Obchodní výstava v Zálivu

Gulf InformationTechnology Exhibition – GITEX je něčím podobným jako náš dobře známý Invex, jenže se koná v zemích Blízkého východu. Letošní ročník proběhl od 30. října do 3. listopadu v Dubaji – v exotické zemi zvané Spojené arabské emiráty.
Gulf InformationTechnology Exhibition – GITEX je něčím podobným jako náš dobře známý Invex, jenže se koná v zemích Blízkého východu. Letošní ročník proběhl od 30. října do 3. listopadu v Dubaji – v exotické zemi zvané Spojené arabské emiráty.

Malé ale husté
Areál Obchodního centra není nijak rozlehlý, šest klimatizovaných hal navazujících bezprostředně na sebe dává prostor 465 vystavovatelům z 35 zemí. Protože je výstava čistě obchodní, nesnaží se nikdo zaujmout extrémním stánkem typu rozlehlá vzducholoď. Většina stánků působí spíše skromně, alespoň co se velikosti týče, na designu se však nešetří. Několik stánků je tradičně arabských – žádné plastové stěny, ale barevné koberce; žádné židle, ale polštáře na zemi; žádné nohaté blondýnky, ale zahalené postavy v černém. (K těm nohatým slečnám: u evropsko/amerických stánků jich samozřejmě bylo dostatek.)

Na rozdíl od Invexu nenaleznete na stáncích velkých firem „jen“ místní zástupce, ale přímo lidi z mateřského sídla. Kanaďané pak předvádějí produkty Corelu a na rozdíl od debaklu Linuxu na našem Invexu se jim podařilo svojí distribucí Linuxu zaujmout. IBM předváděla rozpoznávání řeči Via Voice: komunikace s virtuálním Samem v angličtině moc úspěch nesklidila, ovšem rozpoznávání arabštiny zaujalo. Škoda, že jsem nemohl posoudit chybovost: ale onen pověstný „rozsypaný čaj“ se na displeji skutečně objevoval.

Zleva doprava
Arabština je tak specifický jazyk, že určitě řadě programátorů nedává spát. Pokud si čeští vývojáři stěžují na to, že čeština má moc hlásek a musejí programovat její zobrazování nebo zpracování, arabština má navíc opačný směr psaní: zprava doleva. A tak uživatelé arabských Windows mají nabídku Start vpravo dole, nabídka aplikace začíná vpravo a klávesa Home přeskakuje na pravý okraj řádku, End zase na levý.

Přítomna byla i společnost Apple se svými Macintoshi, útočila jak jinak než na oblast DTP a grafiky. Sekundovala jí známá Adobe s arabským Illustratorem i Photoshopem. Nemyslete si, že Arabové mají jediný font: podobně jako v latince existují vedle písem strohých a čistě funkčních i písma ozdobná.

Lokalizace je důležitá
Dobře víme z našich končin, že multimediální tituly ztrácejí svoji hodnotu, pokud nejsou lokalizovány. Protože arabština je velmi rozšířená řeč, byla k vidění řada titulů od cédéček pro nejmenší až po encyklopedie. Arabské děti se tak mohou vzdělávat u počítače svých bohatých tatínků – šejků. Jeho Veličenstvo šejk Mohammed Bin Rashid Al Maktoum má dokonce vlastní stránky vyrobené ve Flashi.

Internet se v Emirátech rozmáhá i přes výhradní monopol jediného telefonního operátora pevných sítí, mobilních telefonů GSM i poskytovatele Internetu – společnosti Etisalat. I na Gitexu tak byly k slyšení pojmy e-bussines nebo Dubai Internet City.

Všichni byli spokojeni
Branami Gitexu prošlo podle pořadatelů přes 72 000 návštěvníků. Započítají-li se zákazníci přidružené prodejní výstavy Computer Shopper, dostaneme se k číslu 80 000. A jaká byla spokojenost vystavovatelů? Podle poslední tiskové zprávy z Gitexu vysoká. Tedy žádný pláč jako u nás, Gitex má svoje místo, svoje vystavovatele i svoje návštěvníky.

Zdroj: Computer 22/99

Váš názor Další článek: Microsoft se dává dohromady s Ericssonem, ten sedí na dvou židlích

Témata článku: , , , , , , , , ,