu kteryma zaplavujete svet ineternetu a vsude kecate o Linux zdarma a o Win za tezke penize.

Win stoji okolo 200$ a je pro nej VSE Vas Linux stoji 90$ a NENI PRO NEJ NICCCCCCCCC !!!! Takrka jednu hru Heros...... mate a to je vse a to ji mate uz asi 4 roky Jinak hry pro Linux jsou jak pro cernobilej gameboy ) Saskarna a nic jineho  BOHUZEL JEN A JEN LZETE LIDEM A SPOLEHATE ZE VASE KAMPAN PROTI M$ BUDE ASI USPESNA  TIM ZE BUDETE CPAT TYHLE HOVADINY I NE-LINUXAKUM A TY VAS ASI SNAD PODPOREJ

Neni to tak davno co jsem zase strcil nos na Linux auditko a jen tak zasondoval co je po case {asi 9 mesicu} noveho pro Linux a hlavne MOZNEHO pro Linux Hned me "panove svetochytraci" sparily ze jsem "lama" atd. a ze pokud chci OS abych mohl sedet na netu a cumet na DVD a nebo na DiVX f riplej film u toho stahoval z FTP a jeste posilal na jine FTP a poslouchal Mp3  a stahoval a cetl emaily z Outloku tak to at jsi jdu za M4 a nelezu na Linux auditko Takze i pro lajka je vse jasne  WIN OD M$  me tohle vse umozni a Linux ne Takze prechod z Win na Linux je jako prechod z prvobitne pospolne spolecnosti k dobe kamene !!!!!!!! A to jeste za 79$ za Suse 7.1 profi {prtoze jak jsem se dovedel v te verzi home neni NIC poradneho} a jeste 89$ za posranej emulator abych si mohl pustit hru a to JESTE MOZNA  si pustit hru )

 

  Sasci !!!!! prolhany a nic jineho , zavist nezna meze ze pani "linuxaci" Bill ovladl svet protoze neni VUL a neco mi a zdokonalil i Vas puvodni zaostalej UNIX a dovedl ho do kazdeho domu na tomto svete a  CO JSEM UDELALY VY ???????? nic JEN KECATE A LZETE O FREE O/S A VSEMOZNE SE SNAZITE HAZET KLACKY POD NOHY LIDEM KTERY NA ROZDIL OD VAS NECO UMEJ A NECO UDELALY A ZE ZA TO MAJI PENIZE !!!!!! NO A VY JE SNAD NECHCETE !!!!! NEBO BILL PODLE VAS NABOURAL WEBY KDE JE LINUX A VSUDE SMAZAL TO VASE "FREE" A DOPSAL TAM TY HROZNE CENY ZA O/S KTERY "PREJ"UMI TO CO WIN. )))))))) Jdete do haje uz jste TRAPNY !!! stema hovadinama !!!!

P.S. : nezapomente me zase "pani Linuxaci" posilat na email za muj prispevek nadavky a urazky To Vas Linux urcite zachrani a vynese ho na ten Vas pomyslnej svet perfektniho staleho O/S Linux {jinak stalej je mozna Linux to jo ale proto ze na nem nejde nic pustit   Win je take stalej pokud ho uzivatel nezaplavi programkama a aplikacema ktere na tom Vasem Linux nejdou ani kdyz moc prosite} Takze jsem ready na Vase urazky a proslovi jak tomu nerozumim a jak jsem "posranej hloupej a debilni idiot kterej chrli ty svoje zvratky" ) Hura uz piste at se pobavim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas Szepe  |  02. 06. 2001 06:33

Jste hovado a snazit se Vam vysvetlit, proc jste zcela mimo, je myslim i zbytecne. Uprimne doufam, ze nikdy nebudete mit deti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rastislav Pozar  |  02. 06. 2001 07:48

Preco si preboha myslite, ze je Jirka, citujem "hovado". Jirka svoj nazor podlozil argumentami a osobnymi skusenostami. Vy ste sa obmedzili na urazky. Ak neviete "vysvetlit, proc jste zcela mimo" a zdovodnujete to predpokladanou zbytocnostou, naco potom vobec reagujete na Jirkov prispevok? Odkial beriete pravo a drzost posudzovat niekoho schopnost mat ci nemat deti?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sahulik  |  19. 06. 2001 09:05

Nechte ho, ma pravdu. Jirka je fakt hovado. Aspon by se mohl naucit shodu podmetu s prisudkem a ve slove proslovy priste napsat tvrdy y.

Ale o to tady vubec nejde. Pokud chce kritizovat, tak by si mohl udelat objektivni nazor. Ne se koukat pres klapky a videt jenom urcitou cast problemu. Pokud by se treba podival do internetu, zjistil by, ze na Linux je spousta veci uplne zadara, a navic jsou treba mnohem lepsi nez ty, co se prodavaj za penize. Kdyby si chtel udelat objektivni nazor o Linuxu, prihlasil by se treba do nejaky konfery, nebo si obcas precetl www.root.cz, kde je dostatek informaci. Jenze Linux holt neni system pro lidi, ktery chtej prijit, dvakrat cvaknout mysi a mit to cely nainstalovany a kompletne funkcni. Holt se to musi konfigurovat, pecilve hledat v internetu a hlavne se o tom musi neco vedet.

Protoze az kdyz clovek o tom neco vi, pak to muze objektivne kritizovat.

P.S.: Mimochodem, zajimalo by me, kolik ma pan Jirka doma legalniho softwaru pro WinX, a jestli ho vsechen platil sam, nebo jestli mu nekdo pomahal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sahulik  |  19. 06. 2001 09:05

Nechte ho, ma pravdu. Jirka je fakt hovado. Aspon by se mohl naucit shodu podmetu s prisudkem a ve slove proslovy priste napsat tvrdy y.

Ale o to tady vubec nejde. Pokud chce kritizovat, tak by si mohl udelat objektivni nazor. Ne se koukat pres klapky a videt jenom urcitou cast problemu. Pokud by se treba podival do internetu, zjistil by, ze na Linux je spousta veci uplne zadara, a navic jsou treba mnohem lepsi nez ty, co se prodavaj za penize. Kdyby si chtel udelat objektivni nazor o Linuxu, prihlasil by se treba do nejaky konfery, nebo si obcas precetl www.root.cz, kde je dostatek informaci. Jenze Linux holt neni system pro lidi, ktery chtej prijit, dvakrat cvaknout mysi a mit to cely nainstalovany a kompletne funkcni. Holt se to musi konfigurovat, pecilve hledat v internetu a hlavne se o tom musi neco vedet.

Protoze az kdyz clovek o tom neco vi, pak to muze objektivne kritizovat.

P.S.: Mimochodem, zajimalo by me, kolik ma pan Jirka doma legalniho softwaru pro WinX, a jestli ho vsechen platil sam, nebo jestli mu nekdo pomahal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BitchX  |  02. 06. 2001 08:14

Na to se neda rict nic jineho, nez ze nevis o cem mluvis. Vis proc pojistovny zacaly zvysovat sazby za pojisteni proti napadeni systemu NT? Precti si clanek na Rootu a bude ti snad jasne, kdo toho tady "vic dokazal". Linux nam ve firme setri statisice korun rocne za software, tak mi nepodstrkuj tvoje ptakoviny. A mimochodem, mas asi problem, zkus travit vic casu mezi lidmi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  02. 06. 2001 20:55

Ahoj,
Mozna ze Vam Linux setri mnoho penez ve firme, ale zcela evidentne tu nemluvite pravdu. Nechci rikat lzete, protoze to muzete rikat z neznalosti. Nicmene to co Microsoftu zazlivaji Linuxari, totiz mlzeni a nerikani pravdy delaji Linuxari sami uplne stejne, ne-li vic. A dukaz?

Pokud jsem dobre cetl ten clanek na Rootu, tak to udelala jedna jedinna pojistovna, nvavic jeste nijak velka. Ostatni, velke, prohlasily ze zdrazovat nebudou.

Dale pak se jedna o Windows NT Server. Neznam mnoho lidi co si da na pracovni stanici serverovy system, zvlaste chcou-li hrat hry. A pokud vim tak Jirka mluvil spise o stanici, nez o serveru. Kdyz budu chtit auto na vylety, prodate mi kamion?

Nevim tedy kdo mluvi o vecech o kterych nevi... ale neberte si to osobne :o) Stane se :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 22:01


"zvlaste chcou-li hrat hry"

chtít ->chtějí

chcou <- chcát ???

Tolik mala poznamka k vasi cestine.

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  03. 06. 2001 22:29

Jejda . Stane se. Ach ta cestin. To nareci je ale priserna vec. Omlouvam se velice, priste si dam pozor. Nemelo by se stat, ale obcas to clovek neuhlida........ diky za upozorneni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
firsttimer  |  05. 06. 2001 17:13

Zdravim,
Samozrejme ze ide o Win NT Server, uz nainstalovat server s win9X by bolo pomerne riskantne, nie to este poistit ho.
Pochybujem, ze si niekto poistuje komp, ak sa na nom ide hrat hry, a po zamysleni urcite aj Vy

Dufam ze som neurazil, znazim sa byt tak malo ironicky ako sa len da, z Vasho maleho omylu sa da usudit, ze nepatrite medzi najtazsi kaliber znalcov, a kedze reagujete, pravdepodobne Vas to zaujima; je mile, ze sa snazite prispevok podlozit argumentmi, preto by som Vas nerad odradil od dalsieho skumania linuxu a suvisiacich veci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  08. 06. 2001 07:54

Neodradil. Jenze jsi nepochopil o cem mluvim ja. Zkus si to precist hezky poporadku a pochopis co jsem chtel rici. Reagoval sem na argumentaci ktera srovnavala hrusky s banany.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pivko  |  13. 06. 2001 10:05

jo, mnoho lidi okolo OSS jsou fanatici, prectete si treba netem... bohuzel tohle linuxu spis skodi. je potreba se na vec podivat objektivne, v nekterych pripadech je linux dobry, v jinych je dobry windows. nicmene porad to, ze existuje alternativa, o ktere se mluvi zarucuje, ze si MS zase nemuze dovolit uplne vsechno...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 06. 2001 13:37

Jirko,

vis za co si vubec u SUSE zaplatil? Ono je asi rozdil mit cistej operacni system /Linux/ a nebo operacni system s dalsimi aplikacemi, k tomu nejakou instalacni podporu, manual a to vse pekne pripraveny na CD k instalaci. Vyberes-li si prvni moznost mas ji zadarmo /temer - potreba stazeni z internetu, nebo nalezeni nekoho kdo Ti ji stahne a vypali a za cenu CD a postovne posle atd./ a nebo si vyberes moznost druhou, kdy budes chtit vsechno pekne v barevny krabicce a pak za to zaplatis, coz je asi pochopitelne. Vyber je jen na tobe.

Pokud jde o ty stale nove a nove verze plati to co je vyse, nikdo mne nenuti kupovat novou distribuci stahnu si update zdarma, a pouze kdyz chci mit zase peknou krabicku, manual, instalacni podporu atd. tak zaplatim. Zrejme proto nikdo necpe "Linux" pred soud, protoze se rozhodl sam nechat si vse naservirovat az pod nos. Co se tyce tve hry, tady by ses mel asi zeptat vyrobce te hry proc neni pod Linuxem pripadne proc neni zdarma. To je uplne stejny jako u Windows, programovat si pod nim muze kdo chce co chce, a podminky za jakych se bude jeho produkt sirit jsou take (a pouze) jeho veci. Nebo snad nadavas Microsoftu, ze OCR Recognita 5.0 je draha?

Ze Windows stoji $200,-  a je pro nej vse, pricemz Linux stoji $90.- a neni pro nej nic? To je mozny, ale zapomel jsi zminit, ze to "vse" pro Windows neni v tech dvoustech dolarech a cena bude zaviset na tom, co chces /musis/ na PC delat. A na tom taky zavisi tve rozhodnuti jestli Windows, Linux, Mac OS nebo system uplne jiny, stejne tak jako se rozhodujes mezi jednotlivymi Windows podle toho k cemu budou pouzivany a neinstalujes W98 na servery a doma na hrani her neinstalujes Win NT. Pritom tech $ 200,-  u Windows zaplatis vzdy a nikdy nemas na vyber odmitnout manual, podporu aj. a zdarma si stahnout jenom samotny system. Kdezto u toho Linuxu takovou variantu k dispozici mas a pak Ti pripadne zbude na Win4Lin a jeste Ti dolar zbude :)

"Neni to tak davno co jsem zase strcil nos na Linux auditko a jen tak zasondoval co je po case .."

Jenom mi prosim te vysvetlit proc strkas nos do Linuxu, kdyz Ti Windows tak vyhovuje a Linux naopak nesplnuje tve potreby? Prece pokud mi neco vyhovuje a plni to me pozadavky /treba ne uplne, ale aspon nejlepe z mozneho/ a ja to vim, nepolezu jinam.

"...A to jeste za 79$ za Suse 7.1 profi {prtoze jak jsem se dovedel v te verzi home neni NIC poradneho} .."

Tak tady vlastne dokazujes, ze si pletes pojmy s dojmy. Vzdyt "Linux" tedy jadro, nebo vlastni operacni system je v obou verzich  jak profi tak home naprosto stejny, akorat ve verzi Profi jsou jine a ve vetsim mnozstvi dalsi aplikace a to je rozdil. Tady nejde o rozdil ve smyslu Microsoftu a jeho Win98 a Win NT, ale jednou ty Win 98 /obycejne, tak jak je znas - oznacme je napr. HOME/ a podruhe jsou to ty same Win98 s necim navic, treba s MS Office, OCR Recognita, Adobe PhotoShop (a proto budou drazsi) a oznacime je treba jako Profi.  Tedy Win98 - HOME a Win 98 - PROFI jsou naprosto totozne

"...a jeste 89$ za posranej emulator abych si mohl pustit hru ..."

proboha, vzdyt ho nemusis kupovat. Zustan na Windows  a mas pokoj; nebo pouzij emulator, ktery je zdarma. U Windows prece taky hned nebezis koupit MS Office, kdyz chces napsat dopis, ale pouzijes treba 602Pro PC Suite, ktera je zdrama. A teprve az  Ti ta 602-ka nebude nestacit,  budes chces vic  a zaroven na to budes mit, tak si ten MS Office koupis.

"Sasci !!!!! prolhany a nic jineho , zavist nezna meze ze pani "linuxaci" Bill ovladl svet protoze neni VUL a neco mi a zdokonalil i Vas puvodni zaostalej UNIX a dovedl ho do kazdeho domu na tomto svete a  CO JSEM UDELALY VY ???????? nic JEN KECATE A LZETE O FREE O/S A VSEMOZNE SE SNAZITE HAZET KLACKY POD NOHY LIDEM KTERY NA ROZDIL OD VAS NECO UMEJ A NECO UDELALY A ZE ZA TO MAJI PENIZE !!!!!! NO A VY JE
SNAD NECHCETE !!!!! NEBO BILL PODLE VAS NABOURAL WEBY KDE JE LINUX A VSUDE SMAZAL TO VASE "FREE" A DOPSAL TAM TY HROZNE CENY ZA O/S KTERY "PREJ"UMI TO CO WIN.  )))))))) Jdete do haje  uz jste TRAPNY !!! stema hovadinama !!!! "

Tady je snad zbytecny reagovat, Jirka psal zrejme v omylu, ze vse co najde v komercni distribuci Linuxu, je samotny Linux, a to jsem se mu snazil vyse vysvetlit.

"P.S. : nezapomente me zase "pani Linuxaci" posilat na email za muj prispevek nadavky a urazky ..."

Proc bych to delal, narozdil od tebe to nemam za potrebi, protoze si myslim, ze si kazdy muze pouzivat operacni system jaky se mu libi a jaky mu nejlepe vyhovuje a zaroven ktery si muze dovolit.

Nakonec takova recnicka otazka proc porad srovnavat zda je lepsi / horsi Linux, Windows nebo neco jineho? Vzdyt je to srovnavani nesrovnatelneho, jednou Linux srovnam s Win 98, podruhe s Win NT a vysledek je jednou o tom, podruhe zas o tom.

Co je lepsi Tatra nebo BMW (moment ted nekdo rika, ze Volvo)? 

PS: mimochodem zkusil jsi si, Jirko,  precist licencni podminky jak u WINDOWS tak u SUSE? Ja jen jestli tam v pripade SUSE neco o tom FREE nepisou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  02. 06. 2001 20:32

No Martine

ber to takhle ze jsem Linux-neznalec, jen jsem zkusil instalovat Suse a jednou i Mandrake  , libilo se me to to ano ale pak jsem prave narazil na problem {a to se bavim o milionech a milionech domacich uzivatelu PC ktery take narazi na to same s jakoukoliv distribuci Linuxu} ze vlastne pro Linux nic neni, a to ze moje oblibene veci pod Linuxem nezpustim .

Prave proto Linux neni rozsirenej a prave proto Bill vydelava miliardy na svejch Win, je to proste problem Linuxu jako takoveho {vsech distribuci} !!! Pises ze mam zavolat na vyrobce AOEII a zeptat se proc nemaji verzi pro Linux Budes asi prekvapenej ale jednou jsem tohle udelal a zavolal jsem na vyrobce Lucent modem a ptal jsem jestli maji modem pro Linux {non winmodem}  a technik  me rekl jen ze sorry ale nemame, hned jsem {trochu rozcilene} opacil proc sakra nemaji!! a pan me rekl jasne " pane ja mam doma take Linux Mandrake je hezkej ale proste pro nej toho moc neni a i HW je problem, ale neda se nic delat proste obrovske procentu lidi maji Win a tak vsichni vyrabeji HW a SW pro Win a ne pro Linux." Myslim ze to je to co proste Linux nechce pochopit , proste Bill s Win ovladl vse a tech par nadsencu Linuxu NIKOHO NEVYTRHNE  aby delal special HW a SW prave pro Linux.Bill za par let prorazil a ted teda musi Linux ukazat ze i pro nej neco je ale jak je videt tak mu to nejde [nebo nedela nic zadne prepisovani  nic}, ja vim ze je plno distribuci Linuxu ale maji stejne jadro takze to co pujde na Suse pujde i na Mandrake atd. takze proste Linux jako takovej musi zasobovat SAM aby lide mohli prejit na Linux a tim prestal Bill dominovat.Ale jak je videt tak vyvojari Linux asi nehodlaji stracet cas prepisovanim poularnich her  a programu a tim samy sobe skodej{nebo Linux chce aby lidi presly z win na Linux a cekali as bude i Linux vydelavat miliony a pak se zacne delat SW a HW pro Linux jako je ted pro Win a tu dobu cekani budou ty lidi delat co ?? hrat si s databankou ??}.

Jinak nevim proc bych se nemohl podivat do auditka Linuxu a pozeptat se jestli se neco zmenilo k lepsimu nebo ne !!! a tim zjistit jestli je cas uz na nove zkouseni Linux {treba by byl podstatne lepsi nez Win}  nebo jeste ne, to ze jsem v omylu je mozne ale jako normal uzivatel PC jsem v omylu asi jen pokud doufam ze Linux jednou bude i pro me. Dale me pises ze ty na rozdil odeme nemas zapotrebi nadavat.....hmm asi jsi nepochopil co tim chtel basnik rici ,slo jen a jen oto ze  LINUXACI ME CASTUJI NADAVKAMA A TO KAZDEHO KDO NESPIVA CHVALOSPEV NA LINUX A DOVOLI SI POUKAZAT NA NEJAKE DOST PODSTATNE SKUTECNOSTI . Ja jsem nikdy nezacal nadavat nikomu kdo reagoval na muj prispevek slusne i kdyz me nepochleboval naopak vyvracel moje nazory{ovsem s absenci dukazu a ukazek a adres atd.} , bohuzel nemohu zato ze ze 100% uzivatelu Linuxu {je jedno jake distribuce} je 80% hrubejch hulvatu!!! Prave proto jsem pridal na konec sveho prispevku P.S. kde jsem se snazil naznacit temto hulvatum ze dizkuze je jinde nez v nadavkach na mou osobu ,jestli jsi cetl i jine odezvy na muj prispevek tak sam vidis ze ani moje P.S.  Linuxacke-hulvaty neodradi a je jicj sakra dost ale jak jsem uz psal "jsem zvyklej" misto jasne odpovedi KDE JSOU PRESNE TY FREE LINUX O/S A HLAVNE KDE JSOU TY FREE APLIKACE PRO LINUX VCETNE TECH EMULATORU jsou jen nadavky a sem tam vysvetleni jak tomu nerozumim a povidani otom jak "nekde" je Linux Suse a Mandrake free.Nikdy me nikdo nedal konkretni adresy kde si mohu stahnout Linux Suse 7.1 profi nebo Mandrake 8 free a dokonce emulator  pro Win98 nebo W2k free.Jak vidim ani ty jsi nedal zadnej odkaz ktery by dokazoval tvoje slova sorry ale opet jen fraze a nic jineho.No a pokud to budem brat do extremu tak kazdej uzivatel ktery teda chce Linux za free musi udelat nasledujici body aby dosahl Linux free:

1: ZAKOUPIT  PC s O/S winxx a pripojit se na net

2: stahnout nekde {ale kde   } O/S Linux a ostatni SW

3: Po instalu O/S Linux {pokud tedy najde ten pro ktery se rozhodl} smazat Winxx a zapomenout ze zaplatil xx$ ))

Takze tohle je jedina moznost jak ziskat Linux free Protoze pokud si o nej napisu k vyrobci tak jak jsi podotkl zaplatim za nej penizky {prej za CD a za knizecku a za krabicku no ale sakra chudak Linux vyrobce , ja mam neco jako cukrarny sweet-bakery a nechavam si delat krabicky na zakusky a platim za ne vyrobci 0,38centu za jednu krabicku , na zacatku meho kseftu  jsem si nechal udelat i 20 strankovou brozuru a ta me stala 0,69centu  no a konecne CD stoji 0.39centu TAKZE PROSIM PEKNE JAK TO ZE LINUX KTEREJ CHCE DAVAT O/S ZDARMA MUSI ZADAT $39 ZA LINUX DISTRIBUCE ?? a dokonce i 89$ za nejakej profi kterej ma o 4 CD vice kde jsou ALE JEN DEMA  a zase pokud je chci musim si je koupit )))))))))))  }

Probova ......ne asi ne proboha  ten stejne neni a tak za to nemuze Ja vim ze na tomto svete NENI NIC ZADARMO ale jen proste nechapu proc teda Linuxaci tvrdej ze je ))) proste Linux stejne jako Win neni FREE a rozdil je opravdu jen v tom ze miliony lidi koupej Win prave proto ze na nej maji vsude plno HW a SW {samo ze za penizky} a na Linux {take za penizky } neni bohuzel NIC, jedine odpovedi PROC se clovek docka v teto podobe ;" na Linux neni nic protoze ty lumpove  vyrobci HW a SW buduji sveje firmy a vyrobny proto aby vydelavali penize a tak nedelaji pro Linux ktery ma si jen 6-8% lidi , kdesto Win maji ostatni a tak je lepsi delat HW a SW pro tech 92%  { no ostatne ja jsem take takovej lump sam nevyrabim pro par "diabetiku zakusky  protoze se me to nevyplati se pro ne angazovat a svoji firmu jsem nedelal jako neziskovou company ale jako kseftik ktery me bude zivit}"

No to je snad vse co se da k tomuto tematu  dodat Rad bych take mel Linux ale nechci se vzdat svejch par her a aplikaci co mam rad a uzivam je dost casto. Nikdo me stejne Linux FREE a emulatori atd. neda takze sorry Linux ale hold jsi stratil dalsiho potencionalniho uzivatele jako VZDY  stracis tim ze nic nemas a tim padem NIKDY BIlla neprevalcujes a ani se mu nepriblizis tak blizko aby si z toho Bill delal starosti, kdyz jeste pricteme ty hulvaty ktery te uzivaji a pro zacatecniky maji jen hrube nadavky a jinak NIC tak mas sanci prorazit do sveta PC asi tak 1:1000000000000................. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kašpar  |  02. 06. 2001 21:12

Nějak přesně nerozumím Vaší argumentaci.
Linux (jako operační systém) je zadarmo. To že se dá sehnat i za peníze na tom nic nezmění.
Některé aplikace pro Linux jsou taky zadarmo.
Některé aplikace pro Linux jsou za peníze. A Vás evidentně strašně štve, že zrovna ty, které potřebujete vy jsou mezi nimi.
Autoři Linuxu nemůžou přepisovat populární hry. Ty patří firmám, kde byly napsány. Nicméně existuje firma http://www.lokigames.com/, která to dělá.
Počítač se dá koupit i s Linuxem. Takže ta trojbodová akce jaksi také není potřeba.
A HW se má dělat pouze pro jeden OS.
No a teď k Vašim požadavkům. Emulátory zadarmo:
http://www.winehq.org/,
http://www.plex86.org/ (zatím ještě není příliš použitelný),
kdybyste napsal další aplikace, které Vám chybí, možná bych také poradil, ale ještě lepší by bylo, kdybyste si to našel sám, protože jestli chcete něco zadarmo, tak pro to možná budete také něco muset udělat.
Nerozumím proč vlastně Linux chcete. Aplikace, které potřebujete fungují ve Windows, jste s nimi zřejmě spokojen, tak kde je problém. Já Linux používám proto, že aplikace které používám jsou v Linuxu, zadarmo, legálně a velice pohodlně se mi s ním pracuje.
Když budou v Solarisu, budu používat ten a když mi bude vyhovovat některý další z řady OS pro PC, přejdu na něj. Vždyť je to jen nástroj (jak už tu někdo také napsal).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kašpar  |  02. 06. 2001 21:16

A HW se pouze pro jeden OS samozřejmě dělat NEMÁ .

P. S. Dá se nějak zařídit, aby tam zůstal textovej smajlík a ne ta žlutá zrůdnost?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
slx  |  02. 06. 2001 22:35

V ziadnom pripade to nie je problem Linuxu, ze pre neho nie je dostupny soft pre teba tak potrebny (asi myslis hry), ine programy su dostupne, len su vyvijane inymi ludmi, inac sa volaju, ale funkciu maju tu istu alebo podobnu. Problem je v tom,ze v sucasnom svete sa nepresadi to co je lepsie, ale co ma lepsi MARKETING  REKLAMU, tak to je aj s Win a inymi softami od M$, a zbytocne bude Linux lepsi ako Win, dokym budu vyrobcovia podporovat iba Win (cest vynimkam), nic sa neda robit. Ale stale sa najde viac a viac ludi, ktori daju Linuxu sancu, i ked im nieco chyba, pokusia sa to vyriesit, mozno ozeliet, lebo inac by to bol zacarovany kruh: malo ludi pouzivajuci Linux --> mala pdopora zo strany vyrobcov --> malo ludi pouzivajucich Linux. Avsak uz treba skoncovat s tym, aby iba jedna firma diktovala podmienky, aby sa pouzival iba jeden OS, ktoreho vlastnosti este k tomu nie su bohvie ake. Z vlastnej skusenosti viem, ze Win9x/Me su hrozne nestabilne, hlavne pri vyvoji aplikacii, neskodna chybicka v programe dokaze zhodit cely system. WinNT mju zas slabu podporu HW (bez USB, bez AGP, to uz podporuje aj Linux) a W2k su narocne na HW, je to velky kolos a aj tak to nestoji za to. Tak na com mam robit aplikacie pre Win? Pri Linuxe je to ine, vyvoj programov je tam v pohode, aplikacie vecsinou nezhodia cely system, takze ak bude podpora rast urcite sa z Linuxu stane velmi pouzivany system a RUCIM ti za to,ze raz (5-10 rokov) budes Linux pouzivat aj ty a budes na nom hrat hry, prehravat video, grabovat,...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  03. 06. 2001 13:58

"W2k su narocne na HW, je to velky kolos a aj tak to nestoji za to".

Nestoji za to.... a to podeprete jakymi argumenty? Ja mohu rici ze Linux nestoji za to ale kdyz nereknu PROC, nema moje tvrzeni zadnou vahu. Kdyz vezmete pocitac, Celeron 500, 128 MB RAM, Ati Rage PRO 4MB RAM, 10 GB HDD tak Vam Windows 2K pojedou naprosto dobre a vykonne. Naproti tomu jakekoliv pousteni filmu, multimedialni veci atd na stejne konfiguraci na KDEcku pojede naprosto priserne. Pokud ne, dejte mi vedet co mam jak prenastavit, ja na to ani po nekolika dnech laborovani a dotazovani se v konferencich neprisel. Proc nepustim rozume ani MPEG natozpak DivX? Proc pri vice spustenych aplikacich mi prekreslovani dektopu pripada jako kdybych delal na nejake naproste plecce? Protoze... Linux.

Nevim co je vetsi kolos. Mozna ze Linux v shellu jede rychle, ale ja potrebuji GUI.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kašpar  |  03. 06. 2001 18:43

No vidíte a já mám přesně opačnou zkušenost. A teď někdo může potvrzovat můj názor, někdo Váš a nikam se nedostaneme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 22:13


Rychlost prehravani filmu/audia je zalezitosti pouziteho kodeku a ne OS. Jsou kodeky se kterymi si moc neuzijete ani na mnohem silnejsi konfiguraci.

PS: Konkretni reseni se probirali jiz nakolikrat na zdejsi PORADNE, prip na ROOTu ...etc.

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  03. 06. 2001 22:36

Pokud vim, tak kodek nevykresluje film na obrazovku. To dela predevsim ta cast systemu ktera ma na starosti zobrazeni, cili to jak je napsany prehravac a ovladace grafiky.

Cili: jsme zase tam kde jsme byli. Ze na Linux nejsou zpravidla poradne drivery. A dalsi vec co jsem uvadel, HW rozezranost Linuxu, resp abych byl presny, HW rozezranost GUI, konkretne KDE ci jeste vetsi u GNOME. Netvrdte mi prosim ze W2K jsou narocnejsi. Rozhodne nejsou. Nicmene by to chtelo asi udelat testy, protoze jinak na sebe budeme chrlit vety jako "jsou" a "nejsou" a nikam se nedoberem  Takze to shrnu:

Tvrdit neco jako "W2k su narocne na HW, je to velky kolos a aj tak to nestoji za to" bez popsani proc a za jakych podminek je typicke rikani polopravd. Souhlas?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 23:12


1. Linux potrebuje pouze hodne pameti /o Win NT se da rici totez/

2. Podpora UATA/66-100 pod Win NT /mam to chapat jako blbej ftiiip ze starny M$ ???, ze to prej opravi SP 7 nekdy na podzim 2001/

3. Asi pudu spat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  04. 06. 2001 08:49

2) Me Ultra DMA 33 na NT s VIA chipsetem chodilo velmi dobre. 66 jsem nikdy nerozjel, ale. WinNT je prastary system a dle mych zkusenosti chodi 66tka i 100vka na W2K dobre. Alespon sem s tim jeste nemel problem (na Intel deskach).

Ten ServicePack nebude. Microsoft jej zrusil.

3) Dobre rano!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 06. 2001 11:32

pane Gallina - nerad bych Vás opravoval, ale s těmi GUI je to přesně naopak - KDE je oproti GNOME mega žrout GNOME je mnohem méně náročné na hw, RAM atd... je rychlejší a tam kde vám KDE jede v rozlišení 800x600 a při větším je trhané, se můžete spolehnout na to, že GNOME pojede v pohodě na 1024x768. (Já osobně mám ale raději KDE - víc se mi líbí a Linux mám ve většině případů na silných PC, takže mi hw nároky nevadí)

Ad video - teď v sobotu jsem se díval u kamaráda na novém notebooku na film Pulp Fictione v SuSE Linuxu 7.1 v KDE 2.1.2 a to v celoobrazovkovém modu, ten notebook byl buďto to byl ASUS, nebo ACER, a co to bylo za mpeg přehrávač se musím zeptat, to nevím, nicméně film byl přes celou obrazovku - stejně, jako když při přehrávámí ve Windows media playeru stisknete ALT + ENTER.   

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JV  |  20. 06. 2001 14:31
JV  |  20. 06. 2001 14:36

Oops, myslel jsem  http://mplayer.sourceforge.net/ .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  21. 06. 2001 09:34

Nejde o ovladace. Jde o celkovou filozofii systemu. Ve Win jsou graficke ovladace primo soucasti OS se vsemi riziky (stabilita) z toho vyplyvajicimi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Binary Runner  |  26. 06. 2001 16:40

Vy jste evidentne nepochopil zasadni vyhodu Linuxu oproti Windows -
moznost volby. Nikdo Vas nenuti pouzivat KDE nebo Gnome, jan osobne
pouzivam AfterStep, proste mi vyhovuje. Stejne tak muzete zkusit
WindowMaker, Blackbox nebo nektery jiny windowmanager, staci dat
si trochu prace a vyzkouset, co Vam bude "sedet".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZOKI  |  03. 06. 2001 20:45

"WinNT mju zas slabu podporu HW (bez USB, bez AGP, to uz podporuje aj Linux) a W2k su narocne na HW, je to velky kolos a aj tak to nestoji za to"

Rád by som reagoval. Ľahko sa kritizuje keď sa neuvedú súvislosti. WinNT mju zas slabu podporu HW (bez USB, bez AGP, to uz podporuje aj Linux) - odkedy to Linux podporuje ? Uvedomte si, že Win9x to mali skôr ako Linux a NT to nemajú preto, lebo vývoj začal ďaleko skôr ako Win9x. Ak sa niekto vôbec pamätá, tak existoval plne 32bitový WinNT 3.1 v čase, keď bol Windows 3.1 a 3.11 for workgroups. V tom čase o AGP a USB ani nechyroval nikto. A pretože návrh WinNT bol úplne iný (existovala ešte verzia 3.5 a 3.51), bol problém dorobiť podporu pre USB a AGP. Ale však tu máme W2K, tak neplačte. No a to ďalšie W2k su narocne na HW, je to velky kolos a aj tak to nestoji za to - je zase len blábol bez argumentov. Keby nestál za nič, tak sa nekupuje. Od ľudí sú naň dobré ohlasy a každý tvrdí, že je vysoko stabilný (ináč o stabilite Linuxu by sa dalo porozprávať - úplne v pohode som ho zložil ako laik a ako "profík" (to berte s rezervou) mi beží WinNT4 server vo firme bez problémov už 3 roky a reštart robím, len pri vážnejších zmenách konfigurácie tak raz za tri až štyri mesiace. No a že sú náročné na HW ? Nedajte sa vysmiať. Linux so svojími oknami je tiež náročný. Myslím, že čo do náročnosti HW Linux dohnal Windows Že je veľký kolos? A teraz mi asi poviete ako úsporne sa dá nainštalovať Linux. Ale aby sa vyrovnal rozhraním a funkčnosťou Windowsom, tak zožerie aspoň toľko miesta na HDD. Že nestojí za to? Vám asi nie. Vy ho neviete oceniť a nájsť na ňom pozitívne veci. Ale miliónom na svete za to stojí a preto ho Microsoft naďalej zdokonaľuje aj keď nerobí vždy všetko dobre a presne podľa predstáv Linuxákov. Ale jeho zmeny prinášajú úžitok obyčajným userom a preto sa tak predáva.

Áno, Linux je free (jeho licencia, alebo šírenie nie je viazané na platenie niekomu - zjednodušene), ale to že za získanie Linuxu musíte zaplatiť je predsa normálne. Idete do obchodu, kde dávajú 2 rohlíky zadarmo, ale, keď na cestovné dáte 12 Sk, tak sa vám predražia Ale uvedomte si, že vo firme si treba platiť aj Linux guru, ktorý vám to bude udržiavať (netvrdím, že Win netreba udržiavať) ale Linuxákov a dobrých je málo a treba ich riadne zaplatiť, kdežto na Windows je viac IT profesionálov (aj vďaka certifikačným programom MS) a preto nevyjdú tak draho ( a koniec koncov, tie "blbé" Windozy (podľa Linuxákov) si zdatnejší užívatelia udržia v poriadku sami. A tu je pes zakopaný on je síce FREE ale vedľajšie náklady (aj školenia userov - pravdepodobne bude treba preškoliť všetkých, kdežto Win sa učí aj na školách) ho riadne predražia pre firmu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 22:19


Za to ze v jedne firme PRAVIDELNE LEPIM NEKOLIK DESITEK STANIC A DVA SERVERY NA Win NT, si vydelam velice slusne prachy. Na druhou stranu ve sve siti /Linux server a nekolik stanic na linuxu-zatim ne vsechny kvuli absenci nekterych profi aplikaci.... zatim/ nemam co delat /za skoro stejne prachy :)) - skoro stejne pouze z duvodu ze se jedna o malou sit/. Lidove receno si za ty prachy mohu cely dny "honit pero" a brouzdat po netu :)))))

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  03. 06. 2001 22:43

Mohu byt WinNT guru a pak mi WinNT server pojede roky bez problemu a Linux mi nikdy stabilne nepojede, muzu byt Linux guru a Linux mi pojede roky bez problemu ale WinNT server ne, mohu byt Linux i Windows NT guru a pojedou mi oba systemy roky bez problemu, mohu byt Linux i Windows NT nymand a nikdy mi nic nepojede spolehlive...

...a co jste Vy?  Jelikoz jsou lide kterym Windows NT chodi roky bez problemu (napr i me ), nejste varianta "Linux guru, Windows NT nymand"? Potom ovsem stavet na logice "Me WinNT padaji, je to spatny OS" je kapku podivne.

PLS, neberte to osobne. Demonstruji tim jen nesmyslnost teto argumentace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 23:19

Nekde v supliku mam ten MS certifikat nevim ceho, ale budiz. Vidim ze mate mnohem vice zkusenosti nez ja /Win NT+boot virus je supr, co vy na to :))) ? - jenom mala poznamka/ zacinal jsem na DOS 2.xx

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  04. 06. 2001 00:00


Taxem spatky, musel jsem si odskocit /ono po cca 20ti hodinach pred monitorem si potrebuje clovek i oddechnout. Abych se ale vratil k tematu: "zacinal jsem s DOSem ...." - to byla pouze moje prvni szkusenost s M$. Jinak to byl UNIX. Jinak tu kombinaci Win/Lin jsem zatim otestoval pouze castecne, ale Lin je na tom lepe. Jinak co se tyce spolehlivosti HW a znalosti spravce: Mel jsem problem s jednou stanici HP Kayak /dual PIII.../ na hotline M$ mi bylo sdeleno ze pouzivam neznackovy HW a hlavne ze je to slaby stroj . Byla to graficka stanice.

