Byznys | Nvidia | Hewlett Packard (HP) | GPP

Odpor vůči sporným požadavkům Nvidie narůstá. HP a Dell se odmítají připojit, hrozí žaloby

GeForce Partner Program (GPP) je v podstatě smlouva s Nvidií, která zavazuje výrobce grafických karet nebo počítačových sestav vymezit značku, kterou používají pro své herní produkty, výhradně pro Nvidii. Herní řady mohou zkrátka obsahovat pouze grafické karty GeForce. Proti této praktice se nyní někteří výrobci ohradili, informuje Wcctech.

Výhody, které tím partnerský výrobce získá, odpovídají tomu, co bylo roky běžné. Jsou jimi: technická podpora, dodávky čipů před vydáním produktu, herní bundly a podobně. Jenže kdo se nyní GPP nepodřídí, tak o tyto obchodní výhody přijde.

Kyle Bennett, který jako první o pozadí GPP informoval, nyní přišel s novým zjištěním. Firmy Dell a HP, které tento program odmítají, nyní zvažují právní kroky. GPP totiž odmítly podepsat a jsou tím vystaveny vůči konkurenci do velmi nevýhodné pozice.

Situaci také sleduje Intel, který v současnosti na herní trh vstupuje se svým herním řešením postaveným na grafické kartě VEGA od AMD a pracuje na dalších podobných projektech. Bennett předpokládá, že Intel prozatím sleduje situaci a očekává v budoucnu právní kroky také.

Právní kroky už donce podaly jiné subjekty k Evropské komisi a americké Federal Trade Commission. Ty jsou ze zákona povinné tyto stížnosti řešit a vyjádřit se k nim. Pokud by byl závěr komise takový, že stížnost je opodstatněna, tak hrozí Nvidii reálně celkem velká pokuta. V podobné situaci se v minulosti ocitl také Intel a musel zaplatit miliardy dolarů.

Nvidia tohle přece musela tušit. A tak už se také množí názory, že je to součástí její obchodní strategie a s právními spory a pokutou dopředu počítá. Dalo by se to brát jako investice do posílení pozice na trhu, protože vyřazení konkurence ze zavedených herních značek by mohlo konkurenčnímu AMD finančně ublížit ve finále ještě více.

Diskuze (504) Další článek: Plovoucí minipřehrávač ve Windows 10 konečně využívá další aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,