Ohlasy ze světa: SSD Intel X25-M v testech

Diskuze čtenářů k článku

11. 09. 2008 14:01

Tak so našiel nejaké testy 3x150 GB Velociraptor v RAID0

HD Tach

Burst speed: 579.8MB/s

Average sequential read speed: 301.1MB/s

Random access: 7.2ms

Takže už tri kusy prekonajú pri bežnej práci ten SSD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 09. 2008 14:46

jo uz vidim jak tady s timto diskem behas nekde po stavbe...a kontrolujes praci...a najednou slus...notas na zemi...no booze..je to disk ktery ma 2* vetsi rychlost zapisu a cteni ...tomu se prece nemuze nic stat..a ono ouha..disk v hajzlu ...de vam o to jestli vam notas (pc) vydrzi (zere) dyl (malo) nebo vam jde o co nejlepsi zapis a cteni...btw nerikam ze SSD je to nejlepsi co kdy bylo...tohle je teprv druha generace a prvni model...takze tady nejake macgrovani ze firma ktera vyrabi disky uz X let a firma ktera ma s vyrobou disku dost velke zkusenosti dokaze v nejakem specialnim slotu prevalcovat chudacka novinku a prvni disk od intelu je opravdu nemistne...ze se nestydite..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 09. 2008 14:49

jeste sem zapomel..kdo rikal ze tohle je disk do stolniho pc ....SSD jsou prevazne do notasu ...a to taky na zacatku uvedeni rikali ...ze na uvedeni na desktop je jeste cas...btw pokud vam to vadi..tak tohle je MLC verze...takhle je osekana specialne pro notas aby mela co nejvetsi vydrz s co nejlepsi nabidkou...ne aby to valcovalo posledni generace pevnych disku...na to jeste cas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 09. 2008 15:05

No nechcem ti nadávať, alebo urážať ťa. Ale ja som tiež nikde ani nespomínal notebooky. Ten Velociraptor ani do notebookov nebol určený, lebo bez toho boxu v ktorom je vložený má o 7° väčšiu teplotu (cez 40°), čo už do notebookov nebude dobré a 10k otáčky si tiež niečo zoberú z baterky. Ale ak si si to neuvedomil, jadrom článku je porovnanie výkonov (v texte je dosť grafov a asi nedávali do porovnania k SSD klasické disky len tak pre nič za nič). Ale kde si nabral info, že Velociraptor nie je do stolného PC? Práve dnes mi jeden došiel. Okrem toho si skús porovnať ceny SSD a HDD. Aj pri 150 GB Velociraptore zistíš, že napríklad za štvrtinovú cenu máš dvojnásobnú kapacitu. Myslím že zmyslom môjho príspevku hore bolo porovnanie v bežnom domácom nasadení. A neverím, že si niekto kúpi SSD za tú cenu, len aby mal tichý, úsporný a rýchly disk na operačný systém za takú cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 09. 2008 15:20

kde ja pisu ze je SSD do stolniho pocitace...ty HDD tam byli jen proto aby bylo porovnani jak si stoji nova technologie proti te stare a zajete...a kde sem psal ze je vahodne si to jit okamzite koupit...je to nova technologie ktera neni jeste tak uplne zajeta a bude dobre si pockat tak do pristich prazdnin...btw srovnavat SLABSI SSD s jednim z nejvykonejsich HDD je prece dobre ne..zvlast kdyz to SSD je v mnoha ohledech lepsi nez stavajici technologie ...jinak podotykam to znova...SSD je primarne urcene do notasu...ne do stolniho pc..a to je dulezite vedet..btw nikde v clanku nahore nebyly uvedene testovaci sestavy ...na ty se musite podivat na tech odkazovanych serverech..a potom porovnavat...ja sem osobne v bleskovce najel na link co tam nekdo dal a na serveru to testovali na P4 ....takze to je celkem dulezity fakt...jinak velociraptor je primarne urceny do stolniho pc....proto ma vetsi kapacitu...ale nevim kolik lidi ma v notasu disk o velikosti 500GiB a vic...uplne bohate staci 64GiB...filmy jsou stejne na dvd...a tech par obrazku a trocha hudby toho moc nezabere...kdyztak mame prece externi disky...a notasy sou taky urcene na jiny druh odvetvi prace nez desktop..a to je dulezite pochopit...radsi si poskladam vykony desktop..a koupim si k tomu eee 901 ...nez mit nejaky zbytecne predrazeny notas ktery je na 1/3 urovni desktopu s 3* vetsi cenou ...SSD je primarne pro notas...HDD je zatim kralem na desktopu a serveru...na uziti v desktopu ma jeste cas..uz jsem to jednou psal...tak ctete pozorne ...nj problem dnesni doby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 09. 2008 20:37

