Okem ostřížím: vánoční megatest webkamerek

Chcete držet krok s dobou? Zapomeňte na hlas, dejte se na video. Přinášíme velký předvánoční test webových kamerek.
Kapitoly článku

Creative Live! Cam Vista IM

Nejlevnější kamerka testu. Chcete-li se však pohybovat v této cenové kategorii, pak jistě neváhejte, s Creative Live! Cam Vista IM totiž chybu neuděláte. Vedle samotné kamerky najdeme v balení jednoduchý mikrofonek vybavený sponou na klopu i samolepící kolíbkou na monitor. Uchycení kamerky je ale o něco méně jisté, jedná se totiž o klasický stojánkový typ. Přichycení na okraje LCD displejů je kvůli pro tento účel nevhodnému umístění gumových protiskluzových plošek nestabilní.

Snímací čip této kamery nabízí nativní rozlišení 640×480 pixelů. Zaostřování je ruční. Obraz obsahuje až příliš mnoho kostiček, při zmenšení na 320×240 px je však o třídu lepší než u níže uvedeného Logitechu QuickCam Express Plus, který má menší rozlišení nativně. Méně zrní, má o něco málo lepší dynamický rozsah a podává i přirozenější barvy. Zároveň zabírá použitelnější úhel. Software je jednodušší než u dalších modelů Creative, zvládá přesto alespoň základní nastavení parametrů obrazu a ovládání funkcí kamery.

Creative Live! Cam Vista IMHodnocení: 7/10 | Cena cca 320 korun
 Creative_Live_cam_Vista_IM.jpg

Za velmi málo peněz dostanete velmi konkurenceschopný obraz, který strčí do kapsy dvojnásobně drahé konkurenty. I ve tmě.

+ s ohledem na cenu kvalita obrazu
+ poradí si i se tmou
+ cena

- obraz je v nativním rozlišení příliš kostičkovaný

 030523.jpg 
 Nejlevnější Crestive N.jpg sshot-2007-12-17-[3].png

Microsoft Lifecam VX–1000

V lesklé červené krabičce obsahující VX-1000 nenajdeme kromě samotné kamerky žádné další příslušenství. Microsoft jako jediný výrobce nedělá rozdílu mezi cenovými třídami svých kamerek a ke všem dodává stejný ovládací software. Na VX-1000 tak lze využívat stejné nastavení i stejné obrázkové efekty, jako na výše popisovaném modelu VX-7000.

Nožička VX-1000 je řešena tak, že bezpečně dokáže samostatně stát i viset na hraně monitoru. Tlačítko na vrchní straně podobně jako u dražší kolegyně nesnímá fotografii, ale nabízí vytočení videohovoru s některým kontaktem Windows Live Messengeru. Snímač nabízí rozlišení 640×480, ostření je manuální. Barevné podání je dobré, ocenit také zaslouží v této třídě nevídaný dynamický rozsah. Jen ten šum by mohl být nižší.

Microsoft Lifecam VX–1000Hodnocení: 6/10 | Cena cca 550 korun
 Microsoft_Lifecam_VX1000.jpg

Lifecam VX-1000 nevyčnívá takřka ničím. Pokud si ji koupíte, možná budete mít pocit, že jste vzhledem ke konkurenci o pár desetikorun přeplatili.

+ software jako u nejdražšího modelu
+ integrace s Windows Live

- šum v obrazu
- cena

 2007-12-17-12153.jpg 
 VX1000N.jpg sshot-2007-12-17-[4].png

Logitech QuickCam Connect

I Logitech má v nabídce desktopovou kamerku s rozlišením snímače 640×480. Přestože QuickCam Connect poskytuje (bez velkého odstupu) nejlepší obraz ze všech kamerek s tímto rozlišením, jež jsme testovali, je vzhledem k tomu, že nenabízí jinou přidanou hodnotu, velmi drahá, čímž si vysluhuje pouhých šest bodů z deseti. Výše popsaná kamera USRobotics nabídne za stejné peníze lepší obraz o vyšším rozlišení a v podstatě totožné softwarové možnosti.

Obraz QuickCam Connect na první pohled trpí přílišnou překostičkovaností. Proti ní ale staví slušnou barevnost, dobrý kontrast i dynamický rozsah, dobrou ostrost i vjem prostoru. V rozlišení 640×480 ale zamrzí velmi nízká obnovovací frekvence.

Vedle integrovaného mikrofonu přichází kamerka s headsetem vybaveným vlastním mikrofonem a špuntovými sluchátky. Software je stejný jako u ostatních kamer tohoto výrobce, pouze samozřejmě vypíná či aktivuje funkce na základě jejich podpory jednotlivými kamerami.

Logitech QuickCam ConnectHodnocení: 6/10 | Cena cca 900 korun
 Logitech_Quickcam_Connect.jpg

Aby tato kamerka mohla vyčnívat nad svými konkurenty, musela by stát alespoň o třetinu méně.

+ kvalita obrazu

- cena

 Picture 13.jpg 
 Logitechza900 N.jpg sshot-2007-12-17-[7].png

Cyber Snipa Scout

První a lepší ze dvou kamer hráčské značky Cyber Snipa. Jde tak trochu o stylovku, tudíž můžeme, vzhledem ke „stylové“ přidané hodnotě přimhouřit oči nad cenou, která příliš neodpovídá výstupu, jejž kamera poskytuje. Upevnění kamery na displej je řešeno velkým pogumovaným kolíčkem, který lze rozevřít na pět centimetrů. Snímač nabízí rozlišení 640×480 při 30 snímcích za vteřinu.

