Ohlasy ze světa: když je gepard rychlejší než raptor

V dnešním zahraničním testu se objeví v přímém souboji Seagate Cheetah X15K.6 s kapacitou 450 GB a Western Digital Velociraptor 300 GB, nebude však chybět ani starší WD Raptor 74 GB.

Na serveru HotHardware se objevil test těch nejrychlejších pevných disků, které lze běžně koupit. Jedná se především o Seagate Cheetah X15K.6, který má kapacitu 450 GB a Western Digital VelociRaptor s kapacitou 300 GB.

big_4.jpg

čtveřice gepardů připravena k lovu

V testu se kromě těchto dvou pevných disků objevily Seagate Barracuda ES.2 1 TB SAS, Seagate Barracuda 7200.11 1 TB SATA 3.0 Gb/s, Western Digital RE2 750 GB SATA 3.0 Gb/s a Western Digital Raptor 74 GB. Nechybí ani papírové srovnání hlavních soupeřů i s SSD OCZ Core128 GB.

srovnani.jpg

Jak je vidět, Seagate Cheetah X15K.6 má náskok 5 000 otáček za minutu, což mimo jiné stojí za velmi nízkou odezvou. Používá rozhraní SAS (Serial Attached SCSI) s maximální propustností 3 Gb/s, tedy stejně jako u SATA 3.0 Gb/s. Vyšší otáčky znamenají vyšší hluk, odměnou však je vyšší rychlost čtení a nižší odezva.

V testu samozřejmě nechybí ani podrobný popis a fotografie samotného Seagate Cheetah X15K.6. Vzhledem k rozhraní a ceně je jasné, že jeho cílová skupina nejsou osobní počítače. Tento disk je určen především do serverů, kde nebude vadit vyšší spotřeba (cca 2×) a hluk oproti běžným pevným diskům.

big_x152.jpg big_x163.jpg

Redaktor také vysvětluje, proč má takto rychlý disk cache pouze o velikosti 16 MB, když už i běžné pevné disky disponují 32 MB cache. Tyto serverové disky jsou totiž většinou zapojovány do SAS řadičů s vlastní cache, například o velikosti 128 MB a více.

Všechny testy byly provedeny na počítači se čtyřjádrovým procesorem Intel Core 2 Quad QX6700 na frekvenci 3 GHz, který byl v základní desce XFX Nvidia nForce 780i SLI. Pro disky s rozhraním SAS byl použit řadič Adaptec 3400 PCI Express ×4, jako operační systém posloužily Windows Vista SP1.

Jako první se testovaly teploty a spotřeba, nechybí ani poznámky o vysokém hluku kolem 36 dBA, což u domácího počítače snese opravdu jen málokdo. Spotřeba celého systému byla vyšší přibližně o 30 W, za což samozřejmě může i SAS řadič, který byl použit i u disku Seagate Barracuda ES.2 1 TB SAS.

x15powerload.png

Výkon disků byl otestován jak na rychlosti startu systému či rychlosti nahrávání levelu ve hře Crysis, tak i pomocí aplikací HDTune, PCMark Vantage nebo IOMeter. Nechybí ani test RAID0 a RAID5 a to až se čtyřmi disky.

hdtune-readaccess.png hdtune-readavg.png hdtune-writeavg.png
iometer-db-scaling.png iometer-ws.png x15vista.png
 

Autor dodává, že Seagate Cheetah X15K.6 s kapacitou 450 GB patří skutečně mezi špičku, a svou maximální rychlostí čtení i zápisu kolem 160 MB/s až 170 MB/s tak bez problému překonává i jinak velmi rychlého VelociRaptora od Western Digital, který má limit kolem 120 MB/s. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost při IO operacích, což se samozřejmě nejvíce uplatní právě u serverů.

Pokud uvažujete o nasazení do domácího či pracovního počítače, určitě počítejte s tím, že díky vyšší teplotě je nutné zajistit dobré chlazení skříně a pokud máte raději ticho, tak i velmi dobré odhlučnění. Určitě se nevyhnete ani nákupu kvalitní SAS řadiče, který je podmínkou. Výsledkem bude opravdu rychlá odezva systému a aplikací díky nízké přístupové době, a vysoký výkon při čtení i zápisu.

Diskuze (7) Další článek: Nová Miranda IM 0.7.10 vylepšuje podporu ICQ a MSN

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,