Ohlasy ze světa: Jak si SSD utahoval z Raptora

Mtron SSD versus WD Raptor • Trojice přetaktovaných GeForce 8800 GT • Corsair Padlock •

Mtron SSD versus WD Raptor

Na serveru Anandtech se objevil test 2,5" SSD od společnosti Mtron, konkrétně se jednalo o 32GB model s názvem Mtron SSD Pro ze série MSP 7000 a s rozhraním SATA. Jeho protivníkem mu byl kdo jiný než 150GB Raptor od společnosti Western Digital a jeho plotny s rychlostí deset tisíc otáček za minutu.

MTRONdual.jpg

Testovací sestava nebyla v tomto případě z dílů společnosti Intel, jak je obvyklé, ale naopak obsahovala procesor AMD Phenom 9600 a základní desku Gigabyte GA-MA790FX-DQ6, která disponuje čipsetem AMD 790FX s jižním můstkem SB600. Tím hlavním důvodem byla skutečnost, že jižní můstky ICH8 i nejnovější ICH9 mají nepříjemnou chybu, kdy přenosová rychlost SSD nepřesáhne 80 MB/s, což je ale přibližně o 30 MB/s méně, než na jiných čipsetech. Dobrou zprávou alespoň do budoucna je, že Intel pracuje na vyřešení tohoto problému. Použit byl operační systém Windows Vista x64 Ultimate.

Prvním testem se stal HD Tach ve verzi 3.01, kde Mtron SSD dosahoval naprosto stabilní rychlosti sekvenčního čtení téměř 110 MB/s. Oproti tomu Raptor skončil s průměrným výsledkem 75,5 MB/s.

MTRON2.jpg mtron3.jpg

V programu HD Tune (verze 2.54) se přenosová rychlost SSD pohybovala stabilně kolem 102,8 MB/s, u Raptora pak kolem 72,1 MB/s. Největší předností se ale ukázala neuvěřitelně nízká doba odezvy, která je u SSD 0,1 ms, přičemž Raptor skončil s hodnotou 8,3 ms, což je přibližně osmdesátkrát více (pomaleji), než v případě SSD.

MTRON4.jpg mtron5.jpg

Multimediální a „teoreticky“ reálnou rychlost při práci se redaktoři rozhodli změřit pomocí nejnovějšího programu PC Mark Vantage, který měří rychlost v běžných programech nainstalovaných na počítači. Sekce pro pevné disky obsahuje testy Windows Defender (skenování-čtení), Gaming Performance (načítání levelu ve hře Alan Wake), Windows Photo Gallery (čtení i zápis), Windows Vista Startup (simuluje procesy při načítání-čtení), Windows Movie Maker (čtení, zápis), Windows Media Center, Windows Media Player (přidání hudby-čtení/zápis), Application Loading (rychlost spouštění Microsoft Word 2007, Adobe Photoshop CS2, Internet Explorer 7, Outlook 2007).

V celkovém součtu tvoří test přibližně 83 % čtení a 17 % zápis.

vantage.png

Jak je vidět dle testů, asi neexistuje uživatel, který by bezhlučné a skutečně rychlé SSD nechtěl vyměnit za staré a „rotující“ pevné disky. Největším mínusem je momentálně velmi vysoká cena a zatím stále malé kapacity. Snad se dočkáme příští rok a bude možné si za přijatelnou cenu pořídit SSD alespoň s menší kapacitou, především pro operační systém či nejpoužívanější programy. Nyní je tento SSD k dispozici za 1 200 USD (před pár měsíci stál 2 000 USD), což je přibližně 33 000 Kč s DPH.

Souboj tří přetaktovaných GeForce 8800 GT

Toužíte po nějaké „lepší“ verzi vánočního hitu v podobě GeForce 8800 GT a nevíte jakou vybrat? Pomoci s tímto problémem by vám mohl test na serveru [H]Enthusias, kde si vzali na paškál trojici grafických karet GeForce 8800 GT, které jsou již z výroby přetaktované. Jedná se o ASUS EN8800 GT TOP, EVGA GeForce 8800 GT SSC a MSI NX8800 GT OC.

gt1.jpg

Každé kartě je v testu věnována samostatná strana s kompletními informacemi a fotkami. Jednotlivé frekvence jádra a pamětí si můžete prohlédnout v tomto obrázku:

gt2.gif

Testovací sestava obsahovala základní desku Gigabyte GA-965P-DS3, procesor Intel Core 2 Duo X6800 (2,93 GHz) a 2 GB operační paměti. Všechny testy proběhly na operačním systému Windows Vista x64 Ultimate. Pro porovnání výkonu sloužily hry Crysis, Half life 2: Episode 2, Need fot Speed Pro Street demo a Unreal Tournament 3 demo.

Test také obsahuje měření teplot a možnosti ještě dalšího přetaktování. Vítězem s celkově nejnižšími teplotami byla karta MSI NX8800 GT OC, v případě možnosti dalšího přetaktování jednoznačně vyhrála karta EVGA GeForce 8800 GT SSC, kterou se podařilo redaktorům přetaktovat až na frekvenci 760 MHz v případě jádra a 1060 MHz u pamětí. Na posledním místě se umístila ASUS EN8800 GT TOP, u které šlo jádro přetaktovat jen na 705 MHz a paměti na 1030 MHz.

gt3.gif

Pokud tedy vybíráte to nejlepší v poměru cena/výkon, je pro vás MSI NX8800 GT OC s cenou kolem 6 000 Kč s DPH jasnou volbou.

Corsair Padlock: bezpečnost nadevše

Klasické zamknutí u některých flash disků, které je řešeno pomocí přepínače, je spíše k ničemu než k něčemu. Pokud toužíte po ochraně svých dat, tak je pro vás toto (ne)zabezpečení úplně na nic, pro běžného uživatele je to spíše otravná věc, která se občas „přepne“ a následně není možné mazat ani zapisovat na daný flash disk.

Server Hi-Tech Reviews se rozhodl otestovat flash disk Corsair Padlock s kapacitou 2 GB, který má jednoduchý číselný zámek pro vaše data přímo na sobě a pokud neznáte správný kód, tak data nesmažete ani nedokážete na disk zapsat.

padlock_hero.jpg

Flash disk má integrovanou baterii pro uložení hesla a indikaci stavu (odemčeno/zamčeno). Pro odemčení stačí zadat nastavený pin a připojit k počítači. Po vysunutí se flash disk automaticky zamkne, což ukáže i dioda.

padlock_diagram.jpg

Vzhledem k použití však nečekejte žádné závratné rychlosti ve čtení a zápisu, podle naměřených hodnot dosáhl tento flash disk průměrné přenosové rychlosti 2,1 MB/s, oproti tomu Super Talent Hi-Speed Drive v testu dosáhl hodnoty 4,1 MB/s a nejrychlejší byl Corsair Flash Voyager s rychlostí téměř 7 MB/s.

padlock.jpg

Corsair Padlock s kapacitou 2 GB lze u nás pořídit za cenu kolem 900 Kč s DPH.

Diskuze (41) Další článek: Právě vychází Computer 23/07 - konec nudy o Vánocích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,