Abych se vratil k tem guru: mozna jsem oboji. V me firme existuje jeden Win NT server-jakozto pozustatek z ery Win serveru v teto firme, a s kolegou na nem provadime pokusy a ruzne testy: napr. jak dlouho vydrzi odolavat instalaci programu, jak to odolava virum, kolik minut vydrzi odolavat DDoS utokum... fantazie nazna hranic. A reknu vam ze je to s tim strojem fakt spatne /nejak se bavit musime /. Jinak si myslim ze Linux neni spasou lidstva /viz. Kompletni seznam OS na www.pcsvet.cz , i kdyz tam toho jeste hodne chybi/, a tudiz ze neni vhodny uplne pro vsechno, ale po nekolika kompromisech muze byt vynikajicim resenim pro danou sit/podnik. Vazim si i NT guru /i tech co o linuxu nevedi ani hov../, jsou to dbornici na svoji praci. Mozna ze moje problemy s NT serverem byla pouze nahoda a ja jsem na jejim zaklade na tento /po aplikaci 4 SP celkem pouzitelny/ system zanevrel. Osobne toho nelituji. Vase narazky neberu osobne /znam Vas delsi dobu a mam Vas za inteligentniho cloveka/ mne "dokaze nasrat jenom opravdovy BLB" za ktereho Vas povazovat nemohu.

Preji hezky den /nebo spise noc /

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  04. 06. 2001 08:44

Oh, dekuji za kompliment

Musim Vam odpovedet stejne, i o Vas se neda rici ze by jste byl "BLB", naopak. Svemu urcite rozumite a i kdyz se na vsem neshodneme, musim rici ze se s Vami da diskutovat.  

Co se tyka podpory M$.... kdyz nejste opravdu velka firma, maji podporu velmi nic moc, to je fakt

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  21. 06. 2001 09:39

Mohu zit s rakovinou stejne stastny zivot jako vy. Je to argument pro rakovinu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZOKI  |  21. 06. 2001 20:01

Nechapem, co do toho pletiete rakovinu. To co M$ vhlasil je bezpredmetne.
Linuxaci mozu povedat, ze Win je ako AIDS a aj tak ho neprestanu ludia
pouzivat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  22. 06. 2001 06:51

Rakovina byla alegorii. Snazil jsem se ukazat, ze i kdyz se z Win da vyzdimat nepadajici instalace, neznamena to ze to je skvely system.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZOKI  |  22. 06. 2001 17:49

Ale to nie je ani Linux. Nic nie je dokonale. Asi preto, ze to robia ludia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  21. 06. 2001 09:37

Argumentujete datem vzniku NT. Jenomze Linux tu byl jeste pred nimi a presto dnes podporuje USB.

A co se tyce nakladu. Zalezi v jakem casovem horizontu pocitate. Pri delsim casovem udobi na Linuxu musite usetrit. Zadne drahe upgrady, zadne preskolovani pri kazde nove verzi. Co nastavit, to zustane nastavene.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZOKI  |  21. 06. 2001 20:04

Naco by sa M$ namahal do NT davat podporu USB, ked ma Win98/Me a Win2000 ?

To je marketing M$ podla mna. Aby sa predavali Win2000.

A s tymi nakladmi je to diskutabilne. Aky dlhy casovy horizont ? Vsetko vsak
ukaze cas. Som zvedavi ako sa vysporiadaju linuxovi vyvojari s novymi
technologiami (teda hlavne ci budu stihat implementovat nove veci).
Napriklad by ma zaujimalo ci ma Linux voice recognition ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  22. 06. 2001 06:39

Ano to je marketing MS. Chcete tim rict, ze to tim padem je v poradku?

Voice recognition neni soucast OS, stejne jako ji neni www prohlizec apod. O tohle se staraji aplikace. Uzivatele Linuxu jsou ponekud konzervativnejsi a nemusi si nakupovat hned kazdou technologii pro kterou marketing vymyslel novou zajimavou zkratku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZOKI  |  22. 06. 2001 17:37

Za prve. Snazite sa mi vlozit do ust veetu ktoru som nepovedal. Ja som len konstatoval ze je to marketingova zalezitost. A vy ma hned napadate ako keby som povedal ze M$ vsetci miluju. Mate divnu logigu usudku.

Za druhe. Nemyslite si, ze som nejaky blbec, ktory nepozna pojmy ako OS a aplikacia. Ja som sa len proste pytal, ci do Linuxu take nieco ako voice recognition je. To bola iba otazka a nic viac. Stacilo odpovedat ano alebo nie a vec by bola vybavena.

Za tretie. Keby linuxaci boli taky konzervativni ako tvrdite, tak by nemali doteraz podporu USB a dalsich technologii.Ja si skor myslim, ze opak je pravdou.

Za stvrte. Voice recognition nie je marketingom vymyslena skratka. Viete vobec po anglicky ? Viete si to prelozit ? A naco by si linux kupoval licenciu ? Ja viem, vysiel tu pekny clanok o patentoch a licenciach na kdejaku hovadinu (link a podobne sprostosti), ale predsa linuxaci mozu naprogramovat svoj program na rozpoznavanie hlasu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  22. 06. 2001 23:58

Netusim jestli existuje Voice Recognition sw. pro linux. Zatim jsem to nepotreboval. Pripada mi to jako dost nepodstatna funkce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ZOKI  |  23. 06. 2001 09:02

Skuste to povedat handicapovanym ludom, ze je to nepodstatna funkcia. Koniec koncov kto by rad neovladal pocitac hlasom a nediktoval texty, napieto toho aby tukal na klavesnici. Mam pocit ze drviva vecsina ludi rychlejsie hovori ako pise

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  23. 06. 2001 13:44

Zkuste si nekdy jen tak z patra nadiktovat nejaky delsi text. Nevim jak vy, ale ja se casto vracim a opravuji a s textem obecne pracuji.
Ano Voice Recognition samozrejme muze byt sikovna vec. Obecne cokoliv na svete muze byt pro nekoho uzitecne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Binary Runner  |  26. 06. 2001 17:02

IBM prodava voice recognition sw pro Linux, jak se to jmenuje jsem liny hledat, ale nedavno jsem se na to dival a rikal si: "mit ty penize...".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 06. 2001 23:08

Jirko,

ty to pletes.

xber to takhle ze jsem Linux-neznalec, jen jsem zkusil instalovat Suse a jednou i Mandrake  , libilo se me to to ano ale pak jsem prave narazil na problem {a to se bavim o milionech a milionech domacich uzivatelu PC ktery take narazi na to same s jakoukoliv distribuci Linuxu} ze vlastne pro Linux nic neni, a to ze moje oblibene veci pod Linuxem nezpustim .

a proto preci pouzivaji ten OS, ktery jim vyhovuje a je pro ne. Proc nekoho nutit jit jinam, kdyz mu stavajici situace vyhovuje? Chci-li hrat hry zustany na Windowsech a jsem stastnej clovek a nejakej Linux mne nebude vubec zajimat. Treba ho vyzkousim, ale proc se zbavovat i toho co jsem doposud s uspechem pouzival, to vsechno musi byt extrem bud jedno nebo druhe?

Proc sem tahas Billovi miliardy? Nikdo preci nevyviji Linux proto aby se Bill mel spatne. A ze Linux neni rozsirenej prece neni pravda, jako desktopovy OS ano, ale vsichni preci nemaji PC na hry. Tady je problem, ze se na vec divas s pohledu domaciho uzivatele, ktery si chce zahrat svoji oblibenou hru, mimochodem zkousel si ji spustit pod Win NT(?)  Jak jsem psal puvodne srovnavas nesrovatelne (Je lepsi Tatra nebo BMW). Rekni si co chces na PC delat podivej se co Ti ten, ktery OS nabizi a pak poznas co je pro tebe lepsi, jednou to bude ona Lopraisova Tatra, podruhe zas limuzina BMW a ty si vyberes. Stavet vse do pozice bud a nebo je nanic, i kdyz ... potrebuji asi dve Tatry pisku, privez me je tou limuzinou /ta je prece lepsi, maji ji i na hrade/ ;)Ze vyrobce modemu nema ovladac pro Linux za to prece nemuze Linux ani jeho uzivatele, ale jen ten vyrobce. Mimochodem vyrobce meho modemu taky nema ovladac pro Linux, ale on presto funguje.

Co ma Linux vytrhavat, kdyz je vetsina uzivatelu s Win spokojena? Uz zase se stavis do pozice budu mit jedno nebo druhe, proc? Chces hrat hry/u/ nechej si Windows, chces si vyzkouset Linux nainstaluj si i ten. Vzdyt Ti nikdo nebrani. A ze vyvojari nehodlaji prepisovat popularni hry pod LInux je zrejme, ono by to ani jaksi pravne neslo. Oni ty hry totiz nejsou FREE, a ted nemyslim ze nejsou zadarmo, ale on jejich vyrobce si nepreje aby si do jejich zdrojoveho kodu zasahoval a pokud to nerespektujes porusujes licenci a pouzivas hru nelegalne. Tedy jedinej kdo ti tu hru pripravi podf Linux je jen jeji vyrobce. Nakonec on te nekdo nuti, aby jsi presel z Win na Linux, a nez ti bude fungovat tvoje hra ze si mas hrat s databankou? Urcite ne a proto zustan u Win.

Do auditka i kamkoli jinak se klidne podivej, moje poznamka nebyla myslena spatne. Jestli je 80% "linuxaku" hrubejch hulvatu, mohu se zeptat kolik jich znas, ze Ti ani jeden neporadil kde nejake linuxove programy ziskat? Mimochodem jsem taky "linuxak" a tedy s nejvetsi pravdepodobnosti i hrubej hulvat?

Pokud se mne ptas kde ziskas linuxovou distribuci SUSE 7.1 Profi zdarma, tak te nepotesim asi nikde. I kdyz vlastne pokud najdes nekoho kdo ji vlastni a vypali Ti ji na CD nebo treba pujci a pritom za ta CD nebude nic chtit, /viz. licence SUSE/ tak u tohoto "linuxaka", kterych znas mraky, kdyz o nich tvrdis, co je 80% z nich zac.  Jinak SUSE 7.1 Profi nemuzes ziskat zdarma protoze se nejdna o cisty OS Linuxu, ale distribuci, ktera obsahuje prave uz zminovany manual, instalacni podporu ze strany fa SUSE a taky jine aplikace, ktere nejsou OS Linux ale jsou pod timto systemem distribuovany treba i zdarma, nebo se taky muze jednat i o dema, protoze za ne chce vyrobce zaplatit. Takze v distribuci treba najdes el. kancelar StarOffice 5.2 (zdarma - http://www.sun.cz  ale hledej, ja to nestahoval protoze kdybych si mel stahnout onech osm CD co obsahuje SUSE 7.1 CZ po dial-upu asi by me ten Linux vysel pekne draho ), nebo graficky editor napr. Gimp (zdarma na : http://www.gimp.org) , server Apache atd. A pritom se nemusis omezovat na SUSE existuje RedHat, Mandrake, Debian atd. staci si vybrat. Pokud jde o odkazy zkousel jsi treba stranky http://www.suse.cz  nebo http://www.linux.cz , ( ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/ ) nyni treba RedHatu 7.1 CZ,  a v menu napravo pak i odkazy jiné? Mimochodem tam zjistis i jak je to s tim Free. Abych nezapomnel nechce se Ti vesechno stahovat zkus se podivat na stranky http://www.vypal-cd.cz nebo http://www.linux-cd.cz pravda neni to zdarma, ale nekdo ta CD musel koupit, naplnit je obsahem, zabalit a poslat a myslim, ze 199,- za dve CD neni tak moc.

Kazdej uzivatel, ktery chce Linux vi kde ho najde a ziska. Treba si ho koupi s novym PC :) Pokud jde o emulatory uz Ti nekdo odepisoval, tak to nebudu opakovat. Pokud jde o vyrobce Linuxu ten ti ho asi neposle, ten ho dal na internet odkud si ho mas stahnout. Ty stale mluvis o distribuci, ktera obsahuje jak Linux tak programy ktere pod nim pracuji. SUSE Linux nevyrabi!!! podili se na vyvoji, ale neni jeho vyrobce. To je to prave to Free, ze si Linux upravis do sve podoby tak jak potrebujes. Proto vsechny distribuce linuxu jsou a nejsou stejne, jsou postaveny na stejnem jadre ale treba obsahuji jine aplikace, jsou jinak zamereny apod. ( precti si http://www.linux.cz ).

