Hardware | Nvidia | Grafické karty

Nvidia ukončí podporu pro starší notebookové grafiky a pohřbila 3D Vision

Pokud jste majiteli herního notebooku, ve kterém se nachází mobilní grafická karta generace Kepler od společnosti Nvidia, mám pro vás špatné zprávy. Od dubna tohoto roku skončí softwarová podpora. To znamená, že všechny budoucí opravy a optimalizace na nové hry už nebudou pro tuto architekturu v rámci aktualizovaných ovladačů vycházet.

Nvidia také oznámila konec podpory své uzavřené technologie 3D Vison pro zobrazování 3D obrazu s aktivními brýlemi na kompatibilních monitorech. Technologie byla uvedena v roce 2008, kdy bylo 3D módním trendem. Ale stejně jako v televizorech se většího rozšíření na monitorech hráčů nedočkalo a v posledních letech je to více méně mrtvá technologie.

Konec podpory 3D Vision byl tedy očekávaný a celkem logický krok. Poslední ovladače ke grafickým kartám, které ještě budou 3D Vision podporovat, vyjdou v dubnu a ponesou označení 418.

Vraťme se ještě ale k mobilním grafikám. Generace označovaná jako Kepler má celkem široký rozsah modelů. Jsou to notebookové grafické karty sérií GeForce GT/GTX 6xxM, 7xxM a 8xxM, ale na Kepleru jsou postaveny i základní novější modely devítkové řady, konkrétně 910M a 920M.

Pokud bychom se podívali ke konkurenci, jak je na tom s podporou stejně staré architektury GNC, která je na trhu od roku 2011, tedy dokonce o rok déle, než architektura Kepler od Nvidie, tak je to situace veselejší. Zde k žádné změně prozatím nedochází, grafické karty jsou nadále podporovány a budou na ně vycházet všechny opravy i optimalizace na nové hry. Podobně je na tom i řešení HD3D, tedy obdoba technologie 3D vision.

Diskuze (24) Další článek: Albert Einstein se narodil před 140 lety. Jeho teorie se postupně potvrzují dodnes

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,