Odborníci o technologiích a budoucnosti internetu

Konference Internet a technologie 08 hostí odborníky, kteří budou hovořit o budoucnosti internetu, IDN, IPv6 a dalších aktuálních technologiích.

V úterý 20. května se v Meet Factory na pražském Smíchově uskuteční konference Internet a technologie 08. Příspěvky a diskuze se budou věnovat aktuálním tématům internetového světa, například diakritice v doménách (IDN), protokolu IPv6 či novému systému zabezpečení doménových registrů (DNSSEC). Na konferenci vystoupí mimo jiné například nezávislý konzultant a publicista Jiří Peterka, Irena Wintrová z agentury Mediaresearch či ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

O čem bude řeč:

Internet: pohled vpřed (ale i vzad)

Přednáší Jiří Peterka (CZ.NIC, z.s.p.o.)

Evropská unie v rámci svého 7. rámcového programu (FP7) podporuje na 70 projektů, řešících otázky spojené s budoucností Internetu. Na přelomu března a dubna uspořádalo slovinské předsednictví konferenci o budoucnosti Internetu (The future of the Internet). Zde také byl přijat dokument, zabývající se "evropským přístupem kbudoucnosti Internetu" (Towards a European approach to the Future Internet"), který mj. předpokládá vznik koordinační platformy "European Future Internet Assembly". Příspěvek bude mapovat a komentovat tyto aktivity. V závěru nabídne i retrospektivní (video) ukázku toho, jak vypadal český Internet v roce 1994.

Sítě pro výzkum

Přednáší Helmut Sverenyák (CESNET)

Každá rozvinutá země má ustanovenu tzv. "síť národního výzkumu a vzdělávání" (National Research and Education Network), která poskytuje specifické informační a komunikační prostředí uživatelům voblasti výzkumu a vývoje a zároveň slouží k výzkumu a vývoji komunikačních technologií a síťových aplikací. Tyto sítě jsou projektovány jako infrastruktury umožňující výzkumnou spolupráci bez ohledu na geografickou vzdálenost či objem aktuálně přenášených dat. Požadavky uživatelů těchto sítí implikují inovativní přístup při vývoji a realizaci služeb a aplikací. V České republice je touto sítí CESNET2, budovaná a provozovaná sdružením CESNET.

CZ.NIC a DIN

Přednáší Martin Peterka (CZ.NIC, z.s.p.o.)

V současné době je možné v některých TLD (Top Level Domain) registrovat IDN. Tyto registrace přinášejí i řadu problémů pro koncové uživatele - držitele domén. Registrační systém CZ.NIC je na IDN připraven. Jelikož si ale problémy s tím spojené uvědomujeme, rozhodli jsme se spustit prezentaci www.háčkyčárky.cz, ve které budou všechny aspekty zavádění diakritiky do doménových jmen shrnuty.

Zkušenosti s implementací národních znaků do domény .pl

Přednáší Krzysztof Olesik (NASK)

Souhrn zkušeností se zaváděním IDN pod doménu .pl. Zabývá se takovými tématy, jako je příprava zavedení IDN, spuštění IDN a problematika znepřehlednění názvů doménových jmen. Dále bude prezentována statistika registrací IDN.

Digital Divide v České republice

Přednáší Petr Lupač (FF UK)

Autor ve svém příspěvku stručně představí převládající sociologický pohled na téma nerovného přístupu k IT (tzv. digital divide) a na základě dat z české verze World Internet Projekt a ČSÚ ukáže, jaká je v České republice dynamika rozdílů v přístupu k Internetu.

Internet exchanges - Internetové výměníky

Přednáší Michael Macek (NIX.CZ z.s.p.o.)

Co a pro koho jsou Internet Exchanges. NIW – výměníkový uzel internetu c České republice. Historie a současnost NIX v Evropě a ve světě.

Stopa českého internetu 8.05

Přednáší Pavel Tůma (CZ.NIC, z.s.p.o.)

Jak vypadá prostředí českého internetu? Kdo jsou držitelé domén? Jaké technologie nejčastěji používají? Výběr ze stastistik registru domén za květen 2008.

Sociodemografe českého internetu

Přednáší Irena Wintrová (Mediaresearch, a. s.)

Vývoj sociodemografického profilu české internetové populace včetně aktuálních (březnových) dat. Součástí přednášky bude i rozložení věkových avzdělanostních skupin, rozšíření používaných připojení mezi uživateli na českém internetu a další.

Úvod do IPv6

Přednáší Pavel Satrapa (TU Liberec)

Základní seznámení s novou generací síťového protokolu pro Internet a jeho klíčovými vlastnostmi a schopnostmi.

IPv6 v praxi - 5 let poté

Přednáší Lubomír Pinkava (Casablanca Int., s. r. o.)

Před pěti lety byly přiděleny první adresní prostory IPv6 českým poskytovatelům. Jak vypadá situace dnes z hlediska všech zúčastněných?

Čtyřbajtová čísla autonomních systémů ASN 32

Přednáší Ondřeje Filipa (CZ.NIC, z.s.p.o.)

Nedostatek IPv4 adres není jediná hrozba, které čelí současný Internet. Mnohem dříve dojdou čísla autonomních systémů (číslování ISP). Jak budeme tomuto problému čelit?

CZ.NIC po migraci

Přednáší Ondřej Filip (CZ.NIC, z.s.p.o.)

Nasazení nového registračního systému byl prioritní úkol roku 2007. Po úspěchu je vždy obtížné navázat. Jaké leží před sdružením výzvy pro rok 2008 a další období?

Více informací o konferenci Internet a technologie najdete na adrese www.nic.cz/it08/.

Živě.cz a Computer jsou mediálními partnery akce konference Internet a technologie 08.

Váš názor Další článek: Nové kurzy ITIL Foundation V3 s akreditací EXIN v Praze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,