Dezinformace | Ukrajina | Meta | Deep Fake | Fake News

O válce na Ukrajině se začínají šířit deepfake videa. Meta jedno odstranila, ale v Rusku jede dál 

Když začala válka na Ukrajině, místní kybernetické úřady varovaly, že Rusko se bude snažit rozšířit falešná a umělá videa, kterými bude chtít skrýt opravdové informace o invazi. To se nyní skutečně začalo dít. Meta upozornila, že na Facebooku zachytila deepfake video ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a odstranila ho, jenže to nezabránilo příznivcům Ruska, aby ho hojně rozšířili jinde.

Video zobrazovalo Zelenského, jak svému vojsku nařizuje kapitulaci, což je něco, co od začátku zásadně odmítá. Meta zareagovala poměrně rychle a deepfake odstranila hned, jakmile na něj dostala upozornění, šéf bezpečnosti společnosti Nathaniel Gleicher vysvětlil, že Meta tak učinila kvůli pravidlům o sdílení zmanipulovaného mediálního obsahu. 

Facebook je ale jen jedna sít, takže deepfake se šíří dál. Navíc podle všeho byl součástí větší dezinformační kampaně, ukrajinská televizní stanice Ukraine 24 ve středu uvedla, že utrpěla hackerský útok, kdy do její lišty o nejnovějších zprávách útočníci také napsali zprávu, že Zelenskyj nařídil kapitulaci.

Americký think tank Atlantic Council podotkl, že deepake sdílely například proruské kanály na Telegramu a rapidně si ho posílají mezi sebou lidé na ruské sociální síti Vkontakte, tamní obdobě Facebooku. Také je stále dohledatelné na Twitteru.

Ukazuje to, že dezinformační válka se zintenzivňuje a každý by měl být na pozoru. Video sice pro zkušené oko vypadalo podezřele a bylo jasné, že Zelenskyj nic podobného neřekl – i později sám na deepfake upozornil – ale stále existuje mnoho internetových uživatelů, kteří si myslí, že videa s politiky nelze „nafejkovat“. Současná válka je první, kde se deepfake můžou stát skutečnou zbraní. 

Diskuze (10) Další článek: Potáhnou za jeden… optický kabel. T-Mobile s Vodafonem společně postaví skoro milion přípojek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,