Mars | ČVUT | Kolonizace

O víkendu se v Los Angeles rozhodne o nejlepším návrhu marsovské základny. V soutěži je i tým z ČVUT

Tuto sobotu se v Los Angeles rozhodne o vítězi soutěže Mars Colony Prize, která si klade za cíl najít nejlepší projekt na kolonizaci Marsu posádkou čítající 1 000 lidí.

Organizátora soutěže, The Mars Society, přitom nezajímá pouze technický aspekt hypotetické základny, ale i společenské otázky. Tedy jak takové dlouhodobé a od planety Země odtržené misi velet, jak posádku organizovat a tak dále.

Za to vše účastníci soutěže sbírají body, přičemž desítku finalistů pořadatel představil letos v létě. Na seznamu najdete i švédskou partu Dvaraka, která je ale vlastně i česká. Jedná se totiž o studenty mezinárodního magisterského programu SpaceMaster, kterého se vedle švédské Luleå University of Technology účastní další čtyři technické školy z Francie, Finska, Velké Británie a také česká Fakulta elektrotechnická ČVUT.

5b350398-7ae9-45ee-a18c-a5d54a7d8a67
Marsovská základna podle evropského týmu Dvaraka, který nyní studuje na ČVUT

Právě na zdejší katedře řídící techniky nyní tým Dvaraka studuje, a tak bude jejich zástupkyně Alice Phen reprezentovat i Česko. A věří si, Dvaraka má totiž svůj projekt promyšlený do posledního puntíku. Dva členové týmu se soustředili na technologie, dva na ekonomiku hypotetické marsovské základny a Alice se věnovala politické, sociální a estetické otázce městečka, které si má v nejvyšší možné míře vystačit se zdroji přímo na místě.

V nedávné minulosti uspěli v zámoří i další týmy z ČVUT. Naposledy třeba v soutěži DARPA Subterranean Challenge a loni a předloni v Amazon Alexa Prize.

Diskuze (15) Další článek: Google Daydream končí. Virtuální realita v telefonech se ukázala jako slepá ulička

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,