Byznys | Intel | Procesory

Od Intelu letos nečekejte nové vícejádrové procesory pro náročné. Trh ovládne jen AMD

Segment spotřebitelských procesorů se dělí na několik úrovní a tou nejvyšší jsou vícejádrové procesory HEDT (High-End Desktop), které jsou určené hlavně pro náročné uživatele a profesionály, kteří potřebují na desktopu co možná nejvíce jader.

AMD v tomto směru nabízí procesory Threadripper pro platformu AMD TRX40, které mají 24 jader (Ryzen Threadripper 3960X), 32 jader (Ryzen Threadripper 3970X) nebo dokonce 64 jader (Ryzen Threadripper 3990X). Všechny mají čtyřkanálové zapojení operačních pamětí (maximum 256 GB) a podporu PCI Express 4.0.

Intel ale na desktopu nenabídne žádnou novou konkurenci a jak to dle posledních uniklých informací vypadá, tento rok ani mít nebude. Podle roadmapy totiž v segmentu HEDT Intel bude stále spoléhat na vícejádrové procesory Cascade Lake-X pro socket LGA2066 a starší čipset Intel X299, které ale nabízí pouze 10 až 18 jader.

ghjjghjjg.jpg

AMD tak bude po celý rok více méně jedinou volbou, pokud potřebujete opravdu hodně výkonu a jader. Problém je u Intelu pochopitelně s 14nm výrobní technologií, která už dávno naráží na limity a více jader znamená mnohem větší spotřebu, větší balení a také větší náklady, takže by výsledná cena nemohla konkurovat modelům od AMD.

Intel tak letos nechává hi-end kategorii desktopových procesorů volnou ve prospěch AMD a nejdříve se nové konkurence dočkáme nejspíše až příští rok.

Diskuze (55) Další článek: Navigace Sygic nabídne varování před radary, nechá si za to ale zaplatit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,