O Seznam má zájem i ruský investor, tvrdí ČTK

O tuzemskou internetovou jedničku Seznam se údajně zajímá další investor, který by chtěl odkoupit většinový podíl zakladatele Iva Lukačoviče. Sedmdesát procent akcií má být podle dostupných informací k dispozici za minimální částku 850 milionů amerických dolarů. Tu by mohl nabídnout ruský investor Digital Sky Technologies. Informaci včera přinesla ČTK s odvoláním na informovaný zdroj.

Digital Sky Technologies v posledních měsících investuje významné částky do internetových projektů. Společnosti se v létě podařilo získat nadpoloviční podíl v ruské e-mailové službě Mail.ru a vlastní i mnoho akcií v dalších ruských internetových službách.

Podle informací ČTK se už nějakou dobu o prodeji Seznamu spekuluje s tím, že celkovou realizaci prodeje dostala na starost finanční instituce Goldman Sachs. Současná ekonomická hypoteční krize v USA však aktuálně snížila původní požadovanou cenu ve výši jedné miliardy amerických dolarů na 850 milionů. Zdroj ČTK tvrdí, že i tato snížená částka je příliš veliká na údajné dva další zájemce: fond Apax Partners a Warburg Pincus, jenž vlastní konkurenční Centrum Holdings. Pokud tedy Seznam nekoupí DST, z prodeje by mělo úplně sejít, tvrdí dále zdroj.

Vlastník sedmdesáti procent akcií a zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič však už od začátku spekulací jakýkoli prodej své firmy rezolutně odmítá. Dle jeho vlastních slov je Seznam něco jako jeho dítě a nehodlá se ho žádným způsobem zbavovat. Lukačovič v největší české internetové firmě působí jako většinový vlastník a jako kreativní část stojící za návrhy nových služeb. Aktuální spekulace ČTK prozatím nijak nekomentoval.

TIP: Centrum Holdings je novým majitelem slovenského ICQ

Dohady ČTK od počátku vyvolávají řadu pochybností. Ty umocňují například tvrzení odborníků, že odkup Seznamu ze strany Warbung Pincus je naprosto iracionální a zbytečný.

Zdroj: České noviny

Diskuze (8) Další článek: Ohlasy ze světa: test dvoujádrového procesoru Atom 330

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,