Akvizice | ARM

Nvidii to nevyšlo. O Arm teď má zájem skupina vedená druhým největším výrobcem pamětí

Námluvy mezi Nvidií a Softbank týkající se převzetí společnosti Arm skončily. Úřady se postavily proti akvizici, Američané pak obchod sami vzdali, byť v něm již utopili více než miliardu dolarů. O britskou firmu navrhující procesory pro mobily a počítače ale projevují zájem další.

Korejská tisková agentura Yonhap cituje výkonného ředitele SK Hynixu Park Jung-hoa: „Spolu se strategickými partnery zvažujeme vytvoření konsorcia, abychom Arm získali společně. Nevěřím, že Arm by mohla koupit pouze jediná firma,“ uvádí Park.

Už dříve se spekulovalo, že by Arm mohla koupit skupina více společností, což by bylo spravedlivé vůči jeho zákazníkům a zároveň průchodné skrz antimonopolní úřady. Japonský Softbank koupil Arm v roce 2016 za 32 miliard dolarů. Jeho specializací je pohltit, optimalizovat a pak se ziskem prodat. S Armem se trápil, protože hodnota firmy nerostla úměrně tomu, že je na ni závislý celý mobilní byznys.

Když ztroskotala akvizice ze strany Nvidie, Softbank zase optimalizoval. Tento měsíc oznámil, že z americké a britské pobočky Armu propustí na tisíc lidí, což by dělalo 15 % z celkového počtu zaměstnanců. Zároveň se měly uspíšit snahy uvést Arm na burzu. Softbank prý věří, že by emise akcií mohla hodnota vzrůst na 60 miliard dolarů.

Plán s propouštěním a následným IPO pořád platí, protože žádný zájemce zatím nedal na stůl oficiální alternativní nabídku. SK Hynix zatím pouze teoretizuje a neznáme partnery, kteří by mohli tvořit ono vytoužené konsorcium.

SK Hynix jako výrobce procesorů?

SK Hynix je třetím největším výrobcem flash pamětí (po Samsungu a Kioxii) a druhým největším těch operačních (po Samsungu). Výrobou logických čipů, které navrhuje Arm, se nezabývá, ale to by se v budoucnu mohlo změnit. Firma na podzim oznámila, že chce za půl miliardy dolarů koupit společnost Key Foundry, která se v Koreji zaměřuje na zakázkovou výrobu čipů pro partnery, kteří nemají vlastní továrny.

Tím by mohla lépe konkurovat místnímu rivalovi Samsungu, který dělá paměťové i logické čipy. Nutno však podotknout, že Key Foundry je technologicky hodně pozadu. Pracuje jen s menšími 200mm wafery (oproti 300mm) a má nanejvýš 90nm výrobní technologie, zatímco Samsung už rozjel 4nm litografii. Key Foundry ostatně vyrábí jen méně náročné čipy, typicky různé jednoúčelové řadiče pro monitory nebo napájecí obvody. Pod SK Hynixem by ale s případnými investicemi mohl mít i větší ambice.

via Tom's Hardware

Diskuze (3) Další článek: Thunderbird 102 nabídne nový vzhled a usnadní import i export e-mailů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,