O2 | Poskytovatelé internetu | Připojení k internetu

O2 s dvakrát rychlejším VDSL. Jako první z velkých operátorů nabídne bonding

O2 začne od prosince nabízet až dvakrát rychlejší pevný internet. U připojení typu VDSL realizovaného na metalickém vedení totiž zavede bonding, tedy možnost spojit dva páry linek, což efektivně zdvojnásobí hodnoty downloadu i uploadu.

Bonding zajistí modem Terminátor, který bude v ceně tarifu. Podle Martina Čejky, ředitele fixních služeb O2, je prý technologie dostupná pro více než milion domácností. Jestli půjde využít i na vaší adrese a jaké maximální rychlosti se dočkáte, má prozradit web zrychlujeme.cz. Zatím ale na něm o bondingu není ani zmínka a navíc pro zjištění dostupnosti je nutné zadat telefonní číslo (stačí si nějaké vymyslet).

o2-bonding.jpg
Schéma bondingu (zdroj: O2)

Podle Cetinu, který metalickou infrastrukturu provozuje, byl za začátku roku v dosahu sítě 4,2 milionu přípojek. Z toho na 60 % je k dispozici rychlost 100 Mb/s a víc, na 23 % pak 50 Mb/s, na 8 % 20 Mb/s. O2, které disponuje aktuálními čísly a pravděpodobně už počítá i s bondingem, tvrdí, že na 41 % domácích přípojek je k dispozici 250 Mb/s, na 32 % pak 100 Mb/s, na 12 % až 50 Mb/s a na 15 % je to do 20 Mb/s.

Konkurenční T-Mobile ani Vodafone zatím bonding v síti Cetinu neposkytují, na trhu jsou ale menší operátoři, kteří jej spolu Terminátorem již mají. Jde o AIM, Český bezdrát, Metronet, Quadruple nebo ÚVT, viz náš přehled poskytovatelů VDSL, v němž najdete ceny tarifů i dostupnosti služeb jako veřejné IP adresy nebo právě Terminátor.

Co brání výstavbě rychlého internetu? Byrokracie:

Diskuze (38) Další článek: Vivaldi nabobtná. Po vzoru staré Opery získá e-mailový klient, kalendář a RSS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,