3: Po instalu O/S Linux {pokud tedy najde ten pro ktery se rozhodl} smazat Winxx a zapomenout ze zaplatil xx$

to zatim chces jenom ty, ja netvrdim, ze pokud chces mit Linux nesmis mit Windows. Ono se to opravdu nevylucuje. Dokonce je muzes mit na jednom PC a treba si vybrat pri bootu chces-li Windows spusti se Windows, chces-li Linux spusti se Linux. Nebo pouzijes emulator a Windows spustis pod Linuxem.

Pokud jde o tvou dvacetistrankovou brozurku, urcite byla moc pekna, ale treba prave ona SUSE distribuce ma ty manualy tri. Pricemz ten v cestine - instalacni ma asi 500 stran. Taky Ti poskytuji instalacni podporu, kterou pri stazeni z internetu nemas, instalujes pomoci grafickeho instalatoru, takze to zvladne kde kdo atd. Nehlede na tu skutecnost, ze jak uz jsem psal ma SUSE 7.1 CZ celkem 8 CD s aplikacemi, takze pro stahovani z netu by mne to pri dial-upu stalo asi o trosku vic, nez onech 2.500,- Kc za ktere se v CR prodava. Ber to asi tak ja jsem vyrobce marmelady a tvrdim, ze je zadarmo a zadarmo ji poskytnu i tobe coby cukrari, ale ty ji nacpes do koblih a budes je prodavat za korunu. A dle tveho vykladu jsem lhar protoze moje marmelada neni zadarmo, ale stoji korunu, (pocukrovana 1,50) ;) Chapes? No a ted zamen Marmelada = Linux, kobliha = distribuce treba SUSE.

Mimochodem, kdo ti rekl, ze v distribuci SUSE 7.1 Profi jsou jenom DEMA? To jsi jenom tak placl, vid? Nakonec mala rada nebud malej extremista, a snaz se najit treba kompromis, kterym muze byt prave Windows a Linux na jednom HDD, k cemuz Ti ma pomoci prave i treba Win4Lin. Pokud to budes stavet neustale ve stylu bud jedno nebo druhe, vzdycky najdes neco co ma lepsi u prvniho a jine zase u druheho. Kdxyz to skloubis, muzes vyuzivat lepsich stranek obou :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pet  |  03. 06. 2001 01:05

Chtěl bych jenom pochválit Jirku a Martina za celkem slušnou diskuzi. Z toho by se měl právě udělat článek jak přejít z Win na Linux a proč a maximálně objektivně : co to přinese, co to nepřinese, k čemu a v čem je lepší Linux, k čemu a v čem Windows. Aktuální problém je, že spousta laiků windowsářů má představu "Linux zdarma, vše zdarma, Linux je lepší než Win" všude čtou jak je Linux super, tak hurá do toho a následně docela narazí a nadšení je pryč a když to po čase zkusí znovu, narazí opět. Já též zastávám názor, že se nemůžou Win a Linux srovnávat, protože jsou to naprosto rozdílné OS  a přimlouval bych se za to, aby když už někdo někomu instaluje Win, tak aby mu tam nainstaloval  současně i Linux, aby se dotyčný mohl Linux postupně učit.

Pokud Windowsákovi nainstalujete jenom Linux tak to dopadne asi tak : "Hele já na tom potřebuju teďka dělat tohle a tohle a

a) tady to nejde

b) nemám čas zjišťovat jak to udělat

tak mi tam raději dej/vrať Windows". (Zvyk je železná košile!!!!!)

Podle mne může aktuálně Linux prorazit mezi uživateli Win pouze dočasnou symbiózou s Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 22:28


Jeste by to chtelo pridat instalaci ekvivalentniho boot manageru a zakladni nastaveni systemu a mame z toho navod pro zacinajiciho uzivatele jako vysity. Pak uz to cele jenom povesit na nekolik webu a cekat na ohlasy.

tak co vy na to CPressaci ???

Admin

PS: ja na to cas nemam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman K. Onderka  |  04. 06. 2001 20:06

Díky za tip!

Jen nevím, jestli na to opravdu nemáte čas vy, když to máte tak bezproblémové se správou serverů a když máte čas na...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  03. 06. 2001 05:27

Martine

dobre mas pravdu ,ale ja jsem to nemyslel tak ze jen Win nebo Linux, sam jsem mel na HDD jak W2k tak Linux Suse a pak zase W2k {prave proto ze W2k pouzivam protoze Win98 a ted ME je HRUZA } plus Mandrake 8. Linux se me libi prave proto ze je jinej nez Win ktere jsou vsude ,jsem sice odchovanec Windousaku ale myslim si i ja ze diky Win neni moc vyber prave pro lidi doma.Vsichni lide doma maji Win , pod Win jdou hry ,diky hram mohou vyrobci HW {jako hlavne VGA a memroy} vydelavat velke penize protoze po dohode s vyrobcem her udelaji hru ktera by VUBEC nemusela zadat 32MB video card ale zadaji a tim padem lide koupej nove VGA card a vsichni jsou spokojeny a HW a hry se prodavaji jak na bezicim pase

Dobra tedy nejsem takovej lajk jak se to asi jevi , psal jsem ten prispevek ale V GLOBALE prave tak jak se jevi lajkum ktery si jdou koupit PC {mam malou company na PC vmjv - computer -  takze se s lidma setkavam minimalne 2 x tydne kdy mame prave rozmluvu o O/S do jeho noveho PC ,samo ze vsichni chteji Win ,ja se snazim lidem povidat ze existuje i neco jineho nez Win a hned se ptam co ty lide budou chtit delat na tom novem PC co si u me objednavaji,na 100% reknou ze chteji na net a na dopisy a na email a dat si tam treba rocni TAX takze neco na taxe ,hned jim nabizim Linux a oni poslouchaji a jevi se jim jako OK ,ale pak narazime na trable "a jake hry si tam da muj syn ,nebo moje deti " a je to v HAJI ( Tim Linux konci a nastupuje Win na 90% Win98 SE protoze synackovi rekly kluci ve skole ze na W2k mu nepujde ta a ta hra{ona to sice neni pravda ja jsem zatim rozchodil vsechny hry co jsem dostal do rukou pod W2k  a i moje AOE II jede pod W2k a dobre}.Proste diky tehle opominenosti od Linux {jak rikam je jedno jaka distribuce je proste Linux neuzivatelnej pro lidi domu a tim padem nemaji ani vyrobci potrebu delat neco pro Linux , velke firmy si koupej PC a maji je jak inventar a to 100let ,ale lide doma porad kupuji a upgraduji PC a tim davaji vydelat firmam a vyrobcum proto dokud Linux nezabere alespon 15-20% domacich PC tak nema sanci } je to v haji.

Ja osobne znam 10 lidi co maji Linux prevazne red hat a debian a jeden pan {vysokoskolskej profeosr } ma Suse 7.1 CZ profi , dale jsem chodil jeden cas na Pruvodce kde jsem se ptal ANO jako lajk protoze jsem lajk v Linux a dostaval jsem zezacatku sice rady ale jako pro POKROCILEJSIHO zajice a ne pro lajka {ale ty rady byly prvni dva dny pak jsem zdelil ze sice dekuji ale ze me to nic nereklo a uz to jelooooo a ty hovadko a ty .... a ty .... a ty .... atd. a uz me hlali jak nadnutou kozu a pak  se jen bavily na muj ukor a stridave me nazivali vsim moznym a posilaly me do kramu pro Windows takze kdyz to sectu tak 10 lidi co znam plus tech asi 30-35 na tomto audiku plus dalsi auditko na CS tak ze to je dalsich asi 30 mozna 40 lidi takze moje statistika je vcelku OK proste 20% Linuxaku je slusnejch a 80% hulvati , ja jsem clovek otrkanej takze me uleva nejakeho sprosteho Linuxaka ale i treba Windousaka nerozhaze ,ale jsou lide ktery se dost podivi ze je jim nadavano a to dost ostre "staci se podivat sem" a ty pak Linux pusti z hlavy a to na 100% }.

No takze to jen na vysvetlenou, osobne me mrzi ze za dva roky co jsem poprve neco zaslechl o Linux a zkousel jsem ho se NIC NEZMENILO a Linux dal nema co nabidnout nez Office a par veci ( Jinak to ze na Suse je to same DEMO to je svata pravda Suse 6.4 jsem zkousel a co jsem si vybral tak to bylo jen a jen demo [dohromady jsem si vybral asi tak 15-20 veci uz si nevspominam co vse ] no a Suse 7.1 profi jsem jeste nemel cas zkusit ,ale chystam se na to no a Mandrake to sakra nemam musim nekde sehnat tu novou osmicku Je fakt ze install MAndrake v grafickem provedeni je podstatne lepsi nez u Suse 6.4  , Suse zase je lepsi radeji instalovat z YAST1  ta graficka instalace nedela co ma. Ted mala perlicka o Linux Suse 6.4 a tech podpore: koupil jsem si Suse 6.4 a instaloval v YAST 2 graficka instalace a samo jsem jel krucek za kruckem podle "zaplaceneho" manualu ANO ANO 500 strankoveho {sorry trochu rejpu} no a vse se jevi OK jen me to vynechava install mysi a trochu si to dela co chce kdyz zadam kam se to bude instalovat na jakej HDD , no a zkousel jsem to asi 4 x pak jsem se naprd a nasal na Suse.cz a zadal o pomoc Presto ze jsem v USA  tak me "lektor z Suse CR " vyhovel a napsal me jak to mam delat , proste me svejma slovama napsal co je v manualu Takze jsem to delal a hle ...nic zase to same  install mysi NIC a nakonec zase mam Suse tak kde bejt nemelo . No dopisoval jsem si stim panem asi 14 dni nakonec me takrka vynadal a napsal ze dava lekce instalu Suse a porada kurzi a ze to vsem jde jen "Vam pane NE , prosim Vas a to bez urazky , vrat te se zase k tomu co jste mel pred timto HROZNYM pokusem o install Linux Suse 6.4 protoze nejsem schopen Vam poradit jak mate udelat neco co se dela bezne bez problemu" a tim se mnou pan "lektor" skoncil (( No neva rikam jsi hold jses VUL a pan lektor to odhalil ale asi za 2 mesice najednou ctu na netu ze Linux Suse6.4 od Nemecke firmy ktera slibuje dost na poli Linuxu v utoku na Billovi Win se stala chyba a Suse 6.4 se v instalu YAST 2 nechova jak ma )))) ale ze novej Suse 7 uz bude opraven a vse bude OK a novej SUse7 bude lepsi a ..................... atd. Prima rikam si tak Jirko ty nejsi takovej VUL jsou lepsi ...pan dava kurzi a prednasky o instalu Linux Suse v grafickem a textovem provedeni kazdej den a chudak ani nezjistil ze Suse 6.4 na chgyb jak much a nedela co ma ,jaks taks jde instalovat pod YAST 1 )) !!!! takze to byl jen malej "rejp" na tu zaplacenou instalacni podporu pro Linux Suse !!!!!

 

No abychom to ukocily , ja myslim ze pokud chce Linux vsech podob prorazit musi se dostat do pokoju a pokojiku pekne k lidem doma  a pak se stane zajimavim pro vyrobce jak SW tak HW ,ale zatim to bohuzel nedela a to je VELKA chyba  !!!!!

Jestli je Win nebo Linux lepsi jako takovej to je asi nesmysl ano pro kazdeho jinak ale zase je fakt ze nejvetsi podil ma Win  a to jen diky neschopnosti Linuxu , pak to ze reklama hraje velkou roli NIKDO nepopira ale Linux nema co do te reklamy dat Ok jen Office a max neco okolo ,ale to je malo lide si dnes vsimaji co vse se na tom da delat a to je dulezite pro vsechny vyrobce .Napsat hru treba jako AOEII by jiste nebyl problem pro programatora z Linux ,ale sakra PROC TO NEUDELA ????? nebo Diablo ...nebo jinou hru ..nametu je z Win dost a hned by se Linux zviditelnil ,ale to ne asi neni cas nebo co

Ja osobnje bych to rekl tak ze Linuxaci MOC staveji na tom "profi O/S" a prehlizeji obyc cloveka a jeho slabustku pro hry a tim asi nevedomky {nebo hold tam nahore kde se nosej Linux nosanky neni videt ty lidicky doma u svejch PC jak hrajou hru  nebo cumeji na film } samy zatracuji Linux (Proste Linuxaci HALOOO jsou tu i lide ktery nejsou profici a maji svoje PC na hrani a na zabavu a tech jsou miliony toho jste si nevsimly ale Bill ano a tak ten lidem dal Win a udelal jin z computeru i domaci hracku a dnes je WIn na vrchu  a Bill je miliardar ;_)) a hold Vy jen zavistive cumite a rvete na vsechny strany jak VAs linux je free a jak je stalejsi a dobrej a jak Bill ukradl DOS a na nem postavil svoje imperium ale to je preci nesmysl dobre vite ze NIKDO nebude 200 let uzivat DOS jen nebo jen original DOS aby nekdo nerekl ze nebejt DOSu tak nejsou Win ) To je trochu trapne ne )) To byste mohly rvat treba na Forda ze nebejt vozu s konma tak nema auto ) take Ford vzal vuz a jemu dal motor a bylo auto PRO VSECHNY stejne tak Bill vzal DOS a udelal O/S PRO VSECHNY )))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 12:16

Jirko,

ale tohle uz je o necem jinym i kdyz stejnym :) Uz neresime je Linux zadarmo, ale ciste otazku "neumi vsechno co bych si predstavoval" a prave proto mame OS nekolik, a tak je to v poradku. Jeden ma rad holky druhej zase vdolky. Proste vyberu si ten OS, kterej vyhovuje me, pokud vsechny me pozadavky nesplni OS jeden,  musim najit jiny /nebo ho treba i napsat/, pripadne OS pouzivat nekolik at uz s emulatorem nebo bez :)

Co se tyce tve statistiky nevim, ale myslim ze ani moc nejde o to jestli to byli Linuxaci, Windowsaci ale spis co to bylo za lidi. Stejne tak s technickou podporou jakehokoliv produktu bude zalezet na koho natrefis, nekdo se na tebe vykasle a odkaze te jinam, nekdo Ti pomuze vic nez musi ... Je to o lidech.

