Ohlasy ze světa: čtrnáct SSD v testu na Tom's Hardware

SSD jsou stále rychlejší a levnější, počet výrobců se značně rozrostl a v dnešním zahraničním testu se podíváme na souboj čtrnácti SSD, které jsou již na trhu.

Server Tomshardware uvedl test čtrnácti SSD od různých výrobců s různými kapacitami a samozřejmě i s různou rychlostí.

,Z-I-154206-3.jpg

Trocha teorie

SSD se v dnešní době odlišují nejen velikostí (1,8", 2,5", 3,5"), ale především podle typu použitých pamětí. Nejlepší SSD jsou založené na SLC (Single Level cell – jeden bit v buňce) čipech, jsou dražší (do jedné buňky se ukládá pouze 1 bit), rychlejší a mají menší spotřebu. Levnější SSD založené na MLC (Multi Level cell – tři a více bitů v buňce) jsou pomalejší a jejich spotřeba je oproti SLC modelům vyšší. I přesto jsou MLC modely při čtení téměř srovnatelně výkonné jako SLC, pomalejší je především zápis a I/O operace. Obě technologie (SLC/MLC) se také používají ve flash discích a paměťových kartách.

mlc_vs_slc.png

Čtrnáctka se představuje

V testu se objevily SSD Crucial 32 GB 2,5", Hama 2,5" (32 GB SLC/MLC), 3,5" (64 GB) a 1,8" (32 GB), MemoRight MR25.2-032S/064S, Mtron Pro 7500 3,5" SATA 32 GB, OCZ 64 GB SATA SSD 2,5", Samsung 2,5" 64 GB SSD SATA, Silicon Power SSD 128 GB a Super Talent Masterdrive MX 60 GB 2,5". Každému SSD je věnována samostatná strana s detailními podrobnostmi.

1.jpg 10.jpg 11.jpg
2.jpg 3.jpg 4.jpg
5.jpg 6.jpg 7.jpg
8.jpg 9.jpg

Výkon jednotlivých SSD byl otestován v aplikacích h2benchw, PCMark05 a IOMeter (Fileserver, Webserver, Database, Workstation, Streaming Read and Write).

Testy

flash-ssd-access-time.png flash-ssd-interface.png flash-ssd-pcmark-file-write.png
flash-ssd-pcmark-winxp.png flash-ssd-throughput-read.png flash-ssd-throughput-write.png
 

V testu rychlosti přístupu byly očekávaně pomalejší především SSD založené na MLC čipech, co se týče čtení i zápisu, raději se vyhněte SSD Hama 2,5" 32 GB s rozhraním SATA a Hama 1,8" taktéž s kapacitou 32 GB a rozhraním PATA. Tyto SSD byly v obou případech velmi pomalé. Mezi nejlepší lze zařadit Mtron Pro 7500 3,5" 32 GB a oba modely MemoRight MR25.2-032S a 064S.

Spotřeba

efficiency-dvd-average-power.png efficiency-streaming-ios-per-Watt.png efficiency-streaming-read-avg-power.png
efficiency-workstation-avg-power.png efficiency-workstation-ios-per-Watt.png flash-ssd-power.png
 

Samsung SSD SATA 2,5" 64 GB poskytuje nejlepší výkon/watt při I/O operacích, při celkové spotřebě si dobře vedl také OCZ SATA 2,5" 64 GB (přeznačený Samsung) a celkem očekávaně i Hama 1,8" 32 GB, který používá rozhraní PATA, jež není tak náročné.

Jaký vybrat?

Odpověď není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Každé SSD vyniká trochu v něčem jiném a je proto nasnadě si uvědomit, k čemu takové SSD chcete použít. Pokud budete vybírat z kategorie těch dražších založených na SLC čipech, určitě se zaměřte na Mtron Pro 7500 (pracovní stanice) či MemoRight, který poskytuje vysoký výkon při I/O operacích, což se hodí především na serverech.

Pokud hledáte především velmi dobrý výkon a nízkou spotřebu, jedinou možností je Samsung 64 GB SSD SATA 3.0 Gb/s, respektive OCZ 64 GB SATA 3.0 Gb/s. Tento SSD získal i ocenění „Best of“ od redakce Tomshardware. Za vysoký výkon a nízkou spotřebu si však připlatíte, jeho cena se pohybuje kolem 20 000 Kč s DPH.

samsungssd.jpg

Zdroj: Tomshardware

Diskuze (10) Další článek: Na Googlu se brzy objeví našeptávač hledaných slov a frází

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,