Ohlasy ze světa: Jak rychle běží VelociRaptor?

Western Digital Velociraptor 300 GB • Core 2 Duo E7200 - 45nm a poloviční cache• Spotřeba levných čipových sad

Western Digital Velociraptor 300 GB

O novém nástupci známého a rychlého pevného disku Raptor jsme vás již informovali v bleskovce. Společnosti Western Digital to sice trvalo nesmírně dlouho, ale do obchodů se brzy dostane nový přírůstek s názvem VelociRaptor (WD VR150) a dvakrát vyšší kapacitou 300 GB.

Největší rozdíl je oproti staršímu Raptoru je zřejmý už na pohled – je to samozřejmě jeho velikost. I když má šířku a délku podobnou, jako 2,5" disk, na vylepšení svého přenosného počítače si budete muset nechat zajít chuť, místo notebookového disku jej nelze použít.

size-thickness.jpg

VelociRaptor vs klasický 2,5" pevný disk

VelociRaptor je dodáván v chladicím boxu IcePack, který zajišťuje v průměru o 5 stupňů nižší teploty, než bez boxu. Samozřejmě také umožňuje disk přišroubovat do klasické 3,5" pozice pro klasické pevné disky. Ostatní rozdíly včetně parametrů naleznete na následujícím obrázku:

velotabulka.jpg

Z parametrů je vidět, že oproti předchozím modelům má nejen nižší odezvu a vyšší přenosovou rychlost, ale také téměř o polovinu nižší spotřebu při práci a čtvrtinovou v režimu standby. Vzhledem k tomu, že se opět urodilo mnoho recenzí od různých serverů, zaměříme se na různé programy z různých zdrojů, čímž získáme objektivnější pohled. Kompletní recenze si můžete prohlédnout na AnandTech, Legit Reviews, The Tech Report, HotHardware, PC Perspektive, Storage Review, MaximumPC a Toms Hardware.

wd-velociraptor-pers-transparent.jpg

Nejdříve se podíváme na rychlost odezvy, která dělá tento pevný disk obzvláště výjimečným:

hdtach-access.gif hdtune_4.png image003.png
 

Dalším důležitým faktorem je rychlost čtení a zápisu:

hdtach-write.gif image010.png

Pro ty co plánují disk rozdělit na více oddílů, jistě pomohou v rozhodování tyto dva porovnávací grafy s kopírováním souborů:

fc-copy-iso.gif fc-partition-iso.gif

Hráče jistě zajímá rychlost nahrávání, zde je test ve hrách Doom 3 a Far Cry:

time-load-doom3.gif time-load-farcry.gif

Jako poslední „celkový“ test rychlosti si ukážeme v programu PCMark Vantage:

16862.png vantage_1.png

Pokud máte nebo teprve plánujete stavbu tichého a výkonného počítače, určitě vás zajímá hlučnost:

noise-idle.gif noise-seek.gif

O spotřebě jsem psal již výše, snížení spotřeby u VelociRaptoru je opravdu znát, stejně jako snížení teploty pomocí chladicího boxu:

image023.png power-idle.gif power-seek.gif
 

Nakonec se podíváme na rychlost při zapojení do RAID 0 a porovnání se SSD Mtron:

wd1.jpg wd2.jpg

Western Digital VelociRaptor je skutečně celkově nejrychlejší „běžný“ pevný disk, přičemž jeho rychlost je v některých případech i dvakrát vyšší než u starších modelů disků Raptor. Pokud je pro vás rychlost a odezva systému důležitá, je pro vás nový Raptor v podobě VelociRaptora téměř nutností. Za cenu kolem 300 USD (přibližně 8 000 Kč s DPH) získáte 300 GB místa pro systém a data, pokud chcete ještě zvýšit rychlost, není nic jednoduššího než zapojit tyto dva disky do RAID0, což s sebou samozřejmě přináší známá rizika v podobě vyšší pravděpodobnosti poruchy.

V testech si výborně vedly také nové dvouplotnové disky s kapacitou 640 GB, taktéž od společnosti Western Digital a největší terabajtový Samsung F1. V případě že hledáte ideální, cenově dostupnou kombinaci pro systém a větší množství dat, bude pro vás řešení v podobě velmi rychlého VelociRaptora a rychlým diskem s velkou kapacitou, tou nejlepší volbou.

Core 2 Duo E7200

Na serveru Xbit labs se objevil test nového dvoujádrového procesoru Core 2 Duo E7200 (Wolfdale), který je vyroben 45nm technologií a pracuje na frekvenci 2,53 GHz. Má pouze 3 MB L2 cache a nepodporuje Intel VT – jde tedy o jakousi 45nm obdobu starší 65nm řady Core 2 E4000. Jeho TDP je 65 W a používá sběrnici o frekvenci 1 066 MHz.

prehledcpu.jpg

Hlavním konkurentem, co se týče parametrů, je starší Core 2 Duo E4700, srovnání obou modelů naleznete v následující tabulce:

porovnani.jpg

V testu se objevily také procesory AMD Athlon 64 X2 6000+, Intel Core 2 Duo E8200, E6750, E6550 a E4700.

Jak moc se projeví poloviční L2 cache se podívejte zde:

t2.png

Nyní již přejdeme k samotným testům:

cinebench.png crysis.png photoshop.png
x264.png

Jak je vidět, nový procesor si vedl velmi dobře, a to i přes malou L2 cache.

Ke slovu se dostalo i přetaktování, které je s tímto procesorem doslova perfektní. Vzhledem k tomu, že používá násobič 9,5, stačila frekvence sběrnice 411 MHz a zvýšení voltáže na 1,4 V a redaktorům se tak podařilo získat stabilních 3 907 MHz. Při zvýšení napětí na drastických (u 45 nm) 1,5 V se podařilo pokořit hranici 4 GHz.

Co se týče spotřeby, nemá mezi testovanými modely konkurenci:

power-2.png

V případě, že hledáte levný a snadno přetaktovatelný dvoujádrový procesor vyrobený 45nm technologií a s podporou SSE4.1, který má zároveň i nízkou spotřebu, je Core 2 Duo E7200 za cenu přibližně 2 900 Kč s DPH jasnou volbou.

Spotřeba levných čipových sad a procesorů

Server AnandTech si vzal na mušku spotřebu levných čipových sad s grafickým čipem kombinovaných s nejslabšími modely z různých řad procesorů. Do každé základní desky s danou čipovou sadou (AMD 780G, GeForce 8200, Intel G35) umístili „nejnižší“ jednojádrový, dvoujádrový a čtyřjádrový podporovaný procesor, v případě Gigabyte MA78GM-S2H a Biostar TF8200 A2+ se jednalo o AMD Athlon LE1600, 4850E X2 a Phenom 9550. U základní desky ASUS P5E-VM HDMI pak byly použity procesory Intel Core 2 Duo E2200, E7200 a Core 2 Quad Q9300.

Spotřeba se měřila jak celkově při žádném i maximálním vytížení, tak i například při přehrávání HD filmů či hraní her.

16836.png 16838.png 16839.png
16841.png 16842.png 16844.png
 

Nejnižší spotřeby dosahovala čipová sada GeForce 8200, nejvyšší pak Intel G35, přičemž rozdíl byl mnohdy i téměř 30 W. Pokud tedy váš počítač běží zapnutý téměř neustále a vystačíte si s nižším výkonem, určitě si vyberte platformu s menší spotřebou, vrátí se vám to v dobrém nejen na nižší pořizovací ceně, ale třeba po ročním vyúčtování elektrické energie.

Diskuze (19) Další článek: Velká SMS soutěž Computeru o ceny za 150 000 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,