No abychom to ukocily , ja myslim ze pokud chce Linux vsech podob prorazit musi se dostat do pokoju a pokojiku pekne k lidem doma  a pak se stane zajimavim pro vyrobce jak SW tak HW ,ale zatim to bohuzel nedela a to je VELKA chyba  !!!!!

copak on Linux chce porazit Windows ve smyslu, ze nikdo nikdy o Win uz neuslysi? Vzdyt zalezi na tobe na uzivateli co Tobe vyhovuje a muze ti byt prece jedno jestli se to jmenuje tak ci onak. Proc mas pouzivat Linux, kdyz v nem nic co chces na PC provozovat, nefunguje a na druhou stranu proc mas pouzivat Windows, kdyz muzes pouzit treba Linux, a vyhovuje Ti vic. Jak uz nekdo psal pouzivej to co potrebujes a nedivej se na to jestli se ona vec jmenuje Windows, Linux, Solaris nebo nejak uplne jinak.

Ja osobnje bych to rekl tak ze Linuxaci MOC staveji na tom "profi O/S" a prehlizeji obyc cloveka a jeho slabustku pro hry a tim asi nevedomky {nebo hold tam nahore kde se nosej Linux nosanky neni videt ty lidicky doma u svejch PC jak hrajou hru  nebo cumeji na film } samy zatracuji Linux

ale oni treba ten Linux takovy chteji mit :) Mimochodem nejakou hru si muzes koupit i u SUSE (http://www.suse.cz ) ale pocitej s tim, ze jich ani zdaleka neni tolik co pro Win (zalezi na vyrobci te hry, jestli ji che mit pod Linuxem) a nejsou zadarmo, kdy cena je _asi_ na stejne urovni jako u Win. Ty porad zijes v predstave, ze tvurce OS ma pod nej taky psat hry? Vzdyt to neni ani u Windows /vim, ze nekolik her vytvorili/, vzdyt primarne ty hry jsou od spolecnosti co s Microsoftem nemaji nic spolecneho /krome platformy/. a ty bud hry pod Linux pisou nebo ne.

... a udelal jin z computeru i domaci hracku a dnes je WIn na vrchu  a Bill je miliardar ;_)) a hold Vy jen zavistive cumite a rvete na vsechny strany jak VAs linux je free a jak je ...

hop a jsme zase zpatky :(  Pokud jde se tyce tech Billovejch miliard porad o nic mluvis ty, a tak nevim kdo zavistive cumi (taky takovy maly rypnuti) O tom Free uz nebudu psat, napsal jsem uz toho pomerne dost, kdo chce tak to vyse najde.

take Ford vzal vuz a jemu dal motor a bylo auto PRO VSECHNY stejne tak Bill vzal DOS a udelal O/S PRO VSECHNY

a myslis, ze Ford vzal vuz souseda, aniz ten by mu k tomu dal souhlas, nebo pouzil svuj vlastni ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Linux ?  |  03. 06. 2001 12:37

Tak tady bych si trochu rejpnul. Myslim, ano jsem si temer jist, ze lide, o kterych mluvi Jirka - skalni priznivci, z nichz 80% jsou totalni hrubci (a pravdepodobne titiz, co se podileji na vyvoji ) - opravdu chteji WINDOWS vymazat. Mam pocit, ze i kdyz pisou radeji o lepsi bezpecnosti, stabilite, atd. (mimochodem nerozumim moc dobre tomu, proc mi zatuhne cela stanice, kdyz si pustim - v urcite dny samozrejme  - Netscape Navigator), citim z nich nejaky druh frustrace, zakomplexovanosti, ktera smeruje zcela jiste k destrukci, nenavisti atd. Tolik psychologie . . .

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 14:28

Hmm ... Nemohl by jste prosim uvest i muj psychologicky profil, jsme-li uz u te psychologie?

Jen tak mimochodem kolik skalnich linuxaku, podilejicich se na vyvoji Linuxu osobne znate? Jirka uvedl jakou skupinu linuxaku tvori jeho vzorek, co vy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  04. 06. 2001 17:13

Martine ja myslim ze Ford jen "okoukal" vuz a svuj si nechal ve stodole A ty penize co onich porad ja pisu ,tak jestli to nebude tim ze na nich stoji svet (( proste penizky jsou vsude a ja proste neverim ze i Linux se podili na {pokusu o likvidaci nebo alespon oslabeni Billa" jen tak pro dobrou vec a prosazeni Free O/S )) tomu opravdu neverim stejne jako ze meverim ze vsechny zakony na potirani nebo usmernovani monopolu se delaji jen proto aby lide byly radi ze nemuze nekdo ovladnout trh Ne je to proto ze  monopol dela velke penizky do jedne kapsy , ta kapsa je pak moc velika a muze menit i vlady a udavat smer a to se nezamlouva hlavne tem co NIC za celej zivot neudelaji ale ziji na ukor VSECH {politici atd.}

No nechame toho podiskutovali jsem dobre ,ale je to vsechno moc a moc slozite ja myslim ze je tu boj a M$ o jeho zniceni alespon o jeho 50% likvidaci a Linux v tom ma prsty a to dost, a my vsichni uzivatele jsme k tomuto zameru vyuzivani {viz nase dohadovani treba i tady na Zive.cz}.

No uvidime co bude Jsme malickati pani na to abysme se k necemu dopracovaly )

Ale dikkk za dobrou diskuzi ) Jsem rad ze jsem zase poznal dobreho slusneho Linuxaka  a pokud budes nekdy neco chtit nebo zase jen pokecat tak tady je moje adresa vmjv@vmjv.com  AHOJJJJ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  03. 06. 2001 14:30

pro Jirka

Nechci se vám míchat do diskuze, ale mám pocit, že si trošku vymýšlíte - distribuce SuSE 7.1 CZ professional NEEXISTUJE a tudíž jste ji nemohl nikde vidět, ani jsi nemohl vyčíst, že její cena je $90 (cena SuSE 7.1CZ je 2.310,- Kč normální a 1.440,- Kč upgrade). Rozdělení professional a personal bylo ve verzi 7.0 - to ale nebyla cz distribuce. Plně česká distribuce SuSE 7.1CZ nemá verze professional a personal. Distribuce SuSE 7.1 CZ existuje pouze v jedné verzi jenž má českou verzi krabice, velký český manuál (3 menší anglické), 8 CD-Romů přičemž na osmém CD je instalace českých StarOffice 5.2 a aktualizace sax2 a sdb_cz.   

SuSE Linux používáme u nás v práci a já doma už od verze 6.2 (pak 6.3, 6.4, 7.0, 7.1 a teď v červnu má vyjít verze 7.2) a dále zmiňovaný RedHat znám od verze 6.1 (dále používám Slackware, Tiny, FLUF atd...)  


Déle jedno CD-ROMová distribuce SuSE 6.4 není DEMO, ale Evaluation verze - je to plnohodnotná distribuce SuSE, ovšem z omezeným počtem aplikací (omezení je dáno kapacitou CD).
Stejně jako RedHat 7.0 za 198 Kč od ComputerPressu taky není demo, ale plnohodnotná verze RedHatu. Liší se ale od plných verzí počtem CD s aplikacemi a přídavným softwarem.
Plná verze Official RedHat Linux 7.1 Deluxe version (Intel) ale stojí 4504.50- Kč.
Plná verze Official RedHat Linux 7.1 Professional version (Intel) stojí 9334,50- Kč
Nicméně i verze od ComputerPressu je plně použitelná a jsou tam všechny věci potřebné k fungování serveru, či desktopu (StarOffice 5.2, KOffice, TEX, Apache/php/MySQL/PostgreSQL GIMP atd....). 

Pokud jde o instalaci Linuxu - pracuji jako správce s PC na kterých jede Win 95/98/98SE/NT/2000 a SuSE Linux 7.0 a 7.1. A pokud jde o tu instalaci Linuxu - ještě se mi nestalo, že bych ho někam nenainstaloval. Stejně tak jsem všude nainstaloval i různé druhy Windows, přestože i vámi preferované Windows mají při instalaci problémy např - WinNT do service Packu 3 nemá ponětí o tom že existuje AGP port, do service packu5 nenadetekují ZIP mechaniku (musí se zavádět Omega drivery),  pro Win 2000 neexistují drivery k některým scanerům (jak novým tak starým), Win 95/98 mají při instalaci problémy s některými 3Com síťovými kartami, WinNT vám při instalaci na nepředformátovaný disk nepovolí udělat větší C parttion než 4000MB (i když máte disk 20GB) atd... atd... další zajímavostí např Win 2000 je to, že při restartu s vypnutým (off)  externím modmemem Win 2000 přestanou tento modem vidět a musíte dát znovu check hardware changes, atd....

Takže pokud jde o instalování Linuxu a Windows - obě instalace mají svoje mouchy. Pokud jde o soužití Linuxu a Windows s hardvare - oba OS mají své mouchy.
Pokud jde o soužití Linuxu a Windows s uživatelem oba OS mají svoje mouchy :o)

Btw jen tak mimochodem u Linuxu se mi ještě nestalo, že by mi instalace nějáké hry, nebo softwaru rozhodilan konfiguraci OS. Což je u Windows 95/98 normální. Například kamarádovi na Win 98SE hra EARTH (2041 nebo ak něják) přepsala drivery ke grafice a mohl celé Windows instalovat znovu.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 18:00

Tady se musim Jirky zastat, on nikde nepise o verzi CZ. Navic, i kdyz jen tak mimochodem zminuje, ze je v USA (viz. jeho anabaze s techn. podporou) a tam je jak verze Professional tak Home. Akorat ta Profi" nestoji $79, ale jen $ 69.95, update pak $ 49.95,  Home $ 29.95, a od 15. cervna budou mit za uvedene ceny i verzi 7.2..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  03. 06. 2001 23:58

Pro Martin:

Cituji z Jirkova diskusního vstupu: "... jeden pan {vysokoskolskej profeosr } ma Suse 7.1 CZ profi ..." 

Takže tak.

A ještě drobnou opravu - v USA  existuje SuSE ve verzích Professional a Personal (ne home :o)

Ale jinak s vámi souhlasím :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  04. 06. 2001 17:23

Martine vsude maji jine ceny Ja jsem v MI a tady stal tolik co uvadim ale asi pred 2 mesici ted uz urcite zlevnily a maji na to nejakej rabat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 06. 2001 18:03

Jo, a do diskuze se klidne michejte ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
František S.  |  26. 06. 2001 15:34

Nedá mi to...

Jirka tady napsal na začátku dost nenávistný vzkaz všem Linuxákům, navíc ne zcela pravdivý a už vůbec ne fundovaný. Ne že bych snad Jirkovi nepřál, že mu slušně odpovídáte a argumentujete s ním, ale nemůžu jen tak poslouchat jeho fňukání, jak se on na všechny slušně obrací a odevšad ho ti hnusní hrubiáni linuxáci s nadávkami vyhazují.

 

PŘEČTĚTE si jeho první příspěvek, mám pocit, že jeho vstup do diskuze byl samá nadávka a urážka a divím se, že se s ním ještě někdo vůbec baví. Když někomu dopředu řeknete tolik nehezkých slov, můžete čekat, že vás všichni pošlou do hajzlu. Jak je vidět, linuxáci nejsou zas takoví šmejdi.

Co se Linuxu týče, je to určitě velmi složité. Já sám jsem s ním začínal s velkými problémy a dosud jsem s ním na kordy. Jsem WINDOUZÁK. Ale už mne to neba. Zkusil jsem BeOS, QNX a Linux a musím říct, že teď mám na počítači všechny tři systémy. Používám XOSL jako boot manager, je to asi to nejlepší, co můžete sehnat, disk mám rozdělený na několik partition, pro každý OS jednu a navíc několik datových ve FAT16, abych mohl přistupovat k datům ze všech platforem.

Co je velmi podstatné: všechno, co mi jede pod Win, včetně Win98, jsem ukradl. Nic jsem nekupoval. A stydím se za to před vámi. Nicméně, říkám to pro to, že kdybych si to měl koupit, asi by moje rodina neměla na chleba.

Linux, QNX a BeOS mám opravdu jen za cenu médií. A co potřebuji? Brouzdat se po netu můžu pod kterýmkoliv systémem (není pravda, že sehnat modem pro Linux je problém, kdybys Jirko zašel do CompUSA (nebo do CircuitCity, BestBuy atd..) a koupil si externí modem, máš po problémech, taky jsem žil ve státech, vím, že to není absolutně ŽÁDNÝ problém, ani nemusíš nikam volat), posílat emaily taktéž, přehrávat hudbu, editovat grafiku, psát dokumenty, pouštět videoCD nebo chatovat (s ICQ si nejsem úplně jist, ale snad by se našly nějaké náhražky i pod BeOS a QNX). Co jde pod Linux, BeOS a QNX hůře, ne-li těžko, je hrát hry, ale jak říkám, mám na pecku všechny systémy a proto NO PROBLEM.  Mimochodem, jediné koupené hry mám Quake3, HalfLife a F22ADF, zbytek jsem také ukradl. A co ty, Jirko, kolik sis toho opravdu koupil a koliks toho nakradl? Koupil sis WIndows? Pochybuju, hádám, že v USA pracuješ na černo někde na hotelu, voraj tam s tebou za 5.5 na hodinu a proto asi taky koukáš na každý dolar. Až si budeš muset všechno koupit, bude tě sakra bolet peněženka pod Windows. Hlavně co se her týče, protože spousta aplikací je i pod Win zdarma, např. PC Suite 602.

Příště, až budeš chtít vlézt do nějaké diskuze, začni slušně a na oplátku budou ostatní slušní k tobě.

Tentokrát to máš od těch linuxáků hrubiánů grátis, příště už budeš muset vyrukovat s omluvou.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  04. 06. 2001 08:59

"např - WinNT do service Packu 3 nemá ponětí o tom že existuje AGP port, do service packu5 nenadetekují ZIP mechaniku (musí se zavádět Omega drivery),  pro Win 2000 neexistují drivery k některým scanerům (jak novým tak starým), Win 95/98 mají při instalaci problémy s některými 3Com síťovými kartami, WinNT vám při instalaci na nepředformátovaný disk nepovolí udělat větší C parttion než 4000MB (i když máte disk 20GB) atd... "

Kdyz vysly WindowsNT nikdo, krome mozna par lidi v laboratori kde ten port zacinali vymyslet, o nem nemel ani tucha. Takze je naprosto logicke ze jej WinNT bez servicepacku neznaji. Ani Microsoft neumi predvidat budoucnot a psat ovladace pro port ke kteremu jeste nejsou specifikace...  to same se da rici i o disku... proste jsou prastare. A ze to Linux umi? No, pokud Linux ktery byl vydan ve stejny rok jako WinNT umi AGP, tak pak snim svoji kosili.

Ano, nektere ovladace k Win2k nejsou. A k Linuxu jsou? Mam pocit ze je tam tech ovladacu po certech mene, nezda se Vam?

Zipku nevim, ja mel WinNT na svem stroji a aplikoval jsem (je to asi pul roku) po nainstalovani SP 6a ze ZIPky, neb jsem si jej donesl z prace. A ovladace od IOmegy primo nesnasim, takze jsem si je tam urcite neinstaloval

Prestante prosim argumentovat takto nesmyslne. Je to vyslovene manipulace s fakty. Kdyz nereknu pulku informace, vyzni jinak. Pripomina mi to propagandu byvaleho SSSR. Po valce vstoupla vyroba mydla v SSSR na dvojnasobek. Sovetsky lid zase dosahl obrovskeho technlogickeho pokroku atd.... ale uz se nereklo ze k jedne fabrice pridali druhou a stejne to pro cely SSSR nestacilo a na mydla se staly fronty dal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  04. 06. 2001 11:12

Pane Gallina - co takhle popsat Vaše reálné zkušenosti ze života, práce a instalace Windows a Linuxu? Místo psaní o "propagandě bývalého Sovětského Svazu".
Já správcuji/instaluji/upravuji/spravuji oba dva systémy přeněji řečeno Windows ve verzích 95/98ú98SE/NT/2000 a Linux SuSE 7.0 a 7.1. 
Zkuste mi napsat s jakými verzemi Windows a Linuxu pracujete vy.
Zkuste mi napsat co Vám nejde při instalaci Linuxu (a jaké verze) co vám nejde při instalaci Windows (a jaké verze) a můžeme se bavit.
Ale vaše "...  Ano, nektere ovladace k Win2k nejsou. A k Linuxu jsou? ..." je mimo mísu - vy pořád tvrdíte (jeden z vašich oblíbených argumentů), že k Linuxu nejsou ovladače - když já řeknu že ani u Windows to není všechno OK - tak se vám to nelíbí a označíte to za  "...  nesmyslné argumenty a  vyslovenou manipulaci s fakty ...".
Váš argument že na Linux nejsou některé hw ovladače má smysl a nemanipuluje fakta, a můj argument, že na např Win 2000 chybí ovladače ke scanerům je nesmyslný argument a manipulace s fakty. S tím hw bych mohl klidně pokračovat dál - Win 2000 např na zvukovku CM 8330 cpe svoje nevhodné ovladače a ovladače od C-Media nechce přijmout (po domluvě je přijme), externí fax/voice modemy od 3ComUS-Robotic detekují jako Sportser a nacpe tam ovladače které nefungují (Win 95/98/98SE s tím ptoblémy nemají a NT taky - to sice ten modem nepozná vůbec, ale aspoň tam necpe svoje nevhodné ovladače a nechá si nainstalovat originály od 3Comu) atd... atd...

Jak jsem napsal někde výše - jak Windows tak Linux mají svoje pro  a proti - pro někoho kdo bude na PC hrát převážně hry a sem tam něco napíše a browsí po internetu nemá Linux smysl - na něm si moc nezahraje. Pro někoho, kdo chce vyvijet aplikace pro Windows, taky nemá Linux cenu, situaci v CADech neznám, ale pro člověka, který má doma PC na internetování a jako domácí kancelář na psaní dopisů a mailování atp - pro toho je Linux víc než dobrou volbou. To stejné se servery - na něco je dobrý Windows, na něco Linux, na něco BSD.

Podle mě je dobré to co dělá Mironet - na primární disk Windows a na sekundární Linux zdarma, aby si ho mohl člověk "ošahat".   

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  08. 06. 2001 08:07

Petre, ja jsem Vam ukazal jak "mlzite" napr s tim velkym diskem, s AGP portem. Priznate ze je to logicke nebo budete dal tvrdit ze za to ten zly MS muze?

Pracuji denne s Windows 2K Professional SP1, Windows NT 4.0 WorkStation i Server 4.0 SP 6a, Windows 98 a Windows 95 OSR2, dale pak s Exchange 5.5 SP4.

Na Windows jsem se nesetkal s vaznejsim problemem co se tyka ovladacu. Ano, pro scanner ovladac nemam. A ani nebude...ono se to da cekat u 6 let stareho nesmyslu. Pro nove ovladace jsou, sice ne pro vsechno ale pro rozumne znacky mam.

To co jste si vydedukoval jste si vydedukoval opravdu velmi zajimave, protoze mojeprirovnani se tykalo v PRVNI rade Vaseho "blabolu" o AGP portu. A Vy moc dobre vite ze to co jste napsal je nesmysl. Uznate to? 

Co mi v Linuxu neslo? Rozjet UltraDMA 33 a 66, grafika mi nejela s akceleraci, modem (externi ani interni) se mi nechytl... a to vse ani v RedHatu 6.4 ani v SuSAkovi 6.4ce, v CorelLinuxu.

Ja vim a rikam to, Linux ma sve vyhody. Ale propana, prestante uz mlzit tak jak to vy (mysleno Linuxova komunita, ne Vy primo osobne) radi delate. Viz ten Vas uzasny argument o AGP portu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
richie  |  14. 06. 2001 10:38

len k tej podpore Ultra DMA

Instaloval som Gentus Linux (uprava RedHatu od Abit) na U-DMA100 priamo z CD (ciste PC), sam si ho nasiel a v pohode sa nainstaloval (bol tam len jeden IDE disk - Baracuda ATAIII - 20GB)

inac, podla mna je momentalne Linux lepsi pre servrove aplikacie a pripadne pre firemne/office PC a stanice (ako domace PC len v kombinacii dual boot s w2k resp. w98se)

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pivko  |  13. 06. 2001 10:47

ja myslim, ze instalace linuxu je jeste vetsinou v pohode, pokud nemate nejak vyznacne novy HW, na kterym jeste nejsou poradne ovladace. ale horsi je to potom, ono je sice hezke, ze si na linuxu muzu vsechno nakonfigurovat, ale casto neni vubec poradne popsano jak, a to ani v installation instructions, ci readme, nebo co vsechno se o tom pise.

typicky priklad - instalace flashe do mozilly, ci NN6. tak v 90% pripadu to proste nechodi, ani kdyz dodrzite vsechno, co k tomu pisou. ja vim, ze za tohle nemuze linux, ale spis vyvojari toho SW, ktery to zprasi a nemaji poradnou dokumentaci, ale uzivateli to muze byt celkem jedno, kdo za to muze, result je ten, ze to nechodi.

a aby se v tom clovek hrabal stracem a koukal, kde to co hleda a nenajde, ja takovy veci proste delat nechci a myslim si, ze ty programy by po cloveku nemely chtit, aby takovy veci delal. jsem holt asi BFU, ale v prave v tomhle vidim nabubrelost lidi okolo linuxu, napisou nejaky uplne vodflaknuty readme, a predpokladaji, ze kazdy je linux guru aby si mezi radky precetl i to, co tam nenapisou. ja vim, ze u programu pod win je readme vetsinou taky nahovno, tam ho ale zas vetsinou clovek nepotrebujete jinymi slovy linuxu by velmi pomohlo, kdyby vyvojari sestoupili ze svych vysin a zacali take trochu myslet na prumerneho uzivatele. nemyslim BFU, kdo tomu vubec nerozumi nema si instalovat veci sam. az budu schopen na linuxu vsechno rozchodit, kdyz si prectu dokumentaci k tomu programu, az bude ke kazdemu programu RPM alespon pro ty nejcasteji pouzivane distribuce, tak potom teprve reknu je to fajn. zatim je to ve spouste pripadu peknej vopruz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  21. 06. 2001 10:00

Pisete, ze by linuxu pomohlo, kdyby vyvojari sestoupili. Muzete prosim napsat, jak by mu to pomohlo? Co by tim linux ziskal? Uvedomujete si, ze rada vlastnosti windows, ktere se vam jevi jako vyhody je zpusobena prave celkovou filozofii jejich navrhu. Linux se vydal jinou cestou a tudiz oslovuje jine lidi s jinymi potrebami. Pokud chcete manipulovat s vyrobkem urcenym pro odborniky, nestezujte si, ze obsahuji odborny navod. Muzete si domu poridit kazetak, nebo nahravaci studio. Pokud chcete studio, pocitejte s tim, ze nevystacite se znalosti PLAY, STOP a REC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  04. 06. 2001 17:22

 ja si nevymyslim to neeeee ja jsem ty CD dostal s tim ze jsou Suse 7.1 CZ profi ale hned jsem se optal a tady je odpoved :"No to je celkem pravda, existuje verze 7.1 profi. Ale suse CR dodavba jeste jedno CD navic s pocestenym starofficem, ceskym manualem, takze se to kledne jako 7.1 profi CZ muzes brat. V US verzi urcite ceskej staroffice nenajdes (ale zase to maj na DVD ;)" Tim teda moje oznaceni Suse 7.1 prof.CZ Omlouvam se ale nebylo to zamerne a nevymyslim si jen jsem se nechal unest nazvem ktery teto distribuci v CR tak na 90% odpovida

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mard  |  22. 06. 2001 19:44

Ano. Domnívám se, že tady je zřetelně pojmenován jeden problém. Závislost nastavení produktů na MS Win navzájem. Mám doma PC, na kterém potřebuji pracovat. Dcera tam chce mít hry. Po instalaci některých her dojde k tomu, že mi nejde netmeeting s videem, nebo jiný problém. Proto už asi půl roku máme doma Linux+Win a já pracuji v Linuxu a nestane se, že by byl rozhozen. Dcera když potřebuje na inet, rebootne na Linux a brousi.  Já se už teď nemusím obávat, že mi najednou něco nepůjde, co by nešlo spravit. S Win mám několik špatných zkušeností - Po instalaci Office mi přestal jít express na majl a objevil se outlook. Zpět to nejde, nějaká část je prý "poškozena", instalujte znovu systém. Hnus. Totéž po instalaci driveru na FireWire mi najednou nešlo rebootovat. Systém se dostane jen do vypínacího stavu, ale sám se nerestartuje. Při vypínání PC (AT motherboard) se někdy vypne celé PC, někdy ne (je třeba ťuknout do síťového vypínače, aby se systém vypnul). A teď mi řekněte, jak to opravit. Dělám do PC už řadu let, registry MS Win zhruba znám, API volání ovládám, ale jak opravit výše uvedené chyby nevím. V Linuxu jsem zatím všechny problémy postupně opravil. Myslím, že pro znalejšího uživatele, který nechce znovu instalovat celý systém, kvůli nefunkční komponentě je asi Linux lepší. Pro spoustu lidí, kteří nechtějí, nebo neumí pochopit, co je /usr/lib nebo /etc/passwd, je asi Win jednodušší, neb stejně nebudou konfiguraci opravovat, ale přemáznou celý systém znovu a je jim jedno, že budou instalovat všechny aplikace znovu a poštu a siťové nastavení budou mít v háji.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 22:34


Jinak pro Linux existuje vsechno co ja potrebuji. Nekde tady na zive se povaluje seznam aplikaci-nebo spise odvetvi ve kterych se da pracovat /strucny/ ktere pouzivam. Pocinaje psanim textu a konce editaci videa-samozrejme vsechno je to pod GNU/GPL.

