Ohlasy ze světa: terabajtová Barracuda v testu

Externí box ICY DOCK s eSATA • Asus Triton 75: chladíme procesor pasivně • Která GF 8800 GTX je ta pravá?

Seagate Barracuda ES.2: 1 TB dat rychle a zběsile

Ze všech stran na nás útočí potřeba větší a větší kapacity pevného disku, ať už se jedná o různé multimediální soubory (video, fotky, hudba) či programy, hry atd. Server BootDaily si vzal na mušku pevný disk Seagate Barracuda ES.2 s kapacitou 1 TB. Disk má celkem čtyři plotny s kapacitou 250 GB a slušných 32 MB cache. Rychlost ploten je samozřejmě 7200 otáček za minutu. Protivníkem v testech mu byl 1TB pevný disk od Hitachi, který je složen z pěti ploten o kapacitě 200 GB. Disk používá rozhraní SATA 3 Gb/s.

Seagate1.jpeg

A jak dopadly testy? Jedná se skutečně o ten nejrychlejší disk (mezi disky 7200 ot/min.) na trhu a s přehledem poráží model Hitachi. S průměrnou hodnotou 87 MB/s u čtení, nebo naopak s burst speed 383 MB/s při zapojení do RAID0 dokazuje, že patří mezi naprostou špičku.

hdtach.gif

Zaslouženě si odnáší hodnocení 10/10 a v případě zájmu si na nákup připravte kolem deseti tisíc korun s DPH.

Rámeček pro externí pevný disk ICY DOCK: stejně rychlý jako interní

Na trhu je řada externích disků s různými kapacitami a hlavně s různými druhy připojení. Mezi nejpomalejší ale asi zatím nejrozšířenější patří USB 2.0 (60 MB/s), pak následuje FireWire 800 (100 MB/s) a na špici se zatím drží rozhraní eSATA (300 MB/s), tedy externí verze klasického SATA rozhraní vybavená odolnějšími konektory. Menší nevýhodou je použití maximálně dvou metrů kabelu, u USB 2.0 je to 5 metrů a FireWire má stanoveno 4,5 metru.

Na serveru Anandtech tentokrát otestovali hliníkový rámeček ICY DOCK MB664US-1S, který je určen pro 3,5" pevné disky s rozhraním SATA. Celý box s diskem lze připojit jak pomocí USB 2.0, tak i přes rychlé eSATA rozhraní. Nevýhodou je nutnost použití externího napájení, které tak musíte nosit s sebou.

mainsilver.jpg

V balení naleznete kromě napájení a dalších kabelů také externí vývod rozhraní SATA, pokud eSATA na základní desce nemáte.

cables.jpg

Testování probíhalo na základní desce DFI Infinity 965-S, takže se o bezproblémovou komunikaci staral jižní můstek Intel ICH8R. Jako operační systém byl zvoleny Windows XP Professional SP2. Do rámečku byl osazen pevný disk Samsung SpinPoint T166 s kapacitou 500 GB, správně byl nastaven i BIOS (AHCI) a nainstalován Intel matrix storage driver. S dalšími pevnými disky soupeřil v oblasti hlučnosti, teploty a samozřejmě výkonu. A jelikož se eSATA od SATA z hlediska výkonu neliší, ve všech oblastech se testovaný disk držel na předních pozicích a ve výkonnostních testech při připojení přes rozhraní eSATA se ukázal jako zdatný soupeř a porážel i klasické interní SATA pevné disky.

icy.png

Jediný výrazný rozdíl ve výkonu byl při použití rozhraní USB 2.0, kde byl výkon někdy až dvakrát horší než při zapojení přes eSATA. Cena za tento model činí 70 USD (přibližně 1900 Kč s DPH).

Asus Triton 75: chladíme procesor pasivně

Na serveru Overclock3D se objevil test pasivního chladiče Asus Triton 75, který je kompatibilní s procesorovými sockety LGA 775, AMD 939, 940 a AM2. Konstrukce chladiče používá měděnou základnu, ze které odvádí teplo celkem čtyři heatpipe trubice do hustého žebrování.

triton1.jpg triton2.jpg

Test proběhl na procesoru Intel Core 2 Duo E6700 na frekvenci 2,66 GHz (1,3 V) a pro větší zátěž došlo i na přetaktování na frekvenci 3,33 GHz (1,45 V), přičemž stabilní teplota okolí byla 25 stupňů C. Měření proběhlo pomocí programu CoreTemp a procesor zatěžoval program Prime95. Při defaultním nastavení frekvence procesoru se teplota v klidu pohybovala kolem 46 stupňů C, a při zátěži vyšplhala na 76 stupňů C. S přídavným 120 mm ventilátorem teploty klesly na přibližně stejnou úroveň, jako dosahovaly teploty u ostatních testovaných chladičů (Scythe Infinity, Intel Stock).

triton3.jpg

Přetaktovaný procesor nedokázal chladič uchladit ani v klidu, po osazení 120 mm ventilátor už se teploty dostaly na 40 C v klidu a 66 C v zátěži. Pokud tedy uvažujete o pasivním chlazení tímto chladičem, ověřte si, zda máte dobře větranou skříň a na jakékoliv přetaktování zapomeňte. Pokud tento chladič osadíte přídavným ventilátorem, stane se z něj rázem kvalitní chladič i pro přetaktované procesory. Koncová cena se pohybuje kolem 900 Kč s DPH.

Jaká GeForce 8800 GTX je ta pravá?

Server FiringSquad se rozhodl zjistit jaká verze GeForce 8800 GTX je nejlepší, a to jak z hlediska výkonu, tak i obsahu balení a možnosti přetaktování. Jak možná víte, některé modely GeForce 8800 GTX výrobci přetaktovávají. Každá karta je rozebrána do detailu na každé stránce, konkrétně se jedná o modely ASUS EN8800 GTX AquaTank, EVGA e-GeForce 8800 GTX KO ACS3, Leadtek WinFast PX8800 GTX TDH, MSI NX8800 GTX-T2D768-HD OC, OCZ GeForce 8800 GTX, PNY XLR8 GeForce 8800 GTX a XFX GeForce 8800 GTX XXX Edition.

ocz8800.jpg

Sestava byla složena ze čtyřjádrového procesoru Intel Core 2 Extreme X6800, základní desky EVGA nForce 680i SLI, 2 GB operační paměti a jako operační systém sloužil Windows Vista Ultimate 64-bit. Ovladače ForceWare byly ve verzi 163.71. Testovalo se ve hrách Lost Planet (DX9), World in Conflict, F.E.A.R., Company of Heroes a Enemy Territory: Quake Wars demo.

8800.gif

Na prvním místě se umístil model Asus AquaTank, který dosahoval téměř výkonu GeForce 8800 Ultra. V případě přetaktování se na první místo dostal model od OCZ, který dosáhl nejvyšších stabilních frekvencí 659 MHz pro jádro a 1060 MHz u pamětí. Asus AquaTank byl těsně v závěsu na druhém místě.

Diskuze (13) Další článek: MSI představila první základní desku s čipsetem AMD RD790

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,