Umělá inteligence | Nvidia

Nvidia umí téměř dokonale zpomalit video. Chybějící snímky dopočítají neuronové sítě

Nvidia přišla na to, jak zjemnit a zpomalit video pro vyšší detail, aniž by chyběly snímky. Jednoduše je umělé dopočítá pomocí neuronových sítí a strojového učení. Nejedná se o unikátní technologii, s podobnými experimenty si hrají i ostatní včetně Googlu, Nvidia se nicméně pochlubila povedenou ukázkou, co její software dokáže.

Nvidia zpomaluje video pomocí technik A.I.

V kostce jde o to, že pro přehrávání plynulého zpomaleného videa potřebujete více než třicet snímků za sekundu. Nvidia přichází se zajímavým nápadem: počet snímků zvýší a jejich obsah „dopočítá“ pomocí umělé inteligence. V tomto konkrétním příkladu vytvoří algoritmus využívající metody hlubokého učení z každého snímku sedm dalších. Tím vzroste snímkovací frekvence ze 30 fps na 240 fps, což už stačí pro překvapivě dobře působící zpomalené video.

Systém funguje poměrně předvídatelně: umělá inteligence nejprve porovná dva sousední snímky a na základě zjištěných rozdílů dopočítá a vygeneruje obsah sedmi dalších. I když výsledky nemusí být za všech okolností dokonalé, je produkce poměrně přesná a lidský mozek obvykle není schopen zaznamenat rozdíl proti zpomalenému videu, natočenému konvenční cestou. Přesvědčit se můžete v následujícím oficiálním klipu, kde je na několika příkladech porovnáváno manuálně zpomalené video a výsledky počítačového zpracování.

Zpomalené video

Zpomalené video je jedním ze současných hitů nejen v segmentu chytrých telefonů. Zpravidla je zaznamenáváno tak, že fotoaparát pořizuje snímky velmi vysokou frekvencí – například Samsung Galaxy 9 při 960 fps. Pro přehrávání je pak používáno obvyklých 30 fps, čímž se záznam zpomalí. Pokud video natočíte s použitím běžné snímkovací frekvence, zpomalit ho nelze (respektive lze, ale nevypadá to dobře).

Pro komerční využití bude proces zpracování zpomalených videí vyžadovat ještě další vylepšení. Poté by se mohl prosadit v segmentu chytrých telefonů, kde takové zpomalené video bude stačit. Klesly by tak nároky na parametry fotoaparátu a tolik oblíbené „slow-mo“ by bylo možné točit i s podstatně levnějším hardwarem.

Další nespornou výhodou je možnost vytvořit zpomalené video z již natočených materiálů. To by v konečném důsledku znamenalo možnost využívat tuto funkci i na zařízeních, jež nativně zpomalené video nepodporují.

Zatím ale není důvod k přílišnému optimismu. Systém zpomaleného videa od Nvidie má totiž svá omezení. Výzkumníci ho pomocí hlubokého učení museli „vycvičit“ v 11 000 klipech na konkrétní situace.

To znamená, že aby si umělá inteligence poradila se zpomaleným záběrem auta ve smyku, musela si to nejprve natrénovat na podobné situaci. Bez relevantních dat je v podstatě nemožné předvídat pohyb a chování objektů v obraze.

Každopádně technologie Nvidie působí podstatně jednodušeji a levněji než stávající metody pro pořizování zpomaleného záznamu. Pokud se povede naučit zpracování nejběžnějších situací, mohla by se díky tomu v blízké budoucnosti objevit jako standardní funkce fotoaparátů v telefonech.

Diskuze (21) Další článek: Google spustil samostatnou aplikaci pro poslech podcastů. Najdete v ní i český obsah

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,