O2 Internet ADSL: Stahujte data bez limitů

Telefónica O2 od prvního dubna nabídne surfování bez limitů. Zkrátka nepřijdou ani uživatelé tarifů Extreme.

Příjemné jarní překvapení chystá pro své zákazníky Telefónica O2. Od 1. dubna 2008 ruší limity pro přenos dat (uplatnění FUP - Fair User Policy) u všech rychlostí služby O2 Internet ADSL.

"Průběžným sledováním požadavků trhu a především díky novým technologiím implementovaným v síti jsme schopni přizpůsobit se rostoucím potřebám zákazníků. Proto jsme se rozhodli zrušit objemové limity pro přenos dat, jejich existence nadále není nutná," říká Matts Johansen, výkonný ředitel pro marketing společnosti Telefónica O2 Czech Republic a dodává: "Jde o další významný krok v postupném zkvalitňování datových služeb ADSL směrem k zákazníkům".

Co je to FUP?

Pravidla Fair User Policy (FUP) zajišťují stejnou dostupnost služby pro všechny uživatele. Při přenášení nepřiměřeně velkého objemu dat bude rychlost přenosu dočasně snížena. Opětovné zvýšení rychlosti probíhá v měsíčních intervalech, vždy před začátkem nového měsíce.

o2fup1.png o2fup2.png
Pravidla FUP pro tarify ADSL 2048 a ADSL 4096
o2fup3.png o2fup4.png
Pravidla FUP pro tarify ADSL 6144 a ADSL 8192

Od 1. dubna stávající uplatňování FUP pravidel přestane existovat. Zákazníci tak již nebudou muset hlídat množství přenesených dat a obávat se zpomaleného připojení ke konci měsíce. Zůstává pouze možnost řízení toku dat v síti při jejím případném přetížení.

Zrušení objemových limitů pro přenos dat platí pro nové i stávající zákazníky služby O2 Internet ADSL, včetně vysokorychlostního internetu ADSL v rámci výhodných balíčků O2 Trio, O2 Duo, O2 Duo Mobil a u služeb O2 Internet Komplet a O2 Internet Komplet Business.

Vysokorychlostní připojení O2 Internet ADSL

ProgramDownloadUploadFUP do 31.3.FUP od 1.4.Cena s DPH
ADSL 20482048 kb/s128 kb/s10 GBbez limitu475 Kč
ADSL 40964096 kb/s256 kb/s20 GBbez limitu713 Kč
ADSL 61446144 kb/s384 kb/s30 GBbez limitu951 Kč
ADSL 81928192 kb/s512 kb/s40 GBbez limitu1 427 Kč

U tarifů ADSL 2048 a ADSL 4096 můžete při uzavření smlouvy na dobu určitou využít akční nabídky a platit prvních šest měsíců pouze poloviční paušál. Za ADSL 2048 v takovém případě zaplatíte 237 Kč s DPH, ADSL 4096 vás přijde na 356 Kč s DPH.

FUP nahradí řízení datového provozu

Pro zákazníky užívající služby ADSL na starším komunikačním protokolu PPPoA budou i nadále platit stávající pravidla FUP. Pokud používáte ADSL připojení s protokolem PPPoA, doporučujeme vám požádat zdarma o změnu protokolu. Všem zákazníkům s protokolem PPPoE Telefónica O2 zruší uplatňování Fair User Policy automaticky k 1.4. 2008.

Tip: Návod na přechod z protokolu PPPoA na PPPoE najdete zde.

Extreme verze ADSL tarifů zůstanou zachovány. V současnosti nabízí za příplatek právě neomezené FUP, nově dostanou zákazníci za tento příplatek nadstandardní technickou podporu a nebude se uplatňovat řízení datového provozu, jako u běžných tarifů. Stávající zákazníci s Extreme tarify si však budou moci vybrat, zda zůstanou u svého tarifu, nebo zda přejdou na některý ze standardních tarifů.

Nadstandardní technická podpora nabízí:

  • pevně stanovaná lhůta odstranění poruchy
  • odškodnění v případě nedodržení lhůty
  • bezplatná výměna koncového zařízení
  • bezplatný zásah technika

Zrušení FUP má své „ale“, protože zcela bez kontroly síť nezůstane. Na zákazníky s běžnými ADSL tarify se bude vztahovat výše zmiňované řízení datového provozu. Ta je v obchodních podmínkách služby definována takto: Při přenášení nepřiměřeně velkého objemu dat si poskytovatel vyhrazuje právo řízení datového toku v sítí, zejména pokud dojde k přetíženi sítě v páteřních spojích. Poskytovatel je oprávněn omezit selektivně provoz na páteřní síti tak, aby umožnil optimální využití Služby všemi uživateli.

„Nepřiměřeně velký objem dat“ není blíže specifikován, mělo by se jednat pouze o extrémní výchylky nad běžný průměr potřeb ostatních zákazníků, které by mohly ohrozit stabilitu sítě. Jak bude operátor přísný uvidíme až po Aprílu.

Co nabízí konkurenční poskytovatelé vysokorychlostního internetu? Přečtěte si naše přehledy ADSL internetu a metropolitního a mobilního připojení ke světové síti.

Webové stránky služby O2 Internet ADSL
Ověřit dostupnost služby

Diskuze (19) Další článek: Zapomeňte na předsudky: nejpilnějšími tvůrci webového obsahu jsou dívky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,