Tebe asi hormóny bijú do hlavy. Usporiadaj si svoje myšlienky a až potom prispievaj do fór. Mal si dva príspevky predo mnou. V prvom si na začiatku písal "jo uz vidim jak tady s timto diskem behas nekde po stavbe...a kontrolujes praci...a najednou slus...notas na zemi". A hneď v druhom príspevku dodávaš na začiatku "jeste sem zapomel..kdo rikal ze tohle je disk do stolniho pc". Logicky ma napadlo, že stále melieš o klasickom hdd.

Chápem z čoho pramení tvoje nadšenie z SSD. Je jasné, že dneska je akceptovateľné len v notebookoch, aj to za prehnanú cenu. Málokto si momentálne uvedomuje, že s lacnými MLC a kúzlami v radiči a cache dosiahol Intel lepšie parametre ako s SLC, ale pritom to predáva za podobnú cenu, takže vlastne na takých nadšencoch ako ty ryžuje. Samozrejme na tebe nie, lebo ty si počkáš na lepšiu cenu, lebo ty žiješ na slovensku a nemáš na to. Práve preto bohužiaľ pre teba a kopec podobných ako ty je jednoznačne Velociraptor v RAID0 do desktopu jednoznačne dnes lepľia voľba, nech to berieš z akej chceš strany. Ak si si nevšimol, tie SSD nerozdávajú zadarmo a preto pri hodnotení konkrétneho nasadenia hrá úlohu aj cena.

Uznávam, že pokrok sa nedá zastaviť a keď sa rozhýbu riešenia s SLC tak ako to ukázal Intel na MLC, tak to bude skutočne fičať, len zase je otázka, za aké peniaze a aj keď sa začnete oháňať rozbehnutím masovej výroby, tak to zase až tak pravda nebude v najbližšej dobe. Len si to prirovnejate ako dlo už klesajú BR a na akej sú cene dnes. Tak sa prosím ukľudni a zabudni, že najbližší rok bude výhodný kauf SSD. Ja chápem, že sa ľahko mudruje, ale akonáhle by si mal postaviť rýchle PC, tak asi SSD nebude jediný komponent do ktorého sa bude investovať a potom celá zostava bude cenou za hranicou bežného slováka. Vy sa tu rozplývate na rýchlosťou, ale akonáhle máte peniaze, tak môžete kašlať na akékoľvek argumenty.

Takže ak ich máte (peniaze), tak tu zbytočne nevypisujte a ak nie, tak sa zamyslite nad vašimi argumentami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  11. 09. 2008 13:45

V článku je řečeno,, že většina hadrů zkolabuje naráz ("s daty se můžete rozloučit"...). To IMHO neodpovídá realitě. Pominu-li pády a jiné násilné druhy smrti, pak ve většině případů se objeví nějaké náznaky blížící se smrti, jako jsou vadné bloky, neschopnost seeknout na správné místo, chyba čtení atd. Určitě není pravda, že by tomu tak bylo vždy, ale je tomu v nadpoloviční většině případů, obzvlášť u disků zahořených, se kterými je zacházeno adekvátním způsobem.

P.S. Netvrdím, že SMART dokáže dopředu varovat před drtivou většinou diskových smrtí, googlí studie poměrně hezky ukázala, že tomu tak bohužel není, ale stejně tak nejde říci, že by SMART byl k ničemu.

P.P.S. Navíc pokud odejde u disku něco najednou, bude to při slušném zacházení nejspíše elektronika, a data pak půjdou poměrně levně zachránit pouhou výměnou té elektronické části disku (bez nutnosti číst v laborce přímo samotný povrch disku)... Jinými slovy málokdy je nutné se s daty rozloučit, ono konec konců ani to laboratorní čtení přímo z povrchu disku dnes není nijak extrémně drahé (tj. je dostupné pro běžného smrtelníka, když již je tak hloupý, aby data, která jsou pro něj velmi důležitá, nezálohoval)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  11. 09. 2008 22:19

Přesně tak. Když v SSD odejde elektronika, tak je to totéž, jako když v HDD odejde elektronika, tedy s daty se lze shledat, ale ne úplně jednoduše. Pokud se objeví jednotlivé chyby, tak je opraví ECC, které je jak na SSD, tak na HDD. Hodnoty MTBF jsou udávány prakticky stejné u SSD a HDD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 09. 2008 12:11

A ešte jedna vec. Pozrite si na http://www.legitreviews.com/article/788/5/ test HD Tune Pro v3.10. Pri zápise je SSD žalostne pomalý. Takže kto chce seriózne pracovať napríklad s videom a nie len surfovať po internete, čítať maily, chatovať a písať texty vo worde, tak si radšej do počítača kúpi zo dva (pre spracovanie vide radšej tri) Velociraptory.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 09. 2008 11:44

Ja teda neviem, úsporné by to nebolo, ale keď už chceli porovnávať SSD s Velociraptorom, prečo nezobrali 3-4 kusy 150 GB verzie a nedali do RAID0? Rýchlosť by bola trošku iná za rovnaké peniaze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 09. 2008 11:05

Každý trochu zkušenější ví, že hlavní průšvih u NAND flash technologie je zápis malých souborů, protože se do nich zapisuje (a maže) po blocích (např. 64 kB), tudíž zápis 1 kB souborů je trapně pomalý (to je pak lepší je předem zazipovat). A tohle žáden z těch testů nezohlednil. Pak takový internetový prohlížeč, který kešuje kvanta malých souborů, bude znatelně pomalý. Konkrétně na USB flash OCR Rally2, která dopadla v testech jako jedna z nejrychlejších (12 MB zápis), je zde nainstalovaný prohlížeč s kešováním ZCELA nepoužitelný. A i v případě pomalého stahování z internetu na tuto flešku došlo téměř k jejímu zablokování.

Hodně by mě zajímalo, jak by to bylo rychlé na těchto SSD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 09. 2008 11:27

myslim, ze v pripade pouziti SSD jako napriklad systemoveho oddilu tento problem odpada, protoze takoveto zapisy je potreba udelat jen pri instalaci anebo pri aktualizacich.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 09. 2008 11:58

Ano, kdyz z toho oddilu po instalaci premigrujete temp a profily na jiny disk, pak asi ano...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  11. 09. 2008 13:33

Osobně nesouhlasím. Zápis malých souborů je extrémně pomalý i na klasickém disku. Hodně pomohou různé cachovací strategie, jak na úrovni OS, tak na úrovni HW, ale pokud je přístup důsledně náhodný, nedostanu se z řádů MB/s (v horším případě jen stovek KB/s) ani u SSD, u klasického HD se ovšem nedostanu ani na ty MB/s, v lepším případě dostanu stovky a v horším pouhé desítky KB/s.

Ale ono je to naprosto logické: zápis i čtení totiž lze rozdělit na dvě věci: přístupovou dobu k přečtení prvního byte, plus dobu potřebnou pro čtení či zápis celého bloku odvozenou od přenosové rychlosti. A zatímco u SSD sice musím u druhého parametru zohlednit větší velikost bloku, např. 64K místo 0,5K u hadru, musím naopak u klasického hadru do prvního parametru dát zejména dobu potřebnou k vystavení hlaviček a rotační latenci. V součtu dostanu celkovou dobu potřebnou na zápis či čtení jednoho náhodného bloku konkrétní velikosti.

Když člověk ale jukne, kolik přispívá z těch dvou jmenovaných parametrů u HD a kolik u SSD, nemusí mít příliš matematické vzdělání, aby uznal, že menší bloky hadru prostě nepomohou. Konkrétně u hadru to první bude v řádu 10 ms a druhé v řádu 0,1 ms či méně, přičemž první se se změnou velikosti bloku nemění, u SSD pak první má řád 0,1 ms a druhý opět 0,1 ms konstantně nezávisle na velikosti bloku v rozmezí cca 512B až dejme tomu 128KB. Součet je evidentně drtivě v neprospěch HD, SSD mu u všech velikostí natrhne pr***. Jediné, proč to není v praxi tolik vidět, jsou velmi chytré cachovací strategie OS i HW plus to, že sotva kdy v praxi zapisujeme a čteme data důsledně náhodně (neplatí to ani v databázových aplikacích, natož pak při běžné práci)...

Howgh

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  11. 09. 2008 22:08

No realita je taková, že programem ATTO měřená rychlost zápisu souborů o velikosti 512 byte je u mnoha flash disků 0,03 až 0,07 MB/s, u těch nejlepších okolo 0,6 MB/s, zatímco u běžných HDD 6 MB/s, což je 10x až 100x více.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  12. 09. 2008 00:24

No, nevím, co měří ATTO, ale pokud by to měl být náhodný přístup, je někde něco v nepořádku. Že je většina SSD na tom špatně (obzvlášť, co se týká náhodného přístupu velmi malých bloků), to je známý fakt, a že právě Intel ukazuje, jak to řešit, je dobře popsáno na Anandtechu.

Ale k věci: pokud by ATTO mělo měřit opravdu náhodný přístup k blokům o velikosti 512 byte, pak při 6 MB/S by to znamenalo nějakých 12k bloků za vteřinu. Jinými slovy průměrná přístupová doba pod 0,1 ms na blok, a to je více než 100krát pod skutečnou přístupovou dobou dnešních harddisků (bavíme se o běžných 5400 či 7200 RPM discích). Buď je výkon enormně ovlivněn cache pamětí (a pak akorát stačí počkat, než se cache naplní, a výkon bude drasticky menší při zápisu, či naopak při čtení zajistit, aby data v cache nebyla), případně nejde o náhodný, alébrž sekvenční přístup, jen holt ne po velkých, ale po malých blocích jdoucích za sebou (opět se uplatní cache, jen trochu jiným způsobem). Ten poslední případ ovšem vyloženě postrádá smysl, není důvod nevyžadovat rovnou velké kontinuální bloky dat...

V každém případě ale běžný pevný disk ani zdaleka nemůže dosáhnout na 6 MB/s přenosové rychlosti při čtení náhodných bloků o velikosti pouhých 512 byte. A zcela bez diskuze to klasické pevné disky ani nikdy umět nebudou, není to prostě fyzikálně možné, plotny by musely rotovat rychlostí nejméně 6k otáček za vteřinu (polovinu z 12k, a to pouze pokud by se hlavičky vystavovaly nekonečně rychle), tedy 360.000+ RPM, o adekvátní rychlosti vystavování hlaviček nemluvě. Ale jak jsem již psal, co ve skutečnosti měří ATTO opravdu nevím, a po pravdě mne to ani příliš nezajímá;-/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor