Okna na plný plyn i v tučňákovi

Windows for Linux (Win4lin) jsem nejdříve považoval za další pokus v této řadě. Byl jsem ale velmi mile překvapen a vyveden z omylu! Celý program Win4lin, který přináší na plochu vašeho Linuxu fungující Windows, má pouze několik málo megabajtů.
Tento článek vyšel v časopise Computer 9/01 dne17. května 2001

Filip Molčan: MS Windows jsou již dlouhou dobu nejpoužívanější operační systém na světě a častým cílem ostatních operačních systémů je snaha umožnit uživatelům spouštět právě aplikace napsané pro MS Windows. Situace není odlišná ani u Linuxu. Máme zde například projekt WINE, který se snaží přepsat API volání z Windows na Linux. Většina těchto projektů je ale ve stádiu alfa či beta verzí, a jsou tedy pro denní použití nepoužitelné, nebo je jejich užití alespoň vysoce riskantní.

Windows for Linux (Win4lin) jsem nejdříve považoval za další pokus v této řadě. Byl jsem ale velmi mile překvapen a vyveden z omylu! Celý program Win4lin, který přináší na plochu vašeho Linuxu fungující Windows, má pouze několik málo megabajtů. K jeho provozu budete potřebovat licenci na Windows 95/98 (spouštěcí disketu a instalační CD) a jednu z podporovaných distribucí Linuxu (SuSE, RedHat, Caldera, Mandrake). Seznam podporovaných verzí Linuxů roste a určitě ještě růst bude…

Instalace, která je i na poměry Linuxu velmi jednoduchá, proběhne za několik málo minut, poopraví jádro vašeho Linuxu a brzy je již možno spustit samotnou instalaci Windows. Celá Windows 95/98 se nainstalují stejně, kdybyste je instalovali z DOSu: Nastartujete ze spouštěcí diskety, z níž instalátor vytvoří a zkopíruje na disk systém, pak už se spustí instalátor Windows a vše podle známého scénáře. Instalaci je nutné provádět jako uživatel administrátor – root, pozdější používání systému pro změnu není povoleno pro uživatele root a pro nastartování Win4lin je nutné se do systému přihlásit jako běžný uživatel.

Spusťte si pod XWindow konzoli, napište win a budete překvapeni: naběhnou vám Windows, i se zvuky, s podporou sítí či víceprocesorových systémů, prostě se vším všudy …

Díky Windows for Linux můžete pod Linuxem provozovat své oblíbené aplikace z Windows, bez nutnosti restartovat počítač, vcelku bez problémů a bez znatelného zpomalení systému. Aplikace nejsou podporovány všechny, některé náročnější multimediální aplikace a hry mohou způsobit problémy, nicméně pokud potřebujete pod Linuxem používat Microsoft Office 2000, Lotus SmartSuite, Adobe Photoshop, Corel Draw, AutoCAD a mnoho dalších, budou vaše přání vyslyšena. Pocítíte ovšem znatelný hlad po paměti, což je ale již úděl obou systémů, jak Linuxu, tak Windows. Win4lin 2.0 přináší kvalitní řešení pro linuxové stanice, kde jsou stále ještě potřeba aplikace z Windows. Na přelomu května a června se má objevit nová verze 3.0, která bude podporovat další distribuce Linuxů, jádro 2.4.x, MS Netmeeting a další... Navíc bude k dispozici také jako verze server, která umožní spouštění Windows z jednoho serveru více uživatelům. Na straně stanice pak stačí jednoduchý X-terminál s minimálními nároky na hardware a na údržbu.

Všem tučňákovcům vřele doporučuji Win4lin alespoň vyzkoušet!

+ kvalitní česká lokalizace
+ výborná dokumentace
+ 90denní instalační podpora zdarma
větší nároky na hardware
zdlouhavá instalace
emulátor Windows pro Linux
Windows for Linux
Zdroj: Intac, Brno
Telefon: (05) 4516 3050
Cena: 3 140 Kč vč. DPH
Doporučená konfigurace:
Pentium MMX a vyšší nebo AMD, 64 MB paměti, 20 MB pro Win4Lin + prostor pro Windows a jejich aplikace

Diskuze (154) Další článek: Desetina styku s úřady bude v roce 2002 realizována přes internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,