Technologie | Roboti

Obří Mechroboti jsou realitou, měří čtyři metry a mají hmotnost přes 1,5 tuny

  • Jihokorejská společnost Hankook Mirae Technology vyrábí obří Mechroboty
  • Jsou určené pro ovládání člověkem uvnitř
  • V prodeji se objeví koncem tohoto roku za 200 milionů korun

Společnost Hankook Mirae Technology, která sídlí v Jižní Koreji, už na konci tohoto roku začne prodávat obří Mechroboty, kteří mají na výšku čtyři metry a celkovou hmotnost 1,5 tuny. Unikátní stroj, který vypadá jako ze slavného filmu Avatar, ale vyjde pěkně draho – cenovka je totiž stanovena na 8,3 milionů dolarů.

V rámci mnoha technologických společností můžeme vidět vývoj různých druhů robotů na dálkové ovládání, ale obvykle se jedná o menší modely, které mají maximálně velikosti lidského těla. Co když ale chcete něco většího?

Na to se zaměřují inženýři ze společnosti Hankook Mirae Technology, kteří vyvíjí obří Mechroboty schopné se pohybovat v prostoru a také manipulovat s věcmi pomocí obřích rukou.

Mechroboti jako z filmu

Jihokorejská společnost Hankook Mirae Technology vyrábí specializované Mechroboty, které lze ovládat přímo z jejich konstrukce. Člověk tak sedí přímo uvnitř a ovládá jak chůzi, tak i ruce a prsty stejně, jako by byly jeho vlastní. Tento koncept jsme mohli vidět v mnoha filmech, například v Avataru a dalších.

Aby ale nešlo jen o nevzhledného „Mecha“, s designem konstrukce pomáhal i Vitaly Bulgarov, který navrhuje robotické designy pro filmy i hry přes 12 let a v poslední době spolupracoval například i s Boston Dynamics. Jeho návrhy designů pro Hankook Mirae Technology a Mechroboty je možné vidět na jeho stránkách.

Velký, těžký a drahý

Nejnovější generace Mechrobota, na kterém pracuje přibližně 30 inženýrů, má označení Method v2. Pokud jde o základní parametry, Mechrobot má šířku až neuvěřitelných 7,1 metrů při rozpažení, konstrukce má hloubku 1,95 metrů a výška je pak 4,15 metrů. Method v2 má celkovou hmotnost 1,6 tuny, takže rozhodně nechcete, aby na vás šlápnul nebo dolehl. Jen samotná jedna paže má hmotnost 130 kilogramů.

Jedná se o prvního Mechrobota tohoto typu a dle očekávání by mohl v budoucnu najít uplatnění v reálném prostředí. Společnost na vývoji pracuje už od roku 2014 a zatím investovala přes 200 milionů dolarů. Při vývoji ale inženýři naráží na spoustu problémů, takže zároveň vyvíjí i nové technologie, které lze použít i jinde, například v oblasti motorů, hydrauliky a podobně.

Vzhledem k drahému vývoji se ale nelze divit, za jakou cenu se bude tato stále ještě experimentální generace prodávat. Dle očekávání by mělo jít o cenovku kole 8,3 milionů dolarů, což je asi 200 milionů korun. Mechrobot Method v2 by přitom měl být v prodeji už koncem tohoto roku.

Je jasné, že mezi kupci budou spíše specializované laboratoře nebo třeba i bohatí geekové, kteří si chtějí pořídit „hračku“. Před pár dny tak například Jeff Bezos na Twitter napsal, že už si nového Mechbota vyzkoušel osobně i s ovládáním.

Zatím umí jen malé krůčky

Jak lze vidět na videu, Method v2 je stále poměrně nemotorný a našlapuje poměrně opatrně a pomalu. Tvůrci ale dodávají, že za pár let budou Mechroboti mnohem schopnější a jde jen o další vývoj v oblasti konstrukce a softwaru.

Ostatně podobně rychlý vývoj v rámci posledních let jsme mohli pozorovat i u malých robotů od Boston Dynamics, kteří zpočátku neuměli bez pomoci ani chodit a nejnovější generace už umí běhat, překonávat překážky, skákat a dokonce se pohybovat na vrtkavém a nestabilním podloží.

Foto: Hankook Mirae Technology

Diskuze (18) Další článek: Budeme vynášet družice balonem? Španělé to už zkoušejí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,