Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

Obří GeForce RTX 3090 vyfocená ve skříni. Moc místa vám nezbyde

Nejvýkonnějším modelem nových grafických karet je GeForce RTX 3090, kterou i sama Nvidia prezentuje pro použití hlavně v profesionálním segmentu a nikoli pro běžné hraní. I tak se ale jistě najdou jedinci, kteří si ji i přes cenovku 41 tisíc korun pořídí i pro hraní. Kromě vysoké spotřeby (TDP má 350 W) se ale musíte připravit i na její velikost.

Karta má ve verzi Founders Edtiion délku 31,3 cm, šířku 13,8 cm a zabere tři sloty. Aby vůbec fungoval nějaký průtok vzduchu, budete muset mít i dostatečně velkou skříň a narazíte možná i na problém s připojením dalších karet na nižších pozicích.

ergegeged.jpg
Ideální průtok vzduchu s novým chladičem dle Nvidie. karta by měla mít pod sebou dostatek prostoru

Na uniklé fotografii z fóra Chiphell je vidět GeForce RTX 3090 v běžné skříni (nejspíše střední formát) a ventilátory jsou velmi blízko spodní hranici, kde už je zdroj, ze kterého samozřejmě sálá rovněž nějaké teplo.

Moderní skříně už naštěstí mají část se zdrojem obvykle oddělenou a zdroj nasává vzduch ze spodní části skříně a žene ho rovnou ven dozadu ze skříně. I tak je ale nutné počítat s tím, že bude pro GeForce RTX 3090 určitě lepší použít větší skříň, alespoň pokud nechcete mít zbytečně vysoké teploty a tím pádem i snížený výkon.

Diskuze (16) Další článek: Jak na fotografie v Zoneramě: Bezplatné úložiště nezmenšuje fotky a snadno je nasdílíte [návod]

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,