Obraz není zlý, cenově odpovídá kamerám kolem pěti set korun. Má tedy dobré barvy, obstojnou úroveň šumu, ale příliš velké množství artefaktů a zejména velmi špatný dynamický rozsah. Ovládací software je vyveden ve stylu omalovánek, což jej ale nijak funkčně neomezuje. V nabídce nechybí potřebná nastavení ani základní efekty.

Kamera je vybavena šesti přisvětlovacími LED diodami, které se ve sníženém osvětlení aktivují automaticky. Ostření je manuální. Zvláštností je řešení mikrofonu. Ten je sice integrován, nejde ale o USB mikrofon, nýbrž z kamery je vyveden kabel, který je potřeba zapojit do zvukové karty. Podstatnou chybou je, že USB a mikrofonní kabely jsou napojeny na sebe tak, že maximální vzdálenost USB portu a mikrofonního konektoru zvukové karty nesmí překročit třicet centimetrů. To rozhodně není problém na většině dekstopů, nicméně leckterý majitel notebooku bude mít zřejmě smůlu.

Cyber Snipa ScoutHodnocení: 5/10 | Cena cca 780 korun
 Cyber_Snipa_Scout.jpg

Zajímavé řešení určené primárně pro hráče, čemuž odpovídá i vyšší cena. Na tenkých LCD kolíček sklouzává a tlačí na displej.

+ výborná manipulovatelnost těla kamery

- LED diody toho příliš nepřisvětlí
- cena

  SnapCap03.jpg 
 CybersnipaScoutN.jpg sshot-2007-12-17-[5].png

Logitech QuickCam Express Plus

Jedna z nejlevnějších kamerek v našem testu. Jedná se o desktopový kousek, jehož nožička umožňuje jak postavení, tak přichycení na hranu monitoru v podstatě libovolné šířky. Snímač je ukryt v otočné kouli. Kroužek okolo objektivu slouží k manuálnímu zaostřování. V balení najdeme headset se špuntovými sluchátky a mikrofonem na kabelu, kamera tentokrát vlastní mikrofon nemá.

Snímač nabízí nativní rozlišení 320×240 pixelů, obraz je však ve výchozím nastavení interpolován do 640×480. Jak vidíte na první pohled i na zmenšeninách ukázkových snímků, pohled na obraz produkovaný touto kamerkou rozhodně není příjemným zážitkem. Statické obrázky se dají označit za horší, než jaké pamatujeme z prvních fotomobilů. Po doladění je nicméně obraz vyvážený alespoň po stránce barevnosti. Dynamický rozsah však tradičně pokulhává. Software Logitech QuickCam je podobný tomu, který najdeme u dražších modelů, chybí mu však většina pokročilých funkcí, zejména efekty, digitální zoom či automatické zaměřování obličeje uživatele.

Logitech QuickCam Express PlusHodnocení: 4/10 | Cena cca 450 korun
 Logitech_Quickcam_Express_Plus.jpg

Naprostý low-end v podání Logitechu. Cena je opět o pár desetikorun vyšší, než odpovídá nabízeným funkcím a výkonu.

+ dobře řešený podstavec

- cena
- ve tmě nesvede nic

 Picture 7.jpg 
 NejlevnějšíbílejlogitechN.jpg sshot-2007-12-17-[2].png

Cyber Snipa Spotter

Dobrý nápad pro nenapravitelné pařany či šmíráky, horší už pro praktické použití. Cyber Snipa Spotter je dobrým příkladem toho, jak může špatné provedení zničit i sebelepší myšlenku. No řekněte, nebylo by super koupit si webkamerku s přídavným objektivem se sedmi- až osmnáctinásobným optickým zoomem, stativem a vkusným pouzdrem? Využití by se jistě našlo, jenže...

Stativ je z materiálu tak lehkého, že se při neopatrném zacházení rozpadne. Zaostřovací kroužek na objektivu nebyl na testovaném kusu v ose se zbytkem kamery, naštěstí na obrazu to příliš vidět nebylo. Hodnocení obrazu a softwaru je identické, jako u Cyber Snipa Scout. Kamery zřejmě používají stejný snímač, Spotter má ale menší úhel záběru.

Cyber Snipa SpotterHodnocení: 4/10 | Cena cca 1 300 korun
 Cyber_Snipa_Spotter.jpg

Pařanský svatý grál, drahý, jako všechno výjimečné nádobíčko. Je potřeba ocenit nápad a naopak pohanit mizernou kvalitu provedení.

+ Kdo by tohle nechtěl?
+ opravdu to funguje

- cena
- nekvalitní provedení

 SnapCap01.jpg SnapCap02.jpg 
 Snipa N.jpg sshot-2007-12-17-[5].png

Za zápůjčku webkamerek děkujeme:

Microsoft: Microsoft ČR
U.S. Robotics, Cyber Snipa: Alza.cz
Creative: Creative (PR Smolová)
Logitech: Logitech (DataConsult)

fsc.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,