Ulož.to | Hudba, filmy, seriály | Warez

Obušku z pytle ven a Pelíšky musejí nadobro zmizet z Ulož.to, rozhodl soud

Autorský svaz Dilia podle iHned.cz uspěl v boji proti českému skladišti filmů Ulož.to. Jedná se o další etapu mnohaletého sporu obou společností. Zatímco Dilii se nelíbí, že se na Ulož.to opakovaně nachází její obsah, Ulož.to kontruje, že dle stávající legislativy nabízí formulář, kde lze nahlásit závadný obsah.

Autorský svaz se nakonec obrátil na soud s tím, že požadoval trvalé odstranění jen šesti děl. Hlavním důvodem měla být především rychlost celého řízení. Soud dal Dilii za pravdu a z Ulož.to by tak měly zmizet třeba Pelíšky nebo Vesničko má středisková.

438fd149-2975-4364-b77f-c338bde4db05
Na Ulož.to se v tuto chvíli nachází větší než malé množství Pelíšků. Za pár týdnů by s tím mohl být konec.

Ačkoliv se spor přesune k Vrchnímu soudu a rozsudek tak ještě není pravomocný, Ulož.to hrozí, že bude muset do definitivního rozhodnutí problematický obsah tak jako tak odstranit. To se obě strany sporu dozví v písemném rozhodnutí.

Nutno podotknout, že jen kopií Pelíšků je na Ulož.to ohromné množství, server by tedy měl s výmazem docela práci. Zároveň se nabízí srovnání s připravovanou unijní reformou autorského práva a jejím článkem 13, který by něco podobného napříště požadoval už ve výchozím stavu. Weby jako Ulož.to by tedy musely samy zajistit, aby nenabízely jakýkoliv obsah, ke kterému nemají licenci.

Diskuze (148) Další článek: Elon Musk opět rozohnil komisi pro cenné papíry. Ta se obrátila na soud

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,