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  21. 06. 2001 09:29

Nezlobte se, ale z vasich prispevku opravdu cisi neznalost. Linux nikoho nevalcuje. Linux je vec, kterou delaji lide ve svem volnem case pro radost. Ze se toho chytly i firmy, to je jejich vec, ale je uplne jedno jestli bude existovat MS nebo ne. Linux si muzete treba koupit za 150 Kc v knihkupectvi. Byva na CD u ruznych casopisu, atd... Nemusite ho stahovat z netu a uz vubec ne pomoci MS Windows. Pojem free neznamena zdarma. Pojem free software znamena svobodny software, ted soft ktery neomezuje sve uzivatele. Neobvinujte Linux, ze pod nim nespustite sve oblibene veci. To je jako byste vycital Fordovi, ze do nej nejde dat motor z Toyoty. Nemuzete mit hybrida z obojiho. Nechapu duvody proc by nekdo mel prepisovat nejakou hru pro Linux, kdyz ji sam nechce hrat. Jestlize pouzivam Linux, tak je mi uplne putna, jestli ho pouziva nejaky gamesnik.

Rada na zaver. Zustante u windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richia  |  03. 06. 2001 13:47

Ahoj Martine.Blahopřeji ktomu,jak jsi jim odpověděl.Bylo to výstižné,elegantní a korektní . Někdo nehápe (spíš nechce chápat) rozdíl mezi Windows a Linuxem.  Já sám používám Windows 2000 kvúli stabilitě (zetím nejlepší z uvedených Windous dle mého).Na Linux nemůžu přejít,protože používám SW (účetnický - jako student si musím něčím přivydělávat ),který vyžaduje Windows a opčas si zahraju hru . Linux mám na EXPERIMENTOVANI. Pokud by existovala možnost bezpečného  spouštění účetnického SW pod Linux,Windows bych hned smazal. A Ty hry? No,myslím si,že na Internetu existují alternativy pro Windowsovské hry.A pokud někdo říká,že ne či není jími nadšený,mů že si sednout a naprogramovat nějakou dle svého ,než tzv. šlapat vodu. ČAU Richia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri  |  02. 06. 2001 19:59

Uplnej souhlas,
A tech Linuxovejch  blaznu si nevsimej. Chudacci jsou odtrzeni od reality, kdyz musi svemu OS venovat vsechen svuj volnej cas.

Linuxaci, uvedomte si ze OS je nastroj a nikoli cil. Je to nastroj, stejne jako auto. Stim rozdilem, ze vy ho furt opravujete, shanite schemata, a normalni lidi se v nem vozi.
Hlavne ze ma 458 pedalu misto 3.

A ten emulátor Windows pro Linux..... vtip ... win98 stoji 4000Kc a pojede pod nima vsechno. V emulatoru pojede tak akorat Word.

BTW. Aspon si Linuxaci muzou pustit InternetExplorer, a nemusi delat v te Shit Mozille....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 22:44


Toho softu pod Win je zatim opravdu vice, ale mne by zajimala pouze jedna jedina vec. Kolik z tech her ktere hrajete a programu ktere pouzivate jste si taky zaplatil .

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Corin  |  08. 06. 2001 10:14

Hmm, no tak podle posledniho auditu mam na svym pocitaci:

Placeny:
Windoze 2K
MS Excel 2K (Bez excelu ani ranu)
C++ Builder

Free: (celkem 82 aplikaci)
PC Suite 2001 (Na staropice mi nestaci HW)
3x gr. editor (PhotoPlus, PhotoXL, Zoner Callisto 2, GIMP uz jsem smazal, v tom se neda delat)
HTML Editor (1st Page)
Videostriznu (VideoWave)
Anglickonemeckofrancouzkocesky slovnik
web server + perl (samo ze apache, obcas neco ladim...)
mailserver (taky pro ladeni)
veci na praci s webem (sledovace, mirroring, linkcheck ...)
spousta her (free, jasne mam tady i moorhuhn :)
spousta multimedialnich udelatek (prohlizece, prehravace, konvertory (hele, v cem se v linuxu prevadi DVD s titulkama na MPEG4, ja jsem nic nenasel? )
spousta blbosti, ktere mezi aplikace nepocitam a ktere pravdepodobne ani nepotrebuju :)

No, a od te doby, co mam apache a perl u sebe ve Woknech, tak jsem snad na Linuxu ani nebyl. Koneckoncu jedine, co jsem mu vzdycky doopravdy zavidel byly nastroje jako awk :o)

Co mne v Linuxu vzdycky chybelo (ne, nechci si to naprogramovat sam):
bezproblemova a uplne automaticka cestina (v termu i v officu, zobrazovani i trideni)
excel :))
videostrizna
Palm desktop
pohodlny slovnik (tu pohodlnost bych ozelel)
poradna 3D akcelerace na moji grafice (multitexturing, fog, pixelshader)
spousta her (prece jen je i tech free na Windoze vic)
Poradny devel. prostredi (KDEDevel mne neuspokojil, jeste jsem nevidel Kylix)

Co mi v Linuxu nechybelo:
cokoliv, co se tyka serverovani (takze mi staci, ze linux jede nekde daleko a ja si na nej muzu vlezt pres term, sambu nebo treba nejakej Xprevit (aspon VNC))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
slx  |  02. 06. 2001 22:21

Ani sa necudujem, ze si vyhodil $xxx za SuSE, mohol si pouzit RedHat, Mandrake, Slackware, ale take "skurvene hovado idiot pojebany dodrbany" ako ty je urctite take sproste, ze radsej vyhodi peniaze za SuSE, alebo bude pouzivat a vychvalovat Windoze a kritizovat ine OS.

Ja ti tvoj nazor neupieram, kazdy system ma svoje plusy a minusy (u Win hlavne minusy), ale mohol by si vyjadrovat normalne a mam poci, ze cely tvoj prispevok by sa dal zhrnut do 3 riadkov (je to stale to iste: drahy soft pre Linux, drahy Linux, super Bill,Win...).

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  03. 06. 2001 18:09

Milý Jiří,

jestli jste stejný expert na operační systémy jako jste na Češtinu, bůh ochraňuj Vašeho zaměstnavatele.

Víte, každý OS je vhodný pro určité nasazení. Na amerických raketoplánech mají například ten (jak Vy říkáte) zastaralý UNIX. Oni totiž v NASA vědí, že když  raketoplán vstupuje do atmosféry a objeví se BSOD, asi to nebude pro posádku zrovna veselá situace.

Nakonec prodej Datacenter Serveru od MS ukazuje, že pro mission-critical aplikace to zatím s MS nikdo riskovat nebude.

Pro vaši paní účetní a pro herní pařany jsou asi W98 i přes svoji značnou padavost optimální, to přece nikdo nezpochybňuje.

S pozdravem Josef.

 

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
clive  |  03. 06. 2001 20:04

Mily Jirko...


Projevil jste se jako hlupacek. Mozna za to nemuzete... a tak nezbyva nez vas politovat - za to , jak jste se ztrapnil. Zabyvat se vasim blabolem nema smysl...


Pro ostatni rozumne :
Win4Lin je vynikajici software. Patrim k jeho registrovanym uzivatelum - ac Linuxak - obcas potrebuju cosi delat i s Windows a prave Win4Lin je tim nejlepsim pro takovy ucel. Verze 2.0 ma ale jednu znacnou nevyhodu - na tu prijdete, pokud treba Notebooka zapojite do Wiindozove site zakaznika - nebude vam tam fungovat nic krome TCP/IP - tedy presneji - pouze software, ktery pouziva knihovnu WINSOCK.DLL. To je velky handicap, ktery ale verze 3.0 resi. Verze 3.0 by mela byt v Cechach dostupna v tomto mesici.

Ac Linuxak a vyznavac Open Source - za takovy uzitecny software rad zaplatim.

Dusevne nevyzralemu Jirkovi preji hezky vecer a dobreho psychoterapeuta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  03. 06. 2001 21:56


to: Jirka

1. SuSe stoji 1700,- Kc s DPH

2. Linux je ZADARMO, aplikace mohou byt za penize

3. U Linuxu se plati za PODPORU nikoliv za system jako takovy /viz. RedHat CZ na dvou CD s manualem za 190,- Kc/

4. Software si muzete stahnout z Inetu a nemusite platit ani tech 190,- /vsechno zavisi pouze na moznostech uzivatele

5. Byl jsem dlouholetym uzivatelem M$ OS /dos 2.2-W2K/ - !!!!!!!!!JIŽ NIKDY VÍÍÍÍCE!!!!!!!

6. Nelibi se mi, kdyz si nekdo za soft zaplati tezke prachy a vyrobce jej prohlasi za zlodeje a stve na nej Policii /vymysli nove a nove formy "vypalneho", a vyvolava u zakazniku strach a paniku/

03.06.2001 21.56

napsal: Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Gallina  |  03. 06. 2001 22:50

Nebudu komentovat na co narazite, ale v trestnim pravu ceske republiky stejne jako v celem civilizovanem svete plati cosi jako "presunkce neviny". Cili dokazte Vase tvrzeni cislo 6. Muzete-li jej dolozit, dejte podnet k trestnimu stihani. Mate na to pravo, co pravo. Mate k tomu povinnost. Nemuzete-li to udelat, radeji mlcte. At uz jde o Microsoft, SuSE ci Karlovu pekarnu.

Miluji kdyz nekdo zacne vrhat spinu tohoto typu na kohokoliv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  04. 06. 2001 00:07


Resi Mironet. /jsem hrdy na to, ze jsem s nimi na teto akci spolupracoval/.

Tot vse

Admin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  04. 06. 2001 09:00

Perfektni. V tom pripade vyckejte verdiktu soudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vit Kavan  |  04. 06. 2001 13:02

Dobry zvratky )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Logan  |  15. 06. 2001 08:23

...ktery se naucil tak krapat do klavesnice, jezdit mysi a klikat na ikonky, protoze takovouhole hovadinu by nikdo, kdo má IQ vyssi nez 70, nemohl napsat. Takze priteli, pokud se ti nelibi Windows, Linux a dalsi veci kolem pocitacu, vypni modem a vyraz s vidlema na hnuj, to bude asi prace, ktera ti bude vyhovovat a vybijes si u ni i zlost na Gatese, Torvaldse a vsechy ty, kteri jsou tvou nocni murou...

Zdravi Petr Logan

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  21. 06. 2001 08:20

Mluvis o urazkach, nadavkach a zvratcich. Precetl sis to po sobe?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baláš  |  02. 06. 2001 00:57

Nějak mi nejde dohromady podpora Win9x spolu s Windows s  podporou víceprocesorových systémů. Nebo že by už zase autoři netušili o čem píšou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaja  |  02. 06. 2001 05:05

Jasne, ze to je blbost. W9x si muze o vice procesorech jen zdat. Leda ze by Win4Lin nejak rozdeloval zatez a tvaril se pod tim jako jeden ... mmm se na to podivam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAňo F.  |  02. 06. 2001 19:03

Spusťte si pod XWindow konzoli, napište win a budete překvapeni: naběhnou vám Windows, i se zvuky, s podporou sítí či víceprocesorových systémů, prostě se vším všudy …

Tak to teda naozaj budem prekvapený, ak mi nabehne Windows 9x s podporou viacprocesorových systémov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip Molčan  |  20. 06. 2001 20:29

vice o podpore víceprocesorových počítačů (SMP) se dozvite na www.intac.cz...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor