Ohlasy ze světa: Videohovory se Skype ve skvělé kvalitě

Arctic Cooling MX-2 • A-DATA Turbo Series 16GB SDHC Card • Logitech QuickCam Pro 9000 • ATI FireGL V7600 512 MB

Není pasta jako pasta: Arctic Cooling MX-2

Někteří uživatelé kupují již hotové a sestavené počítače, někteří si objednají jednotlivé díly a doma je sestaví jako lego a pak plní různá fóra s otázkami proč jim to či ono nefunguje. Existují však i zkušení uživatelé, kteří přemýšlí nad každým detailem, a jedním takovým je výběr správné teplovodivé pasty.

Pokud si myslíte, že mezi standardně dodávanou teplovodivou pastou a značkovou není příliš velký rozdíl, máte částečně pravdu. Pokud provozujete procesor (nebo jiný čip) na standardní frekvenci a máte chladič dobře nasazený, pravděpodobně teplotu vůbec neřešíte, protože se pohybuje na průměrných hodnotách. Pokud ale taktujete, čip má mnohem vyšší teplotu než je pro něj běžné a tak snadno dosáhne teploty, kdy začne „throttlovat“ (vkládá prázdné cykly) a pokud ani to nepomůže, tak procesor brzo dosáhne své maximální teploty a vypne počítač.

V těchto chvílích se hodí každý stupeň a při reálném provozu může i pár stupňů znamenat rozdíl mezi stabilitou a nestabilitou.

arctic1.jpg

Server Elite Bastards se rozhodl otestovat značkovou teplovodivou pastu Arctic Cooling MX-2 proti obyčejné. K testu byl použit procesor Athlon 64 3800+ ze stáje AMD a dvoujádrový Core 2 Duo E6600 od společnosti Intel.

S jednojádrovým procesorem od AMD na frekvenci 2,4 GHz naměřili redaktoři v zátěži pouze o jeden stupeň lepší teplotu ve prospěch Arctic Cooling MX-2.

amd.png

U dvoujádrového Intelu s frekvencí 2,4 GHz byl již rozdíl mnohem znatelnější a pohyboval se v rozmezí pěti stupňů v klidu a čtyř stupňů v zátěži.

intel.png

Jak je vidět, na použité pastě skutečně záleží, ale jen pokud to dokážete využít. Lepší pasta má význam nejen pro lepší a stabilnější přetaktování, ale také má jistý pozitivní vliv na hluk ventilátoru, který se s nižší teplotou nemusí roztáčet na zbytečně vysoké otáčky. Na českém trhu je k dostání za cenu přibližně 150 Kč s DPH.

A-DATA Turbo Series 16 GB SDHC Card

Na serveru Tech Power Up! se objevila recenze na SDHC paměťovou kartu A-DATA Turbo Series s kapacitou 16 GB. Tato karta patří do takzvané „Class 6“ s minimální rychlostí 6 MB/s a používá souborový systém FAT32.

sdhc.jpg

Jak je vidět na obrázku, karta má i přepínač proti na ochranu proti zápisu. První na řadu přišel program HD Tach, kde karta dosáhla skvělého výsledku, výsledná rychlost se vyšplhala přes 20 MB/s. V dalších testech si vedla podobně a to i ve srovnání s A-DATA 1 GB SD, A-DATA 512 MB Super Info SD, OCZ Secure Digital Dual SD a GeeDom 512 MB SD.

graph1.gif graph2.gif

Výbornou vlastností je i velmi nízká odezva, která činí v průměru 0,7 ms. Rychlost zápisu se téměř dostala k 10 MB/s. Karta si odnáší od redaktora skvělé hodnocení 9,2 z 10 především za skvělý výkon a až neuvěřitelně nízkou odezvu. Jako mínus je uvedena samozřejmě cena a také nekompatibilita se staršími přístroji, které nepodporují SD 2.0 či SDHC.

Logitech QuickCam Pro 9000

Nedávno jsme vás informovali o nové verzi programu Skype, která kromě jiného přinesla především podporu pro nové webové kamery od Logitechu, díky nimž můžou vaše videohovory probíhat v rozlišení 640 × 480. Jednou takovou je Logitech QuickCam Pro 9000, kterou otestovali na serveru ThinkComputers.

webcam1.jpg

Tato webkamera se pyšní především kvalitní optikou Carl Zeiss a 2 MPix senzorem, který umožňuje natáčet téměř v HD rozlišení 960 × 720 při 30 snímcích za sekundu. Kromě autofokusu se také může pochlubit řadou technologií, jak pro zvýšení kvality zvuku (RightSound), tak i obrazu (RightLight2). Samozřejmostí je pak sledování vašeho obličeje, takže pokaždé budete v obrazu, i když se budete pohybovat (v určitých mezích). V balení naleznete spoustu dalšího softwaru jak pro nastavení a editaci, tak i pro zábavu.

webcam2.jpg

Redaktor vyzdvihuje především skvělou kvalitu obrazu při jakémkoliv světle, za což může především technologie RightLight. Logitech QuickCam Pro 9000 si odnáší perfektní hodnocení 10/10 a pokud už na ní máte zálusk, připravte si přibližně dva tisíce s DPH.

ATI FireGL V7600 512 MB

Na poli herních grafických karet to s ATI nevypadá příliš růžově, jak je na tom v oblasti profesionálních karet, se rozhodl prověřit server Hot Hardware a to konkrétně v podobě grafické karty ATI FireGL V7600 512 MB.

ati1.jpg

Tato karta je založena na čipu R600 podobně jako Radeon 2900 XT, s tím, že je trochu upravena jak po hardwarové, tak i především po softwarové stránce. Vzhledem k použití (CAD, DCC) se asi nejvíce uplatní především její výkon v OpenGL (podporuje Shader Model 4.0 a OpenGL 2.0). Karta vyžaduje osmipinové externí PCI Express napájení.

Jádro pracuje na frekvenci 507 MHz, k dispozici má 512 MB GDDR3 (256-bit) paměti s celkovou propustností 35 GB/s a frekvencí 1026 MHz. Samozřejmostí jsou dva DVI-D výstupy s maximálním rozlišením 2560 × 1600 a podpora CrossFire 2.0. Testování proběhlo na počítači s procesorem Intel Core 2 Duo E6600 (2,4 GHz) a jako operační systém posloužily Windows XP Professional SP2. Pro porovnání výkonu se testu účastnila také profesionální karta Nvidia QuadroFX 4500 512 MB a pro ukázku odlišnosti rovněž obyčejná GeForce 8800 GTS 320 MB.

V některých testech tato karta doslova rozdrtila obě grafické karty od společnosti Nvidia a u většiny testů se také projevila síla obou profesionálních grafik oproti obyčejné GeForce 8800 GTS, která je určená pro desktop (hry, video).

ati2.png

Za cenu kolem 1 000 USD (přibližně 28 000 Kč s DPH) tak získáte velmi výkonnou profesionální grafickou kartu, která podporuje moderní technologie a může se chlubit spoustou certifikací. Mezi záporné vlastnosti recenzent uvedl například vyšší hluk chladiče, za což může především vysoká teplota použitého čipu R600 a jeho bezmála 700 miliónů tranzistorů.

Diskuze (15) Další článek: Soud osvobodil Vladimíra Mlynáře, bývalého ministra informatiky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,