Objektivnost nade vše

Naše „klasická“ média se snaží budit zdání své objetivity, ale třeba ČT si nedovede ověřit ani číselné údaje.
Jestliže v poskytování telekomunikačních hlasových služeb prostřednictvím pevných linek má podle posledních informací zřejmě korupcí (tedy trestným činem) získaný SPT Telecom („privatizovaný“ v roce 1995 do rukou jiných státních podniků), v oblasti informování veřejnosti hrají prim dvě televizní stanice, soukromá Nova a veřejnoprávní Česká televize. Po jejich večerní masáži prostřednictvím svých zpravodajských relací se na občany ráno vrhnou tištěné deníky, kde je však větší konkurence a tlaky na objektivnější informování.

A právě kauza zdražování zatím „regulovaných“ cen za služby SPT Telecomu ukázala jisté trhliny v objektivnosti, kterou se rády televizní stanice ohánějí při různých průzkumech a poukazování na roli tisku. Nejzávažnější omyl asi bylo papouškování oficiální propagandy SPT Telecomu, že zdražení je v průměru o 3,9 % (tedy hluboko pod úrovní inflace, která ovšem letos nebyla nijak vysoká a právě SPT Telecom k ní výrazně přispěl). V tomto bludu televizní stanice a tištěné deníky vytrvaly i v kritickém období vzniku nejmasovějšího občanského protestu od Listopadu 89 a po vyšumění Bojkotu v něm v klidu pokračují dál. Přitom na každé druhé webové stránce naleznete analýzu autora, kolik ho budou stát telefonní poplatky po v nedávných dnech proběhlém zdražení a každý zpravodajský web přinesl podobné analýzy, ze kterých vyplývá, že zdražení není v jednotkách procent, ale desítkách až stovkách, aniž by se přitom jednalo zrovna o extrémní případy. Když pod tlakem okolností (ale veden záměrem zachovat se před veřejností jako firma, která to s námi myslí dobře) SPT Telecom navrhnul tarif Internet 99, který tato vysoká čísla přece jenom sráží na přijatelnější úroveň (neberte to jako rezignaci, ale rozhodně je lepší něco než nic, přestože s touto Machiavelliho taktikou špatné a horší nabídky jako oběť nesouhlasím), snížil tak sice hypotetické poplatky níže, jenže byrokracie na Českém Telekomunikačním Úřadu vycítila svoji šanci a zatím ho s úspěchem blokuje. Klasická média toto nechala bez povšimnutí, případně neopomněla zdůraznit, že „ti internetisté dosáhli svého, zatímco o babičky v Horní Dolní se nikdo nepostará a budou telefonovat k lékaři za dražší poplatky“ – no, těch 3,9 % by skutečně nikoho nezabilo. Jenže tady vznikla iniciativa Občané proti zdražovaní (opět bez valného zájmu médií), která bude možná úspěšnější než akce Bojkot. Všechny tyto protesty byly založeny na jednoduchém poznání – každé dítě školou povinné si dokáže spočítat, o kolik se zdražuje, a když už pomine, že s neodůvodněným zdražováním nesouhlasí, tak rozhodně nemůže souhlasit s tím, že není objektivně informováno. A pokud to nepochopí dítě, tak dospělí a především platící (také daně) občané si uvědomili moc dobře.

Přestože tato akce byla velmi úspěšná (pokud jde o počet podpisů pod peticí a masivní účast na mítincích v nevlídném počasí – zvláště Brno musím pochválit a současně věřím, že tyto akce nebudou označeny jako stádnost a stavění zdí), naše televizní stanice o nich informovaly tak katastrofálním způsobem, až jsem se skoro styděl za to, že jsem vlastně taky novinář. Nejenže se ve zpravodajských relacích neobjevilo téměř nic o požadavcích protestujících a o skutečných číslech, ale byl zdůrazňován incident idiotského mladíka, který v budově SPT Telecomu (kam byl tento člověk vpuštěn bez toho, že by byl označen jako organizátor) plivnul na zástupce SPT Telecomu pana Čupu.

V pondělí 4.1. se v médiích objevila informace o přiznání společnosti KPN (pro nizozemskou veřejnoprávní televizi KRO) z korupce při privatizaci SPT Telecomu. Česká televize vytrvale přesvědčovala svoje diváky, že konsorcium TelSource, které je oním strategickým partnerem, vlastní v SPT Telecom 27 %, jak určuje dosud plně nezveřejněná a možná i nezákonně utajovaná smlouva mezi ním a FNM. Přitom to není tak dávno, co světlo světa spatřila informace o zvýšení akciového podílu konsorcia TelSource na více než 33,7 %, což je blokační minorita, která i ze směšně malých pravomocí českého státu vyplývajících ze Smlouvy dělá pouhá slova na papíře. Přesto se stále operuje s 27 % jako by se nechumelilo. Jen podotýkám, že přestože ona smlouva takové navýšení zakazuje, je natolik děravá, že neupravuje jednání smluvních stran na volném trhu a tím takové navýšení paradoxně umožnila.

Celý problém vznikl neschopností některých médií ověřovat si informace, zřejmě pod tlakem produkce velkého množství lehce bulvárních zpráv, a především rutinním papouškováním údajů dodávaných marketingovými odděleními jednotlivých společností. Jenže takto se objektivní zpravodajství dělat nedá, bohužel nejhorší je, že si příliš nemůžeme vybírat. Žádná BBC totiž u nás zatím není.

A poznámka na závěr – dovedete si představit, že by naše veřejnoprávní televize šla po problému tak jako nizozemská KRO, přestože se u nás o korupci při přestátňování SPT Telecomu mluvilo už od roku 1995. Asi ne, protože někdo u nás považuje korupci za normální a spíše než realita ho zajímají slova. Na těch totiž nemusí pracovat, ty dodá někdo jiný.

Váš názor Další článek: Service Pack 4 pro česká NT